Başkan Akpolat’tan kadınlara özel etkinlik!

Beşiktaş Belediyesi, 7-8-9 Mart tarihlerinde kadın yönetmenler ve kısa filmleri Beşiktaş’ta vatandaşlarla buluşacak.  Öte yandan, kadınlar gününe özel konser verecek olan Zuhal Olcay’ın da konserine tüm komşuları davet eden Beşiktaş Belediye Başkanı Rıza Akpolat, “Dünya Kadınlar Günü Kutlu Olsun” dedi.

Usta sanatçı Zuhal Olcay, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’ne özel olarak Süleyman Seba Kültür ve Sanat Merkezi’nde konser verecek. Etkinliğin duyurusunu Twitter hesabında yapan Beşiktaş Belediye Başkanı Rıza Akpolat, “8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde değerli sanatçı Zuhal Olcay’ın şarkılarıyla bir araya geliyoruz. Tüm komşularımız davetlidir. Dünya Kadınlar Günü Kutlu Olsun.” ifadelerini kullandı.

KADIN YÖNETMENLER KISA FİLMLERİYLE BEŞİKTAŞ’TA

Beşiktaş Belediyesi, 7-8-9 Mart tarihlerinde Directed By Women Turkey desteğiyle Beşiktaş’ta kısa film gösterimleri, söyleşiler ve atölyeler düzenleyecek. Kadın Dayanışma ve Yaşam Merkezi bünyesinde düzenlenecek olan kısa film gösterimleri ve söyleşiler Zübeyde Ana Kültür ve Sanat Merkezi’nde gerçekleşecek.

8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla Beşiktaş’ta üç gün boyunca sürecek kısa film gösterileri, söyleşiler ve atölyeler düzenlenecek. “Kısa Film Senaryo ve Kısa Filme Giriş” atölyeleri ise KDYM’de kadın katılımcılarını bekliyor olacak.

PROGRAM

7 Mart 2022 Pazartesi

Directed By Women Turkey Özel Seçki Gösterim Programı

Yer: Zübeyde Ana Kültür ve Sanat Merkezi

11 – 12.3 / Gösterim Seçkisi 1

The Needle – Yönetmen: Ceylan Beyoğlu

Cindy – Yönetmen: Shemer Gaon Baraba

Büyük İstanbul Depresyonu – Yönetmen: Zeynep Dilan Süren

Since Time İmmemorial – Yönetmen: Clary Demangeon – Jeanne Delafosse

13.3 – 15 / Söyleşi: “Kadın Oyuncu Olmak, Kadın Karakter Yaratmak”

Neslihan Bilgin Çelik moderatörlüğünde; Oyuncu Selen Uçer’in katılımıyla kadın oyuncu olmanın ve kadın karakter yaratmanın üzerine keyifli bir söyleşi gerçekleştirilecek.

15.3 – 17 / Gösterim Seçkisi 2

Birds of Sara – Yönetmen: Laly Malagon Vargas

Anı – Yönetmen: Demet Erden

Sarışın – Yönetmen: Filiz Kuka Ildız

The Bush School – Yönetmen: Emanuela Zuccala

Paydos – Yönetmen: Öykü Orhan

8 Mart 2022 Salı

Directed By Women Turkey Özel Seçki Gösterim Programı

Yer: Zübeyde Ana Kültür ve Sanat Merkezi

11 – 12.3 / Gösterim Seçkisi 3

Men Dakka Dukka – Yönetmen: Gülsüm Güler Özen

Mavka – Yönetmen: Alona Shylova

Bayrak – Yönetmen: Pınar Göktaş

Alma – Yönetmen: Lorraine Jones Molina

13.3 – 15 / Söyleşi: “Kameranın Arkasındaki Kadınlar”

Sinema ve dizi sektöründe çalışan, üreten kadınlar Neslihan Bilgin Çelik moderatörlüğünde konuşacak ve deneyimlerini paylaşacak.

