TEKNOLOJİ: İnsanlarla etkileşime geçebilecekler

Yeni nesil robotlar, insanlarla etkileşime geçebilecekler. Andy projesi, çeşitli işlerde kullanmak amacıyla insansı robotlara davranış modelleri geliştiriyor. Robotların kullanım alanları sağlıktan endüstriye bir çok alana uzanıyor.”

Geleceğin robotları günlük hayatta insanlarla giderek daha fazla etkileşime geçecek.

Cenova’daki İtalyan Teknoloji Enstitüsünün araştırmacıları, verimli bir işbirliğini güvence altına almak için, insan kaynaklı makinelerin, insanların kararlılık ve denge becerilerine sahip olan hareketlerini tahmin etmelerini sağlayacak donanım ve yazılım teknolojileri geliştiriyor.

Sorumlu Araştırmacı Danielle Pucci:
“Robotun insanın nasıl hareket ettiğini anlaması için üzerinde alıcı var. İnsanın varlığı ilk olarak görüş ile tespit edilir. İkincisi, etkileşim sırasında robot cilt aracılığı ile insanla teması algılayabilir. Ardından, robotun insan hareketlerinin farkına varması için alıcılarla donatılmış olması gerekir.”

Alıcılar yüksek teknoloji özel bir elbiseye takılıyor. İnsanın hareketlerini tespit edebilen sensörler bilgileri saniyenin çok küçük bir kesitinde robotla paylaşabiliyor.

Doktora adayı Claudia Latelle, robotun böylece neredeyse gerçek zamanlı olarak hareket edebildiğini söylüyor:

“Oluşturduğumuz bir algoritma hareketimizin yoğunluğunu hesaplayacak. Bunu insan dinamiği olarak adlandıracağız. Bu bilgi robota aktarılacak. Gelecekte, robotun hareketlerimizi önceden tahmin edebileceğini ve böylece ortak eylemler gerçekleştirmemize yardımcı olabileceğini düşünüyoruz.”

İnsanlardan nasıl hareket edeceğini öğrenen Icub isimli robotun, insan faaliyetlerinin geniş bir yelpazesinde, imalat, sağlık bakımı ve kişisel yardımcılık gibi bir çok alanda kullanılması planlanıyor.

Yardımcı Bilim Direktörü Giorgio Metta, robotun ebat ve ergonomisinin fonksiyonlara göre adapte edilebileceğini belirtiyor:

“Bu robot tipinin nihai kullanımında, rehabilitasyon robotundan, kişisel asistana kadar farklı alanlarda kullanılmak üzere üretilebilir. Ayrıca, bu tür robotlar için geliştirdiğimiz teknolojiler sanayi sektöründe de kullanılabilir.”

Geliştirilmekte olan bir başka özellik, programcı bir teknisyen müdahalesi omadan, sesli talimata göre bilgileri, örneğin, yeni bir nesneyi tanımak için kaydetme kabiliyetinin olduğunu vurgulayan Giorgio Metta:
“Robotla konuşurken, ona şunu söyleyebilirim: ‘Şuna bak, bu bir akıllı telefon’. Daha sonra herhangi bir kullanıcıya robotun bilmesi gereken şeyleri bu şekilde eklemesine imkan verilir. Robot görüntüyü kayıt eder ve akıllı telefon kategorisinde kendi kendine yeni bir bilgi oluşturur.” dedi.

Bu Avrupa projesinde çalışan araştırmacılar, robotların işçiler, hastalar ya da yaşlılar gibi potansiyel ortaklarıyla daha fazla empati kurabilmesi için, insansı yüz ifadeleri geliştiriyor.

Sorumlu Araştırmacı Daniele Pucci’ye “Nihai hedefinize ne kadar yaklaştınız ve Andy projesinin en büyük zorlukları neler?” diye sorduk:

“Robota algısal yetenekleri kazandırmalıyız. Yani önce insan varlığını kavraması lazım. Mekanik becerileri ile yürümeyi, işbirliği yapmayı ve insanla etkileşime girmeyi başarabilmesi lazım. Tüm bu hedeflerimize önümüzdeki 10-15 yıl içinde ulaşabiliriz.”

Araştırmacılara göre temel amaç insan robot işbirliğinin sağlanması. Zira robotların iş süreçlerinde tamamen insanların yerine geçmesi mümkün değil.

EURONEWS