Seramik sanatının en önemli isimlerinden olan Füreya Koral’ın retrospektif sergisi Kale Grubu’nun katkılarıyla sanatseverlerle buluşuyor. Sergi, 18 Kasım 2017-18 Ocak 2018 tarihleri arasında Akaretler’deki Sıraevler’de ziyaret edilebilecek.
Başta seramik sanatı olmak üzere kültürel mirasın birçok farklı alanına destek vermeyi hedefleyen Kale Grubu, 60. kuruluş yıldönümü kutlamaları kapsamında heyecan yaratacak bir çalışmaya imza atıyor. 60 yıllık yolculuğuna birçok ilki sığdıran Kale Grubu, ilk çağdaş seramik sanatçılarından Füreya Koral’ın anısına 20. yılını kutluyor Sanatçının bugüne kadar gerçekleştirmiş en kapsamlı retrospektif sergisini hayata geçirdi.
Károly Aliotti, Nilüfer Şaşmazer ve Farah Aksoy küratörlüğünde sanatseverlerle buluşan sergi; sadece seramik alanında değil, seramik-mimari birlikteliğinin öncü isimlerinden biri olan Füreya’yı anmak kadar anlamak da gerektiğinin önemini vurguluyor. Eserlerinin ”yüksek sanat” simgesi olarak görülmesine ve sanatın müzelere ”hapsedilmesine” karşı çıkan Füreya’yı özgün bir bakış açısı ile sanatseverlerin karşısına çıkarmayı amaçlayan sergi, 1,500 m2’lik alana yayılıyor. Sergide yalnızca Füreya’nın ürettiği seramik nesneler, tabaklar, porselenler ve duvar panoları değil; aynı zamanda fotoğrafları, kişisel eşyaları ile aile bireylerine dair bilgi ve belgeler de sunuluyor.
Toplamda 200’e yakın eser, belge ve fotoğrafın yer aldığı sergide ayrıca Füreya’nın iç dünyası ve kendini gerçekleştirme hikayesi de anlatılıyor. Bu kapsamda; 40 yaşında seramikle bir anlamda yeniden doğan, sanatın iyileştirici ve dönüştürücü gücünü kendinde cisimleştiren Füreya’nın 1950’li yıllardan itibaren yaptığı tüm çalışmalar bir araya getiriliyor. Bunlar arasında; mürekkeple yaptığı desenlerden litografilerine, seramik tabaklarından dış mekan panolarına, evler serisinden en son çalışması olan Yürüyen İnsanlar’a kadar birçok eser bulunuyor.
Füreya Koral kimdir?
Türkiye’de çağdaş seramiğin öncü sanatçılarından Füreya Koral, 1910 yılında İstanbul’da doğdu. Sanat hayatına yaşamının geç sayılabilecek bir evresinde, 1947’de tedavi görmek üzere yattığı bir sanatoryumda, İsviçre’de başladı. Teyzeleri Fahrelnissa Zeid ve Aliye Berger’in ısrarlarıyla burada resim ve seramik yapmaya başlayan sanatçı, tedavisinin ardından gittiği Paris’te dönemin ünlü seramik sanatçılarından Georges Serré ile tanıştı ve onun yönlendirmesiyle çeşitli seramik atölyelerinde çalıştı. 1951’de önce Paris’teki Galerie M.A.I.’de ilk kişisel sergisini, ilerleyen aylarda ise Türkiye’nin ilk özel çağdaş sanat galerisi Maya Galerisi’nde Türkiye’deki ilk kişisel sergisini açtı. 1960’larda çini geleneğinden yola çıkarak, birçok kamusal yapıya duvar panoları üretti. Farklı teknikle sayısız obje üretmiş olsa da, sanat tarihi literatürüne duvar seramiğini mimariye dahil ettiği eserleriyle girmiş olan sanatçı, aralarında Salon d’Octobre (Paris), Modern Sanat Müzesi (Mexico City), Napstkovo Muzeum (Prag) ve Smithsonian Institute (Washington) gibi köklü kurumların da bulunduğu birçok yerde sergi açmıştır. Vallauris Bienali’nden (Fransa) 1968’de onur diploması alan Koral, Cannes Uluslararası Seramik Sergisi’nde gümüş madalyaya (1955), Prag Uluslararası Sergisi’nde (1962) ise altın madalyaya layık görülmüştür. Sanatçının İstanbul’daki atölyesi dönemin ünlü yazar, sanatçı ve mimarları için önemli bir buluşma noktası olmakla beraber, bir sonraki nesil seramik sanatçılarının yetişmesi için de eşi bulunmaz bir yuva olmuştur. Füreya Koral, 1997 yılında İstanbul’da vefat etmiştir.
CNN TÜRK