Yaşam kaynağımız olan su, dünyadaki tüm canlılar için çok ama çok önemlidir. Vücudumuzun yüzde 70’inin sudan oluştuğunu düşününce bile, bizim için ne kadar önemli olduğunu anlayabiliriz aslında. Çünkü insan vücudu, suyu pek çok şey için kullanıyor. Kendi sıcaklığını düzenlemek, eklemleri ve organları korumak, hücrelere oksijen nakline yardımcı olmak, vücudumuzda suyun fonksiyonlarından bazıları. Peki, su bizler için bu kadar önemliyken; acaba yeteri kadar su içmezsek ne olur?
İnsan vücudu, yeteri kadar su alınmadığında bahsettiğimiz fonksiyonlarını yerine getiremez ve bu da çok ciddi rahatsızlıklara sebebiyet verebilir. Ama buraya gelmeden önce, bu akıllı mekanizma, aslında susuz kaldığını bize haber vermek için pek çok işaret veriyor. İşte susuz kaldığınızın dikkate almanız gereken 6 işareti.
İdrar rengi
Yeteri kadar su içmediğinizde, vücudunuz susuz kalır ve bunun en net belirtisi de koyu sarı renkteki idrardır. Çünkü vücut susuz kaldığında kan basıncı düşer ve dokular kurur; böbrekler harekete geçer ve idrarı yoğunlaştırarak ya da idrar üretimini durdurarak kendisini korumak ister. Ağız kuruluğu
Ağız kuruluğu
Susuz kaldığınızda ağzınız kurumaya başlar ve diliniz şişer. Bu belirtiyi fark ettiğiniz anda bol bol su içmeye başlamalısınız. Çünkü ağız kuruluğu, susuz kalan bir vücudun ilk belirtilerindendir. Ancak yeterince su içtiğiniz halde bu belirtiyi yaşıyorsanız; mutlaka bir hekime başvurmalısınız.
Kas krampları
Vücudunuz susuz kaldığında, kas krampları ve spazmlar yaşamaya başlarsınız. Vücudumuzdaki elektrolitler kaslarımızın kullandığı demiri şarj eder; vücut susuz kaldığında ise bu elektrolit dengesi bozulur ve bu da sürekli olarak kas kramplarına ve spazmlara neden olur.
Kabızlık
Sağlıklı bir vücutta, tüketilen gıdalar, kalın bağırsağın aşağı kesiminde rahatlıkla hareket eder. Bağırsaklar, besinlerdeki suyu emer ve atıkları bırakır. Daha sonra bu atıklar, dışkı yoluyla dışarıya atılır. Eğer vücut susuz kalırsa, bağırsaklar çok fazla su emmek zorunda kalır ya da bağırsak kaslarının büzülmesi yavaşlar. Bu da kabızlığa neden olur.
Azalan cilt esnekliği
Vücudun susuz kalması, cildin esnekliğinin azalmasına neden olur. Hatta doktorlar su kaybını ölçmek için cilt esnekliği testi yaparlar. Eğer cildinizin esnekliğinin azaldığını fark ettiyseniz; vücudunuz susuzluğa karşı alarm veriyor demektir.
Baş dönmesi, yorgunluk
Vücudunuz susuz kaldığında, kendinizi güçsüz ve sersemlemiş hissedersiniz. Çünkü susuz kalan vücutta, kan miktarı ve basıncı düşler. Bu da başınızın dönmesine ya da yorgun hissetmenize neden olur. Hızlı bir şekilde ayağa kalktığınızda yaşadığınız ani baş dönmesi, vücudunuzun susuzluğa karşı verdiği bir alarmdır. Yeterince su tükettiğinizi düşünüyor ancak bu belirtileri yaşıyorsanız; mutlaka bir hekime başvurmanız gerektiğini unutmayın.
SÖZCÜ