Çorum’da 1894 yılında Beşiktaş Muhafızı Çorumlu Yedi Sekiz Hasan Paşa tarafından yaptırılan tarihi Saat Kulesi bakıma alındı. Çorum Belediyesi yıllara meydan okuyan ve şehrin simgesi olan Saat Kulesi’nin yıpranan kadranlarını aslına uygun bir şekilde yenilemek için çalışma başlattı. Saat Kulesi’nin Çorum için çok önemli bir eser olduğunu dile getiren Çorum Belediye Başkanı Halil İbrahim Aşgın, Sultan Abdulhamid Han döneminde yapılan eserin kentte “Çan Saati” olarak bilindiğini hatırlattı. Saat Kulesi’nde yıpranmalar meydana geldiğini belirten Başkan Aşgın, “Özellikle saatin boyası silinirken, kadranlarında sorunlar vardı. Aksamalar yaşanıyordu zaman zaman. Anıtlar Kuruluna müracaat ederek gerekli izinleri aldık ve şu anda da gerekli çalışmalar hızlı şekilde devam ediyor. Şu anda saat ve kadran kısmını sökerek hem tadilatını hem de bakımını yapıyoruz. Ümit ediyoruz ki uzun yıllar Saat Kulemiz saati göstermeye devam edecek” dedi.
Saat Kulesi’nin gece ışıklandırılması için çalışma yaptıklarını da anlatan Aşgın, Çorumlulardan güzel tepkiler aldıklarını ifade etti. Osmanlı ve ecdat yadigarı olan Saat Kulesi’ne göz bebeği gibi baktıklarını vurgulayan Aşgın, kısa sürede çalışmaların tamamlanarak Çorum’un hizmetine tekrar sunacaklarını sözlerine ekledi.
Beşiktaş Muhafızı Çorumlu Yedi Sekiz Hasan Paşa tarafından 1894 yılında yaptırılan Saat Kulesi, sarı kumtaşından sekiz köşeli, 5.3 metre çapındaki tabanın üzerinde 27.5 metre yüksekliğinde, minare şeklinde inşa edilmiştir. Her köşesi 2.1 metre uzunluğunda olan kulenin yapım tarihi 1894’tür. Asıl kulenin gövdesi ise 24 köşelidir ve gövde çapı 3.9 metredir.
Yedi Sekiz Hasan Paşa, Çorum’a Saat Kulesi’ni neden yaptırdı?..
Yedi Sekiz Hasan Paşa, tek gayesi sultanına bağlılık ve hizmetten ibaret olan bu zatın okur yazar olmaması, kendisini kıskanan okumuşların kıskanmalarına sebep olmuştur. Yaşadığı bazı olayları hoş olmayan alaycı bir uslüble naklederek güya Abdülhamid Han dönemi yerilmektedir. Oysa tenkit diye anlattıkları şu olay da bile Hasan Paşa’nın şahane karakterini gösteriyor. O da bilime ve ilim sahiplerine olan saygısıdır.
Bir gün, karakolda bulunduğu sırada, levazım memuru içeri girer. Kışlık odunların getirildiğini haber verecektir. Fakat odun kelimesini komutanına karşı söylemekten haya eder ve “Paşam hatab geldi” der. Hasan Paşa da odun anlamına gelen bu Arapça kelimeyi, Hattat Efendi’nin geldiğini sanarak derhal toparlanıp hürmetkar bir tavır alır; “Söyle içeri buyursun!..” cevabını verir.
Çorum’daki büyük saat kulesi, “Hemşehrilerim vakitlerini öğrensinler” diye Yedi Sekiz Hasan Paşa tarafından yaptırılmıştır. Aynı yerde bir de kütüphane kurmuştur.