Bir taşınmazın sahibinin kim olduğunu gösteren belgeye tapu adı verilir. Bu belge, Tapu Sicil Müdürlüğü tarafından verilir ve aksi kanıtlanmadığı sürece geçerlidir. Mülkün satılması, el değiştirmesi halinde ise taşınmazın devri ya da iktisap edilmesi gibi işlemler yapılır. Örneğin bir mesken satılırken meskene ait tapu, alıcı adına düzenlenir ve böylece meskenin sahipliği yeniden belirlenmiş olur.
Tapu birden fazla kişi üzerine olabilir mi?
Tapu, bir kişi üzerine olabileceği gibi birden fazla kişi üzerine de düzenlenmiş olabilir. Bu durumda tapu, bir taşınmaz üzerinde birden fazla kişi ya da ortağın mülkiyet hakkına sahip olduğunu belirtir. Bu şekilde birden fazla maliğin düzenlendiği tapuya hisseli tapu denir. Hisseli tapu, bir gayrimenkul üzerinde birden fazla kişinin mülkiyet hakkı olduğunu gösterir. Ancak hisseli tapuda hissedarların gayrimenkulun hangi bölümlerine sahip olduğu bilgisi yer almaz. Sadece kişilerin adlarına ve sayısına ilişkin bilgi bulunur.
Tapu masrafı nedir?
Taşınmaz alım, satım ve devir işlemleri için ödenen meblağ tapu masrafı olarak adlandırılır. Diğer bir ifadeyle bu işlemlerin tamamlanması için tahsil edilen bir hizmet bedelidir. Bir gayrimenkul satımında tapu masrafı her iki taraf için hesaplanır. Dolayısıyla bir taşınmazın satış işleminde alıcı ve satıcı, yasa ile belirlenen oran üzerinden hesaplanan masraf tutarını ödemek zorundadır.
Tapu masrafı hissedar sayısı fazla olduğunda değişir mi?
Tapu masrafı taşınmazın satış bedeli üzerinden hesaplanır. Hissedar sayısının fazla olduğu tapularda her hissedar kendi payı için ayrı satış işlemine dahil olur. Diğer bir ifadeyle alıcı, her hissedar ile ayrı bir alım – satım ilişkisine girmiş olur. Bu durumda tapuda hissesi olan satıcılar mülkiyet üzerindeki haklarıyla doğru orantıda, satış bedeli üzerinden belirlenmiş olan tapu masrafını öder. Ayrıca mülkiyet hakkını birden fazla kişi devralıyorsa yani satıcı gibi alıcı sayısı da birden fazlaysa bu kişiler de payları oranında tapu masrafı öder. Tek bir kişi üzerine düzenlenen ve birden fazla hissedarı olan tapularda farklı bir tapu masraf oranı belirlenmemiştir. Dolayısıyla tapu masrafı aynı oranlar üzerinden hesaplanır.
Sonuç olarak tapu masrafı, bir taşınmaza ilişkin el değiştirme işleminin tamamlanması için alıcı ve satıcıdan tahsil edilen hizmet bedelidir. İşlem konusu tapunun tek kişi üzerine düzenlenmiş olması ya da birden fazla kişinin malikliğini göstermesi masraf hesabında kullanılan oranı değiştirmemektedir. Hissedar sayısının birden fazla olduğu durumlarda kişiler ayrı ayrı alım-satım işlemine girer ve kendilerine düşen tapu masrafını öder.
MİLLİYET EMLAK DERGİ