AB Komisyonu glifosat konusunda uzlaşmaya varamadı. Tarım ilaçlarında bulunan glifosatın kullanım izni üzerine oylama yapılan AB Komisyonu’nda nitelikli çoğunluk çıkmadığı için karara varılamadı. İlaç, Dünya Sağlık Örgütü’ne (WHO) bağlı olan Uluslararası Kanser Araştırmalara Merkezi (IARC) tarafından 2015 yılında muhtemel kanserojen maddeler listesine eklenmişti. Buna karşılık 2016’da Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi (EFSA), glifosatın insan sağlığına zararlı olmadığını söylemişti.
Avrupa Birliği üye ülkeleri, tarım ilaçlarında bu maddenin kullanımı konusunda bir uzlaşmaya varmış değil. Fransa ve Belçika gibi ülkeler iznin çıkmasına karşı çıkarken, İngiltere ve İspanya uzatılmasından yana oy kullandı. Oylamada çok önemli bir söz hakkına sahip olan Almanya’nın çekimser kalması, kararın geçmesi için gerekli olan nitelikli çoğunluğun elde edilememesine sebep oldu.
Glisofatın kullanım izninin uzatılması bir sonraki aşamada istinaf komitesi tarafından incelenecek.
İlacın bu denli büyük bir tartışmaya sebep açmasıysa kullanımının çok yaygın olmasından kaynaklanıyor. İlacın yasaklanmasının sadece Fransa’da 2 milyar Euro’ya yakın bir zarara sebep olacağı düşünülüyor. İlaç Türkiye tarımında da çok yaygın olarak kullanılıyor. Dolayısıyla muhtemel bir yasak, Türkiye’de bu ilaç kullanılarak yetiştirilecek ürünlerin AB’ye ihraç edilemeyeceği anlamına geliyor.
AB Komisyonu 25 Ekim Pazartesi günü ilacın kullanım iznini 10 yıl daha uzatacak bir teklifte bulunmayı düşünüyordu. Fakat ülkeler arasında uzlaşmazlık üzerine bu teklifi iptal ederek, 9 Kasım Perşembe günü yeni bir teklif yapmayı kararlaştırmıştı.
EURONEWS