Katılımcılar: Yönetmen Başak Soysal, Yardımcı Yönetmen Aslı Sağ, Kurgucu-Yönetmen Selda Taşkın, Uygulayıcı Yapımcı Didem Karakum

15.3 – 17 / Gösterim Seçkisi 4

The Mother Of All Flowers – Yönetmen: Merve Çaydere Dobai

The Day My Grandma Met Bruce Willis – Yönetmen: Arancha Salamanca

Tears – Yönetmen: Remiye Zeynep Yalçınkaya

Çeşme – Yönetmen: İlayda İşeri

Münhasır – Yönetmen: Yeşim Tonbaz

9 Mart 2022 Çarşamba

Directed By Women Turkey Özel Seçki Gösterim Programı

Yer: Zübeyde Ana Kültür ve Sanat Merkezi

11 – 12.3 / Gösterim Seçkisi 5

All Good – Yönetmen: Luisa Ricar

Yankı – Yönetmen: Hazal Kara – Sezin Ertek

The Sound of Birds Stops the Noise in My Mind – Yönetmen: Michele Flury

Reverie – Yönetmen: Nur Güzeldere

13.3 – 15 / Söyleşi: Yaratıcı Kadının Sonsuz Yolculuğu Hem Cadı Hem Tanrıça: Anlatılar ve Anlatan Kadınlar

Sinema yazarı ve eleştirmen Fatma Cihan Akkartal’ın konuşmacı olarak katılacağı söyleşi, Neslihan Bilgin Çelik moderatörlüğünde gerçekleşecek.

15 30 – 17 / Gösterim Seçkisi 6

Dialogue in a Basket – Yönetmen: Varduhi Balyan

Sopor – Yönetmen: Nazanin Vahed

Can’ın Tırnakları – Yönetmen: Ceylan Esen

Kadın Dayanışma ve Yaşam Merkezi

7-8-9 Mart Tarihli Atölyeler

Atölye 1: 13 – 15 / Kısa Film Senaryo Atölyesi

Senarist – Eğitmen Elif Eda Karagöz ile “Nefsi Müdafaa” ve “Ben Varım” temalı 3 günlük kısa film – senaryo yazım atölyesi KDYM’de…

Atölye 2: 13 – 15 / Kısa Filme Giriş Atölyesi

“Kısa Kafası” Youtube Kanalı Koordinatörü – Eğitmen Orhan Önder Yaycıoğlu ile;

Gösterimlerden sonra gösterime katılan film yönetmeni ve ekibiyle soru-cevap etkinliği yapılacak olup, atölyeler kadın katılımcılara yöneliktir.

FİLMLER HAKKINDA DETAYLI BİLGİ

Needle

Yönetmen: Ceylan Beyoğlu / Almanya – Süre: 9 dak.

Bir annenin kaybolan oğlunu arayışını anlatıyor “İğne”. Gerçek olaylara, “Cumartesi Anneleri” ne dayanıyor hikayesi. Protagonist bir “Cumartesi Annesi”.

Cindy

Yönetmen: Shemer Gaon Baraba / İsrail – Süre: 16 dak. 20 sn

Navit babasıyla birlikte inekleri Cindy’i Arap bir et tüccarına satmak için yola koyulur. Navit, babasının kendisini uzman bir çiftçi olduğunu düşündüğünden emin olsa da babasının onu farklı yollarla da kullandığını fark eder.

Büyük İstanbul Depresyonu (2020)

Yönetmen: Zeynep Dilan Süren / Türkiye – Süre: 19 dak. 47 sn
Türkçe – İngilizce Altyazılı

Didem ve Ayşe İstanbul’da yaşayan, öğrencilikleri biteli bir süre geçmesine rağmen hala iş bulamamış iki genç kadındır. Bu iki genç kadının yetişkinliğe adım attıkları ve artık para kazanmaları gereken insanlık için kısa, onlar için asla geçmek bilmeyen bu zaman diliminde görünürde günlerin öncekinden ve birbirinden pek de farkı yoktur.

Since Time İmmemorial

Yönetmen: Clary Demangeon – Jeanne Delafosse / Fransa – Süre: 13 dak. 57 sn

“Çok Eski Zamanlardan Beri” 13 kadının birbirinden farklı sesini duymamızı sağlıyor. Bu sesler, Fransa’daki çocuk işçiliğinin koşullarını tüm ciddiyeti ve mizahıyla merak ediyor, sorguluyor, eleştiriyor.

Birds of Sara

Yönetmen: Laly Malagon Vargas / Kolombiya – Süre: 6 dak.

Sara, 13 yaşında, ergenlik çağına doğru giderken, bir şehrin düşmanlığının onu kız olarak görmeyi bırakıp kadın olarak davranmaya başladığıyla yüzleşir. Bütün bu toplumsal imaların içerisinde, Sara huzuru kuşlarıyla geçirdiği günlerinde bulunur.

Anı

Yönetmen: Demet Erden / Türkiye – Süre: 9 dak. 25 sn

Anı kısa filmi, yaşlı bir kadın olan Türkan’ın yıllar sonra eski arkadaşlarından biri Nermin ile karşılaşmasını konu alıyor. Türkan, kızıyla birlikte kemoterapi seansı için hastaneye geliyor. Bu iki eski arkadaş kemoterapi alırken Nermin eski güzel günleri konuşmaktan mutlu görünüyor ama Türkan düşünceli görünüyor. Türkan hastaneden ayrıldığında kızına Nermin’in hafıza sorunundan bahsediyor. Nermin’in birbirlerine küstüklerini ve yıllardır birbirlerini görmediklerini bile unuttuğunu söylüyor. Kızı neden görüşmediklerini sorduğunda Türkan cevap veremiyor ve hastaneden çıkarken oldukça üzgün görünüyor.

Sarışın 

Yönetmen: Filiz Kuka Ildız / Türkiye – Süre: 8 dak. 12 sn

Arkadaşları ile birlikte yemek yedikleri bir akşam Aslı kimlik bunalımına girer.

The Bush School

Yönetmen: Emanuela Zuccala / İtalya – Süre: 22 dak. 54 sn

Liberya’da kadın sünneti yasaldır. Ülkenin 15 ilçesinden 11’ine yayılmış olan “Sande” olarak bilinen gizli bir kadın topluluğuna kabul töreni olarak uygulanır. Sande’ye karşı durma cesaretleri yüzünden hayatlarını tehlikeye atan; kadın hakları için üç Liberya aktivistine ses veren bu film, onların acı ve tutkulu suçlamalarına katılıyor.

Paydos

Yönetmen: Öykü Orhan / Türkiye – Süre: 18 dak. 11 sn

Zeliha, çelik tencere fabrikasında çalışan iki çocuk annesi, yoksul bir işçidir. Bir gün beklemediği bir anda işten atılır. Zeliha, bir yandan yeni bir iş aramaya başlar bir yandan da fabrikada yaptığı işten dolayı her zaman benzin kokmasına alışkın olan çocuklarına işsiz kaldığını fark ettirmemek için bir çözüm bulur. Zeliha’nın çözümü yoksulluğunun neden olduğu çaresizliğini gözler önüne serer.

Men Dakka Dukka

Yönetmen: Gülsüm Güler Özen / Türkiye – Süre: 8 dak.

Tecavüzcüsüyle evlenmeye zorlanmış genç bir kadının sesinin olmadığı, duyulmadığı bir yerde kendi adaletini arayışının hikayesi.

Mavka

Yönetmen: Alona Shylova / Ukrayna – Süre: 5 dak. 

İki kız gölde yüzmeye gider. Yol boyunca, genç kadınlar olarak günlük yaşamlarından ve yetişkinlik dönemindeki sorunlardan bahsederler. Gölde yüzmek, kızlardan birinin Ukrayna efsanelerinden gizemli yaratık Mavka ile tanışana kadar özel bir şey vaat etmez.

Bayrak (The Flag) 2021

Yönetmen: Pınar Göktaş / Türkiye – Süre: 12 dak. 52 sn
Türkçe – İngilizce Altyazılı

Bayrak filmi İstanbul’un muhafazakar bir semtinde yalnız yaşayan Eylem’in bir yanlış anlaşılma sonucu başına gelenleri kara komediye göz kırparak anlatan ve gerçek bir hikayeden yola çıkan kurmaca bir kısa filmdir. Eylem geç saatte işten geldiği bir akşam alt komşusunun balkonuna yanlışlıkla sütyenini düşürür. Bir ‘kadınlık bayrağı’ gibi çamaşır ipinde sallanan sütyenini alt kata inip almalı ve kimse görmeden bu konuyu kapatmalıdır. Fakat sütyenin peşinden giden Eylem bir yanlış anlama sonucu kendini karakolda bulur.

Alma

Yönetmen: Lorraine Jones Molina / Porto Riko – Süre: 15 dak.

Gerçek olaylardan esinlenen Alma, horoz dövüşü eğitmeni olarak çalışan ve tacizci bir ilişkinin sancılarına yakalanan bekar bir annenin hikayesidir. Bir sabah bir daha geri dönmemek üzere koşuya çıkar. Biri onun için dua ederken yaşam ve ölüm anılar aracılığıyla birleşir.

The Mother Of All Flowers
Yönetmen: Merve Çaydere Dobai / Türkiye – Süre: 7 dak. 11 sn

Orta Doğu’da süren savaş sırasında bir çiçekçi dükkanı işleten anne ve kızın hayatı bir gün beklenmedik bir şekilde değişir. Peki umut nerede saklıdır?

The Day My Grandma Met Bruce Willis

Yönetmen: Arancha Salamanca / İspanya – Süre: 15 dak.

Gerçek bir hikayeyi anlatmaktadır. Amparo Pacheco, çocukluğundan beri tiyatro oyuncusudur. 86 yaşında hayatını değiştirebilecek bir telefon alır.

Tears

Yönetmen: Remiye Zeynep Yalçınkaya / Türkiye – Süre: 5 dak. 15 sn

Annesiyle birlikte deniz kıyısında yürüyüş yapan kız çocuğu Asya, kendisine kolye yapmak üzere deniz kabuğu toplarken kıyıya vurmuş bir oyuncak bebeğe ait parçalar bulur. Parçalanmış bir oyuncak bebekle simgeleşen bir trajedinin kaçınılmaz tanığı olmuştur artık… Filmde, ülkelerinden ayrılmak zorunda olan mülteci çocuklarının yaşadığı drama, yarı düşsel yarı gerçekçi bir anlatım dili kullanarak dikkat çekilmek istenmiştir.

The Fountain (Çeşme)

Yönetmen: İlayda İşeri / Türkiye – Süre: 19 dak. 32 sn

Çeşme filmi, Gagauzların bitmeyen kültürü ve dili ile ilgilidir. Sovyetler Birliği’nin yükseliş ve düşüşünü; farklı nesiller üzerindeki etkilerini tasvir ederken yerel ailelerin günlük yaşamlarını takip ederek geniş sosyal asimilasyonun sonuçlarını gözler önüne seriyor. Gagauz topluluğunun geleneği benzersizdir ve yüzyıllardır neredeyse bozulmadan korunmuştur. Ancak yaşlılar vefat ettikçe Gagauz dili hızla kayboluyor. Ne yazık ki çeşme yeni nesiller boyunca daha zayıf ve daha zayıf akıyor.

Münhasır (Unique) (2020)

Yönetmen: Yeşim Tonbaz / Türkiye – Süre: 10 dak.
Türkçe – İngilizce Altyazılı

Fazilet, uzun zamandır hasta olan genç kızının ölümünün ardından yapayalnız kalmıştır. Ölüm duygusu ile baş etmeye çalışırken cenazede eline tutuşturulan bir paket, onu zor bir arayışın içine sürükler. Paketle ilgili fikir almak için çaldığı her kapı, Fazilet için paketi daha da önemli kılacaktır.

All Good

Yönetmen: Luisa Ricar / İsviçre – Süre: 18 dak. 58 sn

“Her şey yolunda. Biraz parti, biraz madde kullanımı, birlikte dünyanın ciddiyetini bastırır. Her şey yolunda. Bir hafta sonundan diğerine, açık ilişki, arkadaşlar arasında ara sıra cinsellik. Her şey yolunda. Hayır diyememek. Hakkında konuşmamak. Aşırı tepki vermek istememek. Yine de her şey yolunda mı?”

Yankı (Echo) 2020

Yönetmen: Hazal Kara – Sezin Ertek / Türkiye – Süre: 19 dak.
Türkçe – İngilizce Altyazılı

Korkmak ama cesaret etmek, evde olmak ama güvende hissetmemek… Defne, yazdığı kitap nedeniyle hapis cezasına çarptırılmış bir gazetecidir. Özgürlüğüne yeniden kavuşup geride bıraktığı hayatına döner ancak hiçbir şey eskisi gibi değildir. İstanbul’un kaotik havası, yaşadığı karanlık günlerin travmasıyla birleşir ve Defne’nin korku ve paranoya dolu bir gün geçirmesine neden olur. Korkuyla yaşamaya alışmak mümkün müdür?

The Sound of Birds Stops the Noise in My Mind

Yönetmen: Michele Flury / İsviçre Süre: 13 dak. 46 sn
Almanca – Türkçe, İngilizce Altyazılı

Genç bir çift büyük bir bunalım yaşamaktadır, manik bozukluk geçiren adam kendini psikiyatri kliniğinde bulur. Kadın evdedir. Suçluluk, yardım ve bağımlılık konusunda kendini sorguya çeker. Akıl, duygu ve hayal gücünden oluşan kolaj tekniği ile varsayılan normun raydan çıkmasına neden olur.

Reverie

Yönetmen: Nur Güzeldere / Türkiye – Süre: 3 dak. 05 s

İki yabancı kızın deniz kenarında karşılaşması, kendi yansımaları onları görmeye ve kimliklerini aramaya götürmüştür. Kendi başlarına aynada gördükleri yansımaya karşın birlikte olduklarında bireycilik yavaşça kaybolur ve yerini doğanın gücüne bırakır.

Dialogue in a Basket

Yönetmen: Varduhi Balyan / Türkiye – Süre: 25 dak.

Bu film, farklı geçmişlere sahip iki kişinin; Covid-19 sebebiyle ilan edilen sokağa çıkma yasaklarında fiziksel olarak mesafelenmişken yakınlaşan bir Türk ve bir Ermeni’nin diyaloğuna yolculuktur. Sepetin, Fatma teyze ile aramızda yeni bir iletişim aracına ve bir köprüye dönüşmesinin hikayesidir.

Sopor

Yönetmen: Nazanin Vahed / İran – Süre: 13 dak. 38 sn

Bir kız kocası komaya girdikten sonra çok üzülür ve iyileşmesini umar ancak yeni bir hikaye başlar.

Can’ın Tırnakları

Yönetmen: Ceylan Esen / Türkiye – Süre: 10 dak. 20 sn

Çalışan bekar bir annenin çocuğu olan Can, tırnaklarını kesmesi için bile vakti olmayan annesinin iş yerinde uğradığı mobbingin farkındadır. Annesini iş yerinden eve getirtebilmek için sürekli evin anahtarlarını kaybedip kapıda kalır ki annesini iş yerinden eve getirtsin.