Hacettepe Üniversitesi (HÜ) Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Levent Akın, “28 Temmuz Dünya Hepatit Günü” dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, halk arasında sarılık olarak bilinen çeşitli virüslerin neden olduğu karaciğer iltihabının “Hepatit” olarak adlandırıldığına işaret etti.
Tip A, B, C, D ve E olarak adlandırılan 5 ana hepatit virüsü bulunduğuna dikkati çeken Akın, bu virüslerin salgınlara ve ölüme yol açtığını bildirdi. Akın, tüm hepatit virüslerinin karaciğer iltihabına yol açabildiğini ancak B ve C tipi hepatit virüsünün hayat boyu süren kronik enfeksiyona, kimi zaman da ölümcül karaciğer iltihabına neden olabildiğini vurguladı.
KORUNMADA AŞI ÖNEMLİ
Akın, hepatit B virüsünün, “ortak enjektör kullanılması, kan nakli, korunmasız cinsel ilişki, gebe kadından bebeğine bulaşma, kirli (mikroplu) aletlerle yapılan girişimler” ile bulaşabildiğini ifade etti. B tipi sarılık hastalığından korunmanın en etkili yolunun aşı olduğuna işaret eden Akın, şunları kaydetti: Aşı takvimine uygun olarak toplam 3 doz hepatit B aşısı yapılırsa hayatın sonuna kadar hastalığa karşı korunma sağlanabilir. Ülkemizde bu aşı devlete ait tüm sağlık kuruluşlarında ücretsiz olarak yapılmaktadır.
Ayrıca dünyada hepatit C virüsü ile en-fekte kişilerin yaklaşık sayısı 150 milyon civarındadır ve her yıl yaklaşık 500 bin kişi hepatit C ile ilişkili karaciğer hastalıkları nedeniyle yaşamını kaybetmektedir. C tipi sarılık hastalığı, kan yoluyla bulaşan bir hastalıktır ve tedavi edilmezse ölüme neden olabilir.