Gayrimenkul piyasasında konut alım-satım aşaması stresli bir süreçtir. Özellikle konut alımında teslim tarihinin gecikmesi ve ardından yaşanan diğer sorunlar tüketiciyi mağdur edebilir. Milliyetemlak.com verilerine göre böyle durumlarda yatırımcının yasal prosedürler doğrultusunda harekete geçerek hakkını araması gerekir.
Emlak sektöründe konut alımı farklı şekillerde gerçekleşir. Bazen yatırımcı ev alırken büyük inşaat projelerini tercih edebilir. Bu projeleri gerçekleştiren firmalar, yatırımcıya konut tamamlanmadan evi aldıkları takdirde indirimli satış seçeneği sunar. Yatırımcı bu şekilde ev sahibi olmayı kabul ettiği takdirde konut teslimi için şirket, kendisine belli bir tarih verir. Bu tarihin gecikmesi durumunda mağdur olan yatırımcı hukuki yollara başvurabilir.
Kira bedelinin sözleşmede olması şart değil
Konutunuzu tamamlanmamış emlak projelerinden alıyorsanız öncelikle sözleşmenizi dikkatli bir şekilde hazırlamalı, içeriğinde eksikler olmadığına emin olmalısınız. Eviniz teslim edilene kadar kiraya çıkmanız gerekiyorsa inşaat firması size kira bedelini ödemek zorunda. Bu zorunluluğun ille de sözleşmede yer alması şart değildir.
Firma belirttiği tarih dolduğu halde evinizi teslim etmediyse maddi zararınız için yasal işlemlerinizi başlatabilirsiniz. Öncelikle firmaya noter yoluyla ihtarname çekerek zararınızın karşılanmasını talep edebilirsiniz. İnşaat şirketi buna rağmen zararınızı telafi etmeyip sorununuzu da herhangi bir şekilde çözmüyorsa tüketici mahkemelerine başvurmalısınız.
Teslim tarihi gecikmesi firma kaynaklı değilse
Bundan sonraki süreçte evle ilgili teslim tarihi gecikmesi sebebiyle açacağınız dava esasında zararınızın tazmini için açılan bir davadır. Daha fazla mağdur olmamak için bu aşamada bir avukat tutmanız sizin için faydalı olacaktır. Öte yandan konut tesliminin gecikmesi sorunu, her zaman inşaat firmasından kaynaklı olmayabilir.
Mücbir yani olağanüstü sebeplerden ötürü şirketin teslimatın gecikmesinde payı olmayabilir. Bu durumda yasalar şirketi kusurlu görmez ve hak iddia edemezsiniz. Bu yüzden konut teslimi yapması beklenen bazı inşaat firmaları, gecikmeyi kendilerinden kaynaklı değilmiş gibi gösterip tüketiciyi yanıltabilirler. Bu tarz aldatmacalara karşı yatırımcının dikkatli olması gerekir.
İnşaat şirketi tüketiciye ayıplı mal satmışsa
Bazı durumlarda ise tüketici farklı şekilde mağdur edilebilir. Yatırımcı müstakil bir daire almak yerine site içerisinde havuzu, spor salonu, otoparkı, yeşil alanı olan bir konut almak isteyebilir. Tüketiciye ev teslim edildiğinde siteyle ilgili düzenleme bitmemiş ise yine bir mağduriyet söz konusudur.
Milliyetemlak.com verilerine göre inşaat firması sözleşmede de geçen siteyle ilgili düzenlemeyi bitirmemekle ayıplı mal satmış olur. Yatırımcı sitenin lüks özelliklerinden ötürü müstakil bir daireye vereceği bedelden çok daha fazlasını site projesindeki konuta vermiştir. Bu durumda tüketici, kendisine ayıplı mal satıldığı gerekçesiyle zararının karşılanması için yasal yollara başvurabilir.
MİLLİYET EMLAK