Oda TV internet sitesi sahibi Gazeteci Soner Yalçın’ın gayrimenkul zengini olduğu ortaya çıktı. Kaçakları yakalandı, yazlık ve kışlık evleriyle ilgili Bakanlık ve belediye tarafından hapis, yıkım ve para cezası istendi.
Gazeteci Soner Yalçın’ın İstanbul Levent’te bulunan villası için yıkım kararı verildi. Beşiktaş Belediyesinin de villadaki kaçak inşaat ile ilgili İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunduğu ortaya çıktı.
Edinilen bilgilere göre; Gazeteci Soner Yalçın’ın Levent’te bulunan villasında usule aykırı tadilat yaptığı ortaya çıkmış, milyonlarca dolarlık villayla ilgili Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Kültür ve Turizm Bakanlığı inceleme başlatmıştı.
Yalçın’ın villa bahçesinde yeni kaçak inşaat yaptığı da tespit edildi. Beşiktaş Belediyesi ekipleri müştemilatta, havuzda, bekçi kulübesinde ve terasta büyütmeler yaptığını belirleyerek tutanak tuttu.
Beşiktaş Belediyesi yapılan incelemenini ardından inşaatı mühürlerken, Yalçın’a 70 bin 512 lira para cezası keserek villanın projeye uygun hale getirilmesi için yıkımına karar verdi. Konuyla ilgili Beşiktaş Belediyesi tarafından İmar ve Şehircilik Müdürlüğüne suç duyurusunda da bulunuldu.
Çeşme’de tarlaya ev yapmıştı
ODA TV’nin sahibi Soner Yalçın’ın İzmir Çeşme’de tarla olan bir alana köşk diktiği ortaya çıktı. “Türkiye’de tarımı bitirdiler” diyen Yalçın’ın tarla arazisi üzerinde bulunan kaçak yapısının 2015’ten bu yana yıkılmadığı öğrenildi. Soner Yalçın da yıllar önce Çeşme’nin en güzel yerlerinden biri olan Ovacık Mahallesi’ne hem de tarla olan bir araziye artık villa boyutlarını da geçen bir köşk dikti. Eşsiz bir doğaya sahip bölgedeki 5 bin 648 metrekarelik arazisine tam 3 katlı ve 12 odalı bir bina kondurdu. İddialara göre o dönem inşaatı soran çevre sakinlerine, “Buraya kütüphane yaptıracağım” dedi. Bu arada gelen tepkileri dindirmek için köşkün bahçesinin girişine de Atatürk resmi astırdı. Bu yaptığı resmen Atatürk’ün arkasına saklanmaktan başka bir şey değildi.
6 milyon liralık köşk
Soner Yalçın’nın Çeşme Ovacık’ta 5 bin 168 metrekarelik tarım arazine yaptığı kaçak köşk, 3 katlı ve 12 odadan oluşuyor. Köşk ve arazisinin yaklaşık değerinin 6 milyon lira civarında olduğu belirtiliyor.
Soner Yalçın’a 5 yıllık hapis şoku!
Soner Yalçın, Çeşme Ovacık’ta satın aldığı 10 bin 440 metrekarelik tarlaya kaçak köşk ve havuz dikti. Yalçın, 3 kat ve 12 odalı köşkün yanına da yine kaçak olan bir havuz yaptırdı. Bu inşaat sürerken çevreden soranlara ise buraya kütüphane yaptıracağını söyledi. Hatta tarlanın girişine yaptırdığı kapıya Atatürk fotoğrafı astı.
Bu süreçte CHP’li Çeşme Belediyesi aldığı yıkım kararlarını uygulamayarak adeta kaçak köşke göz yumdu. Yeni Asır ilk kez 2015’te gündeme getirdiği kaçak köşkü geçtiğimiz aylarda yeniden kamuoyu gündemine taşıdı. Yeni Asır’ın Soner Yalçın’ın 2018’de Türkiye’de tarımın bittiğini anlatan kitap yazmasına rağmen tarım arazisine değeri en az 6 milyon lira olan bir köşk dikmesiyle ortaya koyduğu çelişkiyi manşetten duyurmasının ardından konu Türkiye’de gündem oldu. Bu arada İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü de konuyla ilgili inceleme başlattı. Soner Yalçın’ın kaçak köşk için imar barışından yararlandığı tespit edildi. Ancak Yalçın’ın kaçak köşk diktiği tarlanın doğal sit alanında olduğu belirlendi.
Hapis ve para cezası
Bunun üzerine bakanlık, belediye, özel sektör temsilcilerinin de yer aldığı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonu, 12 Haziran’daki toplantısında 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu’nun 9. ve 65. maddeleri çerçevesinde Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunulmasına karar verdi. Suç duyurusunun yapıldığı 65. madde ise, sit alanlarına kaçak yapı yapanların 2 yıldan 5 yıla kadar hapis ve 5 bin güne kadar adli para cezasına çarptırılmasını öngörüyor. İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü aracılığıyla bulunulan suç duyurusunun ardından savcılığın soruşturma başlattığı belirtildi.
Çeşme’nin yanı sıra,İstanbul’daki köşkünde de kaçak eklenti yaptığı ortaya çıkan Soner Yalçın ise, sessizliğini koruyor. Yalçın’ın, Yeni Asır’ın konuyu gündeme getirmesinin ardından aceleyle köşkün 2 yıldır ödemediği emlak vergisini yatırması dikkat çekmişti. Yalçın’ın belediyeye 23 bin 94 lira yatırdığı kaydedilmişti. Bu suç duyurusunun ardından bugüne kadar konuyla ilgili tek kelime etmeyen Soner Yalçın’ın da ifadesine başvurulacak.
İşte o kanunun maddesi
2863 Sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu’nun 65. maddesi şöyle: Tescil edilen sit alanları ve korunması gerekli taşınmaz kültür ve tabiat varlıkları ile koruma alanlarının bu Kanuna göre tebliğ veya ilan edilmiş olmasına rağmen yıkılmasına, bozulmasına, tahribine, yok olmasına veya her ne suretle olursa olsun zarar görmesine kasten sebebiyet verenler ile (…) izin alınmaksızın inşai ve fiziki müdahale yapanlar veya yaptıranlar iki yıldan beş yıla kadar hapis ve beş bin güne kadar adli para cezasıyla cezalandırılır. Bu kanuna aykırı olarak yıkma veya imar izni verenler, iki yıldan beş yıla kadar hapis ve beş bin güne kadar adli para cezasıyla cezalandırılır.