Başbakan Binali Yıldırım, TEOG’un kaldırılmasının ardından üç önerinin gündemde olduğu bilgisini verdi. Başbakan Binali Yıldırım, TEOG kaldırılmasının ardından 3 önerinin gündemde olduğunu belirterek, “Bunlardan bir tanesi her lisenin kendi sınavını yapması, birinci yöntem bu. İkinci yöntem, ortaokul sertifikasyon sistemi. Üçüncü yöntem de ortaokul bazlı yerleştirme. Ağırlıklı olarak adrese dayalı kayıt sistemi. Bunların hangisinin en isabetli olduğu konusu Bakanlar Kuruluna gelecek, uzmanlar gerekli sunumları yapacak, karar kılacağız. Bir ay içinde olur” dedi.?
Başbakan Binali Yıldırım, TEOG’un kaldırılmasının ardından üç önerinin gündemde olduğu bilgisini vererek, “Bunlardan bir tanesi her lisenin kendi sınavını yapması, birinci yöntem bu. İkinci yöntem, ortaokul sertifikasyon sistemi. Üçüncü yöntem de ortaokul bazlı yerleştirme. Ağırlıklı olarak adrese dayalı kayıt sistemi” dedi.
Gazetecilerin sorularını cevaplayan Yıldırım, TEOG’un kaldırılmasına ilişkin “Çocuklar bunaldı iyice, bir şey öğrenmekten ziyade hafız olacakmış gibi, ezberle ezberle kimyası bozuldu. TEOG kalkınca bütün öğrenciler, büyük bir bayram havasında, benim torunum da 6. sınıfa bu sene başladı. Teşekkür ederim, TEOG kalkıyor şimdiden seviniyorum dedi. Öğrenci psikoloji bu, hiçbir öğrenci sınavı sevmez. Sınav tatsız bir şeydir. Ama sınav olmadan da gelişme olmaz, öğrenme olmaz. Bunun yerine 3 tane çözüm üretiyor, Milli Eğitim Bakanlığı. Bunlardan bir tanesi 8. sınıf bitti, artık ondan sonraki 4 yıl lise. Liseler de değişik değişik. Anadolu, meslek, sanat lisesi var vesaire. Özel okullar var. Burada bir tanesi her lisenin kendi sınavını yapması. Karar verilmiş değil. Bir, yöntem bu. İkinci yöntem, ortaokul sertifikasyon sistemi. Üçüncü yöntem de ortaokul bazlı yerleştirme. Ağırlıklı olarak adrese dayalı kayıt sistemi. Yüzde 50’si belki toplam öğrencilerin. Bir kısım okullar da ortaokul mezuniyet ortalamasını arayabilir. Hiçbir şey aramayanlar. Adresi en yakın olan gidip kayıt alacak. Bazı okullar diyebilir ki ben ortaokul mezuniyet ortalaması arayacağım. Bazı okullar kendi sınavını yapar ama o sınavın mutlaka Bakanlığın gözetiminde olması lazım. Bunların hangisinin en isabetli olduğu konusu Bakanlar kuruluna gelecek, uzmanlar gerekli sunumları yapacak, karar kılacağız. Bir ay içinde olur” açıklamasında bulundu.
Yıldırım, konuşmasında şunları kaydetti: “Bunun mükemmeli yok. İnceledim bunun mükemmeli yok. Burada subjektif kararları ortadan kaldıracak, öğrenciyi de canından bezdirmeyecek bir sistem getirmek. Esas itibarıyla hiçbir öğretmenden şu beklenmez, şu çocuğa kayırmacılık yapayım da. Böyle kötü uygulamaların olduğunu da gördük. FETÖ de bunu yaptı. FETÖ önce soruları çaldı, sonra soruları hazırlayan komisyonları elde etti ve sonra dışarıdan bir tane adam giremedi. Kendine müzahir insanları içeriye doldurdu ama yapılan şey neresinden bakarsan yanlış, ihanet. Bu sene itibarıyla yeni çözüm geçerli olacak.”
SÖZCÜ