“Future Tellers /Gelecek Anlatıcıları” 12 katılımcının; çizim, heykel, kod, metin, film ve karma medya enstalasyonu gibi çeşitli alanlarda işlerini (düşünce eserlerini) kapsayan bir grup sergisi.
Yeni teknolojilerin gereklilikleri ve icatları genelde bilim kurgu eserlerinden ortaya çıkar; bu da bize ortak inanışların ve odaklanılan gayenin gelecek inşa etmede ne kadar önemli olduğunu hatırlatıyor. Sanatçıyı hikaye anlatıcısı olarak konumlandıran sergi; sanatçıların teknolojik gelişmelere dair içselleştirilmiş algılarının ve bunlara verdiği tepkinin birer sonucu olarak doğan işlerini sergiliyor.
“Gelecek Anlatıcıları” aracılığıyla Digi.logue; “İnsan ırkı gelecekte nerede olacak ve nasıl değişeceğiz?” sorularını sorarak, katılımcıları gelecek kavramı üzerine düşünmeye ve gelecek gerçeklikleri üretebilecek günümüz teknolojik unsurları keşfetmeye davet ediyor.
Teknoloji felsefesinin temellerine odaklanan “Thinking about Technology” adlı kitabında Joseph C. Pitt teknolojinin insanlık hâlinin tanımlayıcı bir özelliği olduğunu öne sürüyor ve teknolojinin hayatımızdaki etkilerini ve değerlerini anlamamız için en iyi sorgulama biçimi olan felsefeyi öneriyor. Genel bir konu olarak teknolojiyi incelemek için epistemolojik bir bakış açısı gerekli olsa da (ne de olsa teknolojinin temelinin büyük bir kısmı bilime dayanıyor) “Gelecek Anlatıcıları” teması bilim kurgunun kalbinde sık sık yer edinen bir başka insanlık hâlinden, hayal gücünden ilham alıyor.
İster dijitalleşmiş modern dünyadaki artırılmış benliğimizi incelemek ister evrim bağlamında insanlığın yerini belirlemek isterse insan ırkının tamamen bağlantısız kalması ya da yok olması üzerine hipotez kurmak olsun sergi; insan bedeni, yapay zeka, yanıltıcı anlam boyutları ve araştırmalar arasında bilgisayar ürünü diyaloglar arasındaki fiziksel sınırların belirsizleştiği alternatif gelecek toplumlarla ilgileniyor ve nihayetinde Elon Musk’a da değiniyor.
Her bir eser geleceğin kolektif konseptine yakınsadığından hikaye paylaşma kültürü de yeniden alevleniyor. Sergi, teknolojiyi bir medya aracı olarak kullanmaktansa “teknoloji üzerine düşünmeye” dönüyor.
Sanatçılar: Pınar Yoldaş, Candaş Şişman, Onur Sönmez, Alper Derinboğaz, Ali M Demirel & Joanie Le Mercier, Özge Ejder, Alp Güneysel, Selçuk Artut, Elif Demirci aka Data Fobik, Elif Ayiter, Eren Başbuğ