Geçtiğimiz günlerde İngiltere, Ankara Anlaşması’nda değişiklik yaparak, süresiz oturma iznine başvuru imkanını kaldırdı. Geçtiğimiz sene Ankara Anlaşması ile Türkiye’den İngiltere’ye oturma vizesi alanların sayısında artış yaşanmıştı. Türkiye’den yapılan başvurulardan 665’i onaylanarak, 325’i reddedildi. Ankara Anlaşması, Türkiye vatandaşlarının AB ülkelerinde yerleşip çalışabilmeleri için vize almalarını sağlamak amacıyla 1963 yılında imzalanmıştı.
Bu anlaşmaya göre, ilk başvuruda 1 yıl, sonra 3 yıl uzatma alan vize sahipleri 4 yıldan sonra süresiz oturma hakkına sahip oluyorlardı. Geçen günlerde İngiltere’de bu konu hakkında yapıldı. Henüz kesin bir karar alınmamasına rağmen, yönetmelik son şeklini alana kadar, süresiz oturma iznine başvurular kaldırıldı.
Bu durum üzerine İngiltere’de yeni bir hayat kuranlar seslerini imza kampanyası düzenleyerek duyurmaya çalışıyor. İçişleri Bakanlığından alınan bu kararın iptal edilmesini istiyorlar.
Pek çok meslek grubundan kişilerin Ankara Anlaşması ile yurt dışına yerleşmesindeki artışın en önemli nedeni ise Türkiye’deki iş olanakları. Yurt dışına yerleşen pek çok kişi, Türkiye’deki iş hayatında hak ve kişisel zamana saygı olmaması, emeğin karşılığının tam alınamamasından şikayet ediyor.
Ayrıca çocuk sahibi olan aileler ise, çocuklarının daha iyi yetişmesi ve eğitim alması için yurt dışına taşınmak istiyor. Ayrıca, insanlar arasındaki saygısızlık, kültürel farkların artması da önemli nedenler arasında yer alıyor.
Euronews’e konuşan vatandaşlar, İngiltere’de de hayatın pek kolay olmadığını dile getirerek, iş bulmanın ve ev tutmanın zorluklarından ve Türk parasıyla burada zor geçinildiğini söylüyorlar. Fakat oraya yerleşip para kazanmaya başlanıldığında hayatın güzel olduğunu görüyorsunuz ve herkesin eşit haklara sahip olduğunu farkediyorsunuz diyorlar.
İngiltere’de alım gücünün yüksek olması ise en güzel imkanlardan biri diyen vatandaşlar, vergi ödeseniz de bu vergiler hayatınızı zorlaştırmıyor diyor.