TURİZM: Çalışmalar hız kazandı

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Türkiye’deki antik kentlerde sürdürülen çalışmalar hızla ilerliyor. Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş’un hassasiyetle üzerinde durduğu, Türkiye’nin antik kentlerinde sürdürülen çalışmalar bakanlık tarafından hızla bitiriliyor. Antik kentleri geçtiğimiz aylarda gezerek, eksiklikleri ve yapılabilecekleri yerinde tespit eden Bakan Kurtulmuş’un talimatları doğrultusunda hız kazanan çalışmalardan Xanthos-Letoon Antik Kentleri de ziyaretçileriyle buluşmak üzere artık gün sayıyor.

Bir UNESCO dünya mirası olan antik çağın en önemli merkezlerinden Xanthos-Letoon Antik Kentleri oluşturulacak karşılama merkezleriyle çok daha fazla ziyaretçiyi ağırlamaya hazırlanıyor.

Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş’un göreve gelişinden sonra ihaleye çıkarılarak, düzenleme çalışmalarına başlanılan Xanthos Antik Kenti 2018 yılında bitirilerek ziyarete hazır hale getirilecek. Diğer bir antik kent Letoon ise yenilenmiş yüzüyle önümüzdeki ay içerisinde ziyaretçileriyle buluşacak.

Uzun yıllardır ihtiyaç duyulan karşılama merkezleriyle ziyaretçilerine daha keyifli ve kolay bir gezi imkânının sunulacağı antik şehirlerde, alanların tanıtımını sağlayacak sinevizyon bilgilendirme salonu, otopark, maket, cafe, hediyelik eşya satış birimleri, peyzaj düzenlemeleri ve yürüme yolları oluşturulacak.

Önümüzdeki ay içerisinde ziyarete açılacak olan antik dönemin dini merkezlerinden Letoon Antik Kenti 2.8 milyon liraya tamamlanırken, çalışmalarına hız verilerek 2018 yılı turizm sezonuna yetiştirilmeye çalışılan Xanthos Antik Kenti ise 4.3 milyon liralık maliyetle ziyaretçi ağırlayacak.

Xanthos-Letoon Antik Kentleri UNESCO Dünya Mirası

Antik çağlardan günümüze birçok uygarlığa ev sahipliği yapmış olan Xanthos-Letoon Antik Kentleri, birlikte değerlendirilerek, UNESCO Dünya Miras Listesi’ndeki yerini 1988 yılında aldı.

Muğla ile Antalya sınırındaki Fethiye ilçesine bağlı Kınık köyü hudutları içerisinde bulunan Xanthos Antik Kenti ve yine ona komşu konumda bulunan 4 kilometre uzaklıktaki Letoon Antik Kenti çağının en önemli merkezleri arasında yer alıyor.

Geçirmiş olduğu büyük yangın sonrasında tamamen yanması sebebiyle tekrar inşa edilen Xanthos Antik Kenti, milattan önce ikinci yüzyılda Likya uygarlığına başkentlik yapmış olan antik çağın en önemli idari merkezleri arasında. Likya dönemi dikme mezar taşları ile kaya mezarlarının günümüze ulaştığı antik şehirde, erken dönem Hristiyanlığının güzel bir örneği olan kilise ve antik tiyatro kalıntıları da bulunuyor.

Likya medeniyetinin dini merkezi Letoon Antik Kenti ise tapınak mimarisinin en kutsal yapılarına sahip. Leto, Apollon ve Artemis adına yapılmış tapınakların bulunduğu Letoon Antik Kenti’nden günümüze ulaşan kalıntılar arasında roma tiyatrosu ile bir de çeşme tarihe ışık tutuyor.

TURİZM NEWS