Muhtemelen bir çoğunuzun farkında olduğu üzere bir süredir Google hizmetlerine (Docs, analytics, translate,earth,books…) erişimde ciddi sıkıntılar yaşanıyor. Kullanıcılar ve hatta bazı medya kuruluşları bu erişim sıkıntısını Google’ın yasaklanması olarak yorumladı. Oysa durum düşünüldüğünden çok farklı.
HaberTürk’ün haberi şöyle…
Öncelikle belirtmek gerekir ki Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB) böyle bir erişim yasağı için mahkemeden karar çıkartır ve bunu mutlaka duyurur, ayrıca engellenen siteye bu şekilde bir uyarı konulur.
Google yasaklandı şeklinde algılanan durum aslında bildiğimiz Youtube yasağından başka bir şey değildir. Youtube’un birçok farklı IP adresi kullanması ve ülkemizde mevcut olan yasağın DNS tabanlı engelleme olması nedeniyle mahkeme kararı tam anlamıyla uygulanamış sayılmıyordu. 31 Mayıs’ta aktif olan yeni uygulama ile erişim engelleme DNS tabanlı olmaktan çıkartılın IP bazlı olarak değiştirildi. TİB servis sağlayıcılara Youtube’un kullandığı kullandığı tüm ip adreslerinin bengellenmesi için yazı gönderdi ve böylece yasaklı sitelerin IP’leri tüm servis sağlayıcılar tarafından engellenmeye başlandı.
İşte sorun da tam bu noktada ortaya çıktı.
Zahmet edip de kendi hizmetleri için ayrı IP atamayan Google, ortak bir IP havuzundan hem kendi hizmetlerine hem de Youtube’a IP atıyor, böylece Youtube’un yasaklanan IP’leri Google servislerine de ait olduğu için otomatik olarak onlar da yasak kapsamına giriyor. Özellikle de 74 ve 209 ile başlayan IP adresleri sorunun temel kaynağını oluşturuyor. Google servislerine ulaşmaya çalışan kullanıcıyı 74 ya da 209 ile başlayan IP’ye yönlendiriyor ama tesadüf(!) bu ya Youtube’da aynı rakamlarala başlayan IP’leri kullanıyor.
Kısacası Google hizmetlerine getirilmiş resmi bir yasak yok. Kurunun yanında yaş da yanar misali, tabi ihmalin de büyük katkısıyla YouTube’un yasaklı IP’lerinden nasiplenen analytic, earth, docs gibi Google hizmetleri ister istemez yasak kapsamına giriyor.