ABD’li bilim insanları evrende oluşan ilk yıldızlardan güçlü sinyaller keşfetti. Araştırmanın karanlık maddenin taneciklerini saptamak için gösterilen çabaları kolaylaştıracağı umuluyor.
Bilim insanları, evrende oluşan ilk yıldızlara ait bir sinyal keşfettiklerini açıkladı.
Sinyal, evrendeki hidrojen maddesinin nasıl oluştuğuna ilişkin bulgulara ulaşması için Avustralya kırsalına yerleştirilen radyo teleskobu ile saptandı.
ABD’deki Arizona Üniversitesi’nden araştırmacılar, böyle bir sinyalin ilk defa gözlemlendiğini ve buluşun astrofizik çalışmaları için bir dönüm noktası olabileceğini söyledi.
BBC Türkçe’nin haberine göre radyo teleskobunun yakaladığı hidrojenin sahip olduğu koşullar incelendiğinde, Büyük Patlama’dan 180 milyon sonra yıldızların yaydığı yoğun ışıklar ve hidrojenin etkileşime girmiş olabileceği görüldü.
Evrenin yaklaşık 13.9 milyar yaşında olduğu düşünülürse, ilk yıldızlar Güneş’in oluşmasından 9 milyar öncesinde yanmış olabilir.
Evren sanılandan iki kat daha soğuktu
Araştırma sonuçları evrenin doğuşuna ilişkin çok daha fazlasını da söylüyor. Bulgular, evrenin ilk başta eksi 270 derece, yani sanılandan iki kat daha soğuk olduğunu da gösteriyor.
Avustralya’da bulunan teleskop yemek masası büyüklüğünde.
Avustralya’da bulunan teleskop yemek masası büyüklüğünde.
Avustralya’daki yemek masası boyutlarında teleskobun algıladığı radyo sinyalleri, beklentilerin çok daha üzerinde bir güce sahip.
Bazı araştırmacılar bunu şöyle değerlendiriyor:
Evrenin evriminin ilk aşamalarında oluşan hidrojen atomları, ‘karanlık madde’ ile doğrudan etkileşime girmiş olabilir.
Karanlık madde, göremediğimiz ancak yerçekimsel etkisi ile galaksilerin dönüş şeklini etkilediğini gözlemleyebildiğimiz bir madde olarak adlandırılıyor.
Neden oluştuğu bilinmiyor çünkü şu ana kadar başka unsurlarla etkileşime girdiğine dair bulguya erişilemedi.
Bu nedenle araştırmanın karanlık maddenin taneciklerini saptamak için gösterilen çabaları da kolaylaştıracağı umuluyor.