Ramazan ayında ihtiyaç sahiplerinin yanında olan İBB Başkanı ve Millet İttifakı’nın Cumhurbaşkanı yardımcısı adayı Ekrem İmamoğlu ile Beşiktaş Belediye Başkanı Rıza Akpolat, açıklamalarda bulundu. İmamoğlu, “Bu Birlik Sofrası’nın manevi açıdan değeri çok büyük. Burada toplumun farklı kesimlerinden insanların hayatına dokunan, ihtiyaçlarını gidermek için emek sarf eden insanlarla bir aradayız.” dedi. Akpolat ise; “Ramazan paylaşma ve dayanışma ayıdır. Aşevimizde iftar için hazırladığımız günlük 8 bin kişilik yemeği ihtiyaç sahibi komşularımıza ulaştırıyoruz. Beşiktaş’ta ihtiyacı olan tüm komşularımızın yanındayız.” ifadelerini kullandı.
Hicri takvime göre belirlenen dini günler her sene miladi takvime göre 11 gün önce kutlanıyor. Ramazan ayı 2023 yılında Mart ayına denk geldi. 23 Mart günü başlayan oruç 20 Nisan günü son bulacak. 21 Nisan ise Ramazan Bayramı’nın 1. günü.
Ramazan ayında ihtiyaç sahiplerinin yanındalar
Beşiktaş Belediyesi’nin aşevinde günlük 8 bin kişilik iftar yemeği üretimi gerçekleştiriliyor. İftar menülerinde doyurucu ve besleyici çeşit ve porsiyon dengesini kurarak menü planlamasını sağlanıyor. Tüm üretim aşamalarında ISO 22000 mevzuatına uyularak gerekli kontroller sağlanıp üretim gerçekleştiriliyor. Çorba, ana yemek, yardımcı yemek, yoğurt , tatlı olmak üzere günlük doyurucu, besleyici iftar menüleri hazırlanıyor.
Beşiktaş Belediye Başkanı Rıza Akpolat, konu hakkında yaptığı açıklamada, “Ramazan paylaşma ve dayanışma ayıdır. Aşevimizde iftar için hazırladığımız günlük 8 bin kişilik yemeği ihtiyaç sahibi komşularımıza ulaştırıyoruz. Beşiktaş’ta ihtiyacı olan tüm komşularımızın yanındayız.” dedi.
İmamoğlu 3000 kişilik Birlik Sofrasında
İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı ve Millet İttifakı’nın Cumhurbaşkanı yardımcısı adayı Ekrem İmamoğlu; inanç kurumları ve dini temsilcilerden cami derneklerine, hemşehri derneklerinden deprem bölgesinde faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşu temsilcilerine, depremzedelerden İBB Meclis üyelerine kadar yaklaşık 3000 yurttaşla, “Birlik Sofrasında Hep Bir Arada” başlığıyla düzenlenen iftarda buluştu. İmamoğlu, Yenikapı’daki Dr. Mimar Kadir Topbaş Gösteri ve Sanat Merkezi’nde gerçekleştirilen iftarın ardından bir konuşma yaptı.
Türkiye için 2023 yılının, yaşanan deprem felaketleri nedeniyle iyi başlamadığına dikkat çeken İmamoğlu, “On binlerce canımızı kaybetmenin acısı hala içimizde. Hala tedavi gören vatandaşlarımız var. Bu Ramazan ayını çadırlarda, konteynerlerde, memleketlerinden uzakta geçiren vatandaşlarımız var. Bu nedenle, bu Ramazan ayında kabul edelim ki, hepimizin içi buruk. Buradan bir kez daha kaybettiğimiz canlarımızı Allah’tan rahmet diliyorum. Mekanları cennet olsun. Yaralılara şifa diliyorum. Geride kalan vatandaşlarımıza dayanma gücü diliyorum. Depremin yaralarını hep birlikte sarmalıyız. Depremin yaralarını saracağımıza yürekten inanıyorum. Biz, milletçe bu tür acı anlarda birleşerek, bütünleşerek bu zor anları aşabilmeyi geçmişte de başarmış bir milletiz. Bölgeyi, hep birlikte yeniden ayağa kaldıracağımıza tüm kalbimle inanıyorum. Geleceğe çok daha hızlı bir biçimde yürümenin yolunu bulacağız. Çünkü orada yaşanan acı, hepimizin acısıdır. Orada yaşanan yokluklar, yoksullukların hepimiz tarafından paylaşılması şarttır. Bunun da altından kalkacak gücümüz vardır. Ramazan ayının bu duygularla birliğimize, beraberliğimize, dayanışmamıza ve güçlenmemize vesile olmasını diliyorum” dedi.
“Biz, İstanbul şehri adına, bu kentin sivil gücünü, sivil gücüyle beraber ortak aklı destekleyici tavrını çok güçlendirmeye dönük adımlar atan bir kurumuz” diyen İmamoğlu, “İstanbul Planlama Ajansı’ndan platformlarına, koordinasyon kurullarından, sanayiden eğitime, kadından turizme, çocuklardan gençliğe varıncaya kadar çevreden her hususa, toplumun her kesimini içine katan, Kent Konseyi’nin kurumsallığının dışında farklı kuruluşları da bünyesine katarak, hızla sivil dayanışmayı İstanbul’un her sathına yayan bir kurumuz. Bu yüzden hepinizin iş birliğini, katılımını çok önemsiyorum. İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve bunun gibi devlet kurumları, topluma aittir. Bu iş birliği mekanizmalarını kurduğumuz ölçüde, hiçbir zaman kendisini bu kurumların tek başına sahibi olduğunu zanneden hiç kimse, bu kurumların başına gelemez, gelememeli. O bakımdan sivil hayat değerlidir. Sivil hayatın güçlenmesi değerlidir. Bahsettiğim bütün bu mekanizmalar, aslında güçlü bir demokrasiyi tariflemektedir. Güçlü demokrasi, herkesin hak ve hukukunu gözetir, hak ve hukuk noktasında hiç kimsenin bir eksiklik yaşamasını engeller” şeklinde konuştu.
Kendileriyle birlikte hayata geçen “İnanç Masası”nın önemine dikkat çeken İmamoğlu, şunları söyledi:
“İnanç Masası kavramı, bu kentin bütün inançlarının, yani tabiri caizse inancından dolayı tek bir vatandaşımızın dahi hizmetinin eksik olmaması yönünde adım atma mecburiyetinde olduğunu hisseden bir kurum olma çabamız, aslında toplumun kardeşliğini, bir arada yaşama arzusunu daha güçlü bir seviyeye çıkartma çalışmasıdır. Bu ve benzeri kurumlarımıza katılan, dayanışma gösteren nice kuruluşun fertleri bugün bizimle bir arada. Bu birlikteliğimizi ve bu çalışmalarımızı güçlendirme konusunda iş birliğinizden dolayı, bugüne kadar yaptıklarınız ve bundan sonra yapacaklarınızla ilgili bütün hanımefendilere ve beyefendilere yürekten teşekkür ediyorum. Ramazan ayı evlerimize bereket, sağlık, huzur ve mutluluk getirsin. Aynı zamanda Ramazan ayı ülkemize, tüm dünyaya, insanlığa da huzur, barış ve bereket getirsin. Kaybettiğimiz canlarımıza, vatandaşlarımıza, onların ruhuna dua ediyorum. Geride kalanların sağlığına dua ediyorum. Hepinize teşekkür ediyorum. Ramazan ayınız mübarek olsun. Oruçlarımız kabul olsun. Allah hepinizden razı olsun.”
Her gün 17 bin kişilik iftar
İBB iftar çadırları binlerce kişiye hizmet veriyor. Ayrıca ilçe belediyeler de iftar çadırlarını kendi ilçe sınırlarında kurdu. 2013 yılından buyana Mecidiyeköy ve Taksim Meydanı’nda kurulan sabit iftar çadırlarında, Ramazan ayı boyunca her gün toplam 9 bini aşkın kişiye iftar veriliyor. İşte İBB iftar çadırları adresleri…
Eyüpsultan iftar Çadırı
Güngören İftar Çadırı
Kurtköy İftar Çadırı
Zeytinburnu İftar Çadırı
Üsküdar İftar Çadırı
Sultanahmet İftar Çadırı
Ataşehir İftar Çadırı
İstanbul’un en işlek meydanlarından olan Mecidiyeköy, Eminönü ve Aksaray Meydanları’nda iftar çadırları vatandaşlara hizmet veriyor. İstanbul’un çeşitli noktalarında ise sıcak yemek dağıtımı yapılıyor. İşte İBB sıcak iftariyelik dağıtımı noktaları;
*Mecidiyeköy, Avcılar, Beylikdüzü, Esenyurt ve Cevizlibağ metrobüs duraklarında;
*Yenikapı Marmaray İstasyonunda;
*Beşiktaş ve Kadıköy İskelesinde;
*Ümraniye, Çekmeköy, Kozyatağı, Kartal metro istasyonlarında
*Eminönü, Şirinevler, Üsküdar meydanlarında yapılacak.
Binlerce kişilik açık hava sofraları
İBB Destek Hizmetleri Müdürlüğü’nce gerçekleştirilen Açıkhava İftarları ile her gün 20 binin üzerinde İstanbullu iftar sofralarında buluşuyor. Kurulan iftar sofralarıyla bir yandan aynı coğrafyayı paylaşan halk arasında dayanışma ve paylaşma duyguları artırılırken bir yandan da kültürümüzü yansıtan örf ve adetlerimizin yaşatılmasına katkı sağlanıyor. Kardeşlik ve dayanışmanın doyasıya yaşandığı iftar sofralarında Ramazan ayının ruhuna uygun olarak ihtiyaç sahibi aileler ile gönüllüler de bir araya geliyor.
Depremzedelere iftar sofrası
İBB, AFAD’ın koordinasyonunda sorumlu olduğu Hatay’da depremzedelere yönelik hizmetlerine Ramazan ayı boyunca da devam edecek. Antakya, İskenderun ve Samandağ ilçelerinde her gün toplam 8 bin kişilik iftar yemeği ikram edilecek.
150 bin ramazan kolisi
On bir ayın sultanını iftarlar, sahurlar, ve kültürel etkinlikler ile karşılayan İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), yıl boyunca devam eden sosyal yardımlarını Ramazan ayında artırarak sürdürüyor.
Bu kapsamda; İstanbul’da yaşayan ihtiyaç durumu tespit edilen desteğe muhtaç ailelerle, afet bölgelerinden İstanbul’a gelen ihtiyaç durumu tespit edilen hanelere toplam 150 bin gıda kolisi desteği sağlanmaya başlandı. İçinde un, yağ, pirinç, bulgur, nohut, mercimek, makarna, salça, çay, şeker ve zeytin ve tuzdan oluşan 381 lira değerindeki temel gıda kolilerin dağıtımı hızla sürüyor.