Bilim dünyasının önde gelen ismi Stephen Hawking, 76 yaşında vefat etti. Ailesinden edinilen bilgilere göre Hawking, Cambridge’deki evinde 14 Mart sabahında hayatını kaybetti.
İngiltere’de 8 Ocak 1942’de dünyaya gelen Hawking, 22 yaşındayken nadir görülen bir motor sinir hastalığı olan Amyotrofik Lateral Skleroz (ALS)’un bir türüne yakalanmıştı ve doktorlar ancak bir kaç yıl yaşayabileceğini söylemişti. 1985’te geçirdiği nefes borusu ameliyatından sonra konuşma becerisini de kaybeden Hawking, elektronik seslendirici ile konuşmak zorunda kaldı. Bu hastalık yüzünden genç yaşlarından itibaren tekerlekli sandalyede 76 yaşına kadar yaşadı ve bilim dünyasına yıllarca katkıda bulundu.
İki kez evlenen Hawking, üç çocuk sahibi oldu. Bilim dünyasının dehalarından olan Hawking, uzay ve kara deliklerle ilgili çalışmalarından başka, ‘Zamanın Kısa Tarihi’ (A brief history of time) adlı kitabıyla da ünlüydü. 12 milyon kopya satan kitabına rağmen, her zaman mütevazi biri oldu.
76 yıllık hayatında sayısız ödül kazandı. Hayatındaki tüm zorluklara rağmen espri yeteneğini kaybetmedi ve insanlarla olan iletişimde çok güçlüydü.
Stephen Hawking, Einstein’ın izafiyet teorisi ve kuantum teorisi üzerinde çalıştı ancak, fizik açısından en büyü gizem, insanoğlunun kainattaki varlığı hakkındaydı.
Stephen Hawking’in ünlü sözleri:
“Milyonlarca yıl insan türü hayvanlar gibi yaşadı. Ancak sonra bir şey oldu tüm hayal gücümüzü ortaya çıkaran. Konuşmayı ve dinlemeyi öğrendik. Konuşma fikirlerin iletişimini sağladı, insanlığın birlikte çalışıp imkansız şeyler başarmasını da. İnsan türünün en büyük kazanımları konuşma ile geldi, ve en büyük hataları konuşmamaktan. Böyle olmamalı. En büyük umutlarımız gelecekle birlikte gerçek oluyor. Teknoloji kullanımı ile, imkanlar sınırsız. Sadece konuşuyor olduğumuzdan emin olmamız gerek.”
“8 Ocak 1942’de, Galileo’nun tam 300’üncü ölüm yıldönümünde doğdum. Ancak tahminimce 2000 diğer bebek de benimle aynı gün doğdu. Onlardan herhangi birinin astronomiye merak sarıp sarmadığını bilemiyorum… Ayaklarınıza değil, gökyüzüne bakın. Gördüğünüz şeylerin mantığını anlamaya çalışın. Evren’in neden var olduğunu düşünün. Meraklı olun.”
“Sessiz insanlar en gürültülü zihinlere sahiptir.”
“Uzaya yayılmadığımız sürece insan ırkının önümüzdeki binyıllarda hayatta kalabileceğini sanmıyorum. Bir tek gezegenin başına gelen çok sayıda kaza var. Ama ben bir iyimserim. Yıldızlara ulaşacağımıza inanıyorum.”
“Hayatım boyunca büyük sorularla yüzleşmekten büyük zevk aldım ve onlara bilimsel yanıtlar vermeye çabaladım. Belki de bu yüzden fizik üzerine yazdığım kitaplarla Madonna’nın seks üzerine yazdığı kitaplardan daha çok kitap sattım.”
“Evrenin oluşumu bilimin gerçekliğine dayanır. Ama bu hiçbir şekilde, bilim kurallarını koyan ve onları da yaratan bir Tanrı olmadığı anlamına gelmez.”
“Biz, oldukça ortalama bir yıldızın ufak bir gezegenindeki gelişmiş maymun türleriyiz. Fakat evreni anlayabiliyoruz. İşte bu bizi çok özel kılıyor.”
“Bence beyin bilgisayar gibi bir program. Dolayısıyla teoride beyni bilgisayara kopyalamak mümkün. Bu sayede bedenen öldükten sonra bile bir yaşam formu oluşturulabilir. Ancak şu anki imkanlarla bunu gerçekleştirmemiz mümkün değil.”