Bir yıl içinde istisna sınırın üstünde kira geliri elde eden mülk sahipleri, kira gelir vergisinden sorumlu tutulur. Kira geliri istisna sınırın üstünde olanlar, yılı takip eden mart ayında gelir beyanında bulunur. Verdikleri beyan doğrultusunda ödemeleri gereken kira gelir vergileri hesaplanır. 5 Aralık 2017 tarihinde Resmi Gazete’de yayınlanan torba yasayla, kira gelir vergisi 2018 yılı hesaplamalarında büyük değişiklikler oldu. 2018 kira gelir vergisi için istisna bedeli de Resmi Gazete’de yer aldı.
2018 yılı için kira gelir vergisi istisna bedeli ne kadar?
İstisna bedeli, her yıl yeniden hesaplanır. Bir yıl içinde mülk sahibinin elde ettiği kira gelirinden istisna bedeli düşülür ve kalan kısım vergilendirilir. Bu nedenle istisna bedelin altında elde edilen kira gelirleri vergilendirilmez. İstisna bedeli, mülk sahiplerine tanınan özel bir haktır. Mülk sahibinin kirada bulunan her bir mülkü için ayrı ayrı düşülmez. Kiradaki tüm mülklerinden elde edilen toplam gelir üstünden düşülür. Kira gelir vergisi 2018 yılı için istisna bedeli; konutlar için 3900 TL, iş yerleri için 30.000 TL olarak belirlenmiştir.
Kira gelir vergisi 2018 hesaplamalarında neler değişti?
2017 yılının son aylarında meclisi meşgul eden torba yasa, kira gelir vergisi hesaplamalarında köklü değişikliklere neden oldu. Gelir vergisi üçüncü dilim için %27’den %30’a bir artış görüşüldüyse de bu yükseliş yaşanmadı. Fakat götürü gider metodu ile ödeyeceği vergiyi hesaplayanlar kira gelirlerinin %25’lik kısmını belgelendirmeden gider olarak gösterip düşürebildi.
Kanunlaşan torba yasayla bu oran %15’e düşürüldü. Götürü gider yüzdesinin aşağı çekilmesi nedeniyle de kira geliri olanlara gerçek getiri metodu ile kira gelir vergisi hesaplama yöntemi daha cazip görünmeye başladı. Ancak götürü gider metodunu tercih edenler, iki dönem geçmeden gerçek gider metoduna geri dönüş yapamadığından bu yöntemi süre dolana kadar kullanamayacaklar.
Gerçek gider yöntemi nedir?
Götürü gider metodunun yanı sıra gerçek gider metodu kullanılarak da kira gelir vergisi hesaplanır. Bu usule göre yıllık kira gelirleri üstünden istisna bedelle birlikte mülk sahiplerinin masrafları da düşülür. Kalan kısım vergilendirilir. Eğer banka kredisi ile ev alındıysa banka faizleri; mülk sahibi kirada oturuyorsa verdiği kira, kira alınan evin bakım giderleri, öğrencilerin servis bedelleri, amortisman ve sigorta gibi diğer giderler de masraf olarak gösterilip vergiden düşülebilir. Fakat masraf olarak belirttiğiniz her kalemi belgelendirmeniz ve beş yıl boyunca tüm belgeleri saklamanız gerekir. Vergi dairesi talep ettiği zaman vakit kaybetmeden topladığınız gerçek gider belgelerini ibraz etmeniz şart tutulur.
MİLLİYET EMLAK DERGİ