Dünya mutfak kültürü ile tanıştıkça yeni bir gelenek öğreniliyor. Peki yediğiniz yemekleri ne kadar geleneklere uygun yiyorsunuz? Çin restoranından eve yemek söyleyip yemesi kolay. Ya Çin’de bir eve davet edilirseniz? Dünyanın her yerinde, sofrada da centilmen sayılmanız için gereken bilgiler, listemizde.
ALMANYA
Almanya’da yemeğe geç kalmayın. Her ülkede kabalık olarak kabul edilse de Almanya’da bu durum ekstra tepki çekiyor. Yemekte patates varsa bıçağınızla kesmeyin. Tabii ev sahibine patatesleri iyi pişiremediğini ima etmek istemiyorsanız. Çatalınızla ezerek yemek burada uygun bir davranış.
ÇİN
Tabağınızı silip süpürmek, bir tabak daha istediğinizin göstergesi sayılıyor. Eğer ev sahibi yemeği birer porsiyonluk yaptıysa size bozulabilir