Ergenlik dönemi tüm aileler için çeşitli nedenlerle bir kabusa dönüşür. Bu dönem çıkmazların, çelişkilerin, sınır aşımlarının, tartışmaların en çok yaşandığı dönemdir. Psikolog ve Aile Danışmanı Merve Savaşkan, çocukları ergenlik sürecinde olan ailelere önemli uyarılarda bulundu. Ergenlerin dünyası apayrıdır. Ergen kendi kurallarını kendi koyan, kendini her zaman haklı ve fazlaca bağımsız hisseden, duygularını sınır aşımlarıyla yaşayan ve özellikle de ailesinin kendisini anlamadığını düşünen, kendini aileye genelde kapattığı bir süreçtir. Bu gelişim evresinde aileye meydan okumak özellikle karşı gelmek varoluşlarını besler. Aile ile sürekli tartışma ve öfke nöbetleri içindedirler. Evdeki sorunlar olumsuz çevre ile desteklendiğinde genellikle işler madde bağımlılıklarına, evden kaçmalara kadar gitmektedir. Kısacası uçların dönemidir bu dönem, bu yüzden de oldukça hassastır çünkü tehlikelidir.
BASKICI DAVRANMAYIN, ÇÜNKÜ…
Ergenin dünyasına girmek sabır ve anlayış ister. Taleplerine direkt karşı çıkan ebeveyn tutumları, baskıcı ya da şiddetli davranışlar ergenleri evlerinden iyice uzaklaştırır. Ev adeta güç savaşları serisi haline gelir böylece ergenin gizleme, yalan söyleme davranışları da gelişebilir. Ailesinin karşı çıktığı her şey artık ona daha yakın ve keyif verici gelmeye başlar. Zıtlıkların ve abartıların döneminde ailelerin işleri iyice zorlaşmaktadır.
DÜŞÜNCELERİNE SAYGI DUYUN, ARKADAŞ ÇEVRESİNİ TANIYIN
Bu dönemde huzurlu bir ev ortamı için öncelikle ergeni bolca dinlemek gerekir. Karşı çıkacağınız görüşleri bile öncelikle ifade vermeden dinlemek en büyük kazançlardandır. Ergene onu anladığınızı, böyle düşünmesinin normal olduğunu, kendiniz o yaşta iken neler düşündüğünüzü anlatarak süreci rahatlatmak mümkündür. Özellikle ben dili kullanarak kendinizi ifade etmek, ergenin düşüncelerine saygı duyduğunuzu ve sizde yarattığı duygulardan ötürü ona karşı geldiğinizi anlatmanın bir başka yoludur. Bu dönemde çok baskıcı olmayarak, arkadaş çevresini tanımanın çok büyük önemi vardır. Her dönemde olmakla beraber özellikle de bu dönemde ergeni başkalarıyla kıyaslamamak gerekir. Birlikte zaman geçirmek ise altın değerindedir. Çocuklarınızın duygu düşünceleri bazen sizi rahatsız etse de ifade etmelerine engel olmayın. Bu dönemde cevap şeklinizin olumlu cümle ile başlaması önem arz eder. Öfke sorunlarında özellikle nefes ve kas gevşeme egzersizleri de işe yaramaktadır. Çatışmaların sonlanmadığı evlerde psikolojik destek almaktan çekinilmemelidir. Ergenin zorlu dünyasından kendinizin de başka zaman diliminin koşullarında geçtiğini unutmayarak, daha ılımlı ve anlayışlı tavırlar sergilemek işleri kolaylaştıracaktır.
HÜRRİYET AİLE