KÜLTÜR: Sanat ve teknolojiyi birleştiren sergi

Avusturya’nın Linz şehrinde gerçekleştirilen Ars Electronica Festivali teknoloji, sanat ve bilimle alakalı çalışmaları bir araya getiriyor. Işıkları yanıp sönüyor, hareket ederek gıcırdıyor ve sinyal vererek ötüyor. Robotların sanatına hoş geldiniz. Avusturya’nın Linz şehrinde dünyanın farklı ülkelerinden gelen bilim insanları ve sanatçılar Ars Electronica Festivali kapsamında bir araya geldi. Bu ilginç sanat etkinliğini birlikte keşfedelim.

Kore ve İngiltere’den gelen takımlar birlikte çalışarak ışık bariyerleri içerisinde bir sis hologramı oluşturmuş. Üç boyutlu gibi görünen bu yapı tamamıyla ışıktan oluşuyor. Bu çalışma iki ekibe de ödül getirdi. Bu ilginç görsel yapı bizlere doğum, ölüm ve tekrar dirilmeyi soyut bir şekilde anlatıyor.

Güney Koreli bu sanatçının ilginç çalışması bizleri anne rahmindeki bir bebek gibi hissettiriyor. Küçük hoparlörlerin vücudunuza temas etmesi sonrasında, etrafınızı saran ilginç tınılar bir bebeğin anne rahminde duyduğu sesi anımsatıyor.

Bu ilginç festivalde insanları taklit eden makineler de var. Örneğin bu aygıt tıpkı bir papağan gibi… İnsanların çıkardığı sesleri ve söylediği cümleleri tekrar etmeye çalışıyor.

“Sanat, bizleri sınırların ötesini düşünmemizi sağlıyor. Endüstrinin ve teknolojinin yapabildiği şeylerle mi sınırlıyız yoksa daha başka şeyleri de başarabilir miyiz?”

Gerfried Stocker, Ars Electronica Sanat Yönetmeni: “Sanat, bizleri sınırların ötesini düşünmemizi sağlıyor. Endüstrinin ve teknolojinin yapabildiği şeylerle mi sınırlıyız yoksa daha başka şeyleri de başarabilir miyiz? Sanatın görevi teknolojinin ne olduğunu açıklamak değildir. Ancak sanatın önemli özelliklerinden biri de teknolojinin önemini ve sonuçlarını anlamamıza yardım etmektir. Sanat teknolojiye olan yaklaşımımızda kendimize olan güveni yerine getirebilir.”

Bu görüntü bize robotların toplum ve dünya için tehlikeli bir noktaya geldiğini hatırlatıyor. Tıpkı terminatör film serisinde olduğu gibi… Ancak şu anda görmüş olduğunuz robot diğerlerinden çok farklı. Yavaş hareket ederek meditasyon etkisi sağlayan ipten yapılmış şekilleri tüm oda etrafında döndürüyor. Bu bize günlük hayatımızdaki bazı gerçekleri hatırlatıyor. Evet, insanlar bazen hiçbir şey yapmazlar.

Ars Electronica Festivali Linz şehrindeki bazı turistik noktalarda bizleri şaşırtmayı sürdürüyor. Bunlardan biri de şehir merkezindeki büyük ve etkileyici katedral Mariendom…

Tayvanlı iki sanatçının bu sene sergilediği üç boyutlu ışık gösterisi, video görselleri ve drone gösterisi dikkat çeken eserler arasında.

L‘Enfant adlı bu görsel şov gerçekten de izleyenleri şaşırtıyor. Bu seneki çalışmalar festivalin gelecek dönemlerdeki seyrini de bizlere açıkça gösteriyor. Teknoloji, bilim ve sanat bu festivalde iç içe…

EURONEWS