Türkiye’nin ileri gelen düşünce platformlarından biri olan Türkiye Gelişim Merkezi (TÜGEM) tarihi İpek Yolu’nun yeniden canlandırılması olarak nitelenen “Kuşak ve Yol Projesi” hakkındaki stratejik plan oluşturma toplantısının ilkini Türk – Çin Kültür Derneğinde gerçekleştirdi.
Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan TÜGEM Başkanı Raşit Yemişen: Kuşak ve Yol Projesinin Türkiye açısından çok önemli olduğunu ifade ederek ülkemizde tam ve doğru olarak tanınabilmesi için iş hayatının tüm sivil toplum örgütlerinin çalışmalar yapması gerektiğini belirtti. Bu bağlamda projenin Türkiye’de tanıtılmasında bugüne kadar Türk – Çin Kültür Derneğinin önemli hizmetleri oldu. Dernek ayrıca Türkiye ile Çin Halk Cumhuriyeti’nin kültürel ilişkisi açısından önemli bir görev üstlenmiş durumda. Kendilerini, Türkiye’de Çin Kültürü ve Çin’de Türk kültürünün yaygınlaşması için vazifelendirerek çok önemli görevler ifa etmiş ve kültürel hizmetlerine özveriyle devam ediyor. Kültürel faaliyetleri ile ilgi yaptığı çalışmalarından dolayı Türk-Çin Kültür derneğine teşekkür ediyorum. Dedi.
Yemişen ayrıca, ilkini gerçekleştirdiğimiz TÜGEM toplantılarındaki amacımız, fikir üretip bu fikirleri SADKOM’da değerlendirerek stratejik plan oluşturmaktır. Bunu yapabilmek adına ilk çalışmamız eğitim üzerine olmalıdır dedi, bu konuda özellikle Çin’de eğitimin önceliklendirilmesi konusunda çalışmalar yürütülmelidir. Çin’de eğitim alacak olan gençlere daha çok burs sağlanması konusunda da TÜGEM olarak gereken çalışmaların yerine getirileceğini belirtti.
İş dünyası yolun başında
Türk Çin Kültür Derneği Başkan Yardımcısı Mustafa Karslı; TÜGEM’in Kuşak ve Yol Projesi kapsamındaki strateji geliştirme planını çok önemsediklerini ifade etti. Türkiye ve Çin arasındaki ticari ilişkilerin geliştirilmesi için büyük fırsatlar içeren Kuşak ve Yol projesinin başta Türkiye Cumhuriyeti resmi makamları olmak üzere iş dünyasının da ilgili STK’larına detaylı bilgilendirmelerde bulunulmalıdır. Dedi.
Karslı ayrıca, günümüze kadar gerek dergimiz Panorama’daki yazı dizisi, gerekse düzenlenen bazı tanıtım çalışmaları bulunmakla birlikte, yine de projenin önemi karşısında bu çalışmaların yetersiz kaldığını belirtti. Bu konuda iş dünyasının henüz “yolun başında” olduğunu vurgulayan Karslı, projenin çok daha fazla sayıda ve teferruatlı çalışmalarla tanıtılması gerektiğini dile getirdi.
Tügem’in desteği çok önemli
Türk Çin Kültür Derneği Başkan Yardımcısı Mustafa Karslı, Türkiye Gelişim Merkezi’nin gerek üyelerinin sayı ve nitelikleri bakımından gerekse kamu kurumlarına sunmuş oldukları raporların etkisi bakımından büyük hizmetler verdiğini belirtti. Bu sebeple Tügem’in Çin ile ticari konuları araştırma konusu olarak belirlemesi, bu konularda çalıştaylar düzenlemeye başlayacak olması takdir edilecek önemli hususlardır dedi. Karslı ayrıca, Tügem Başkanı Raşit Yemişen’in Çin’de eğitimin önemine vurgu yaparak daha çok öğrencinin burs alması konusunda sağlayacakları destek dolayısı ile de kendisine teşekkürlerini bildirdi.
Türk Çin Kültür Derneği ve Tügem organizasyonu ile hayata geçirilecek olan toplantı, Panel ve çalıştayların takvimi kısa süre içerisinde kamuoyu ile paylaşılacak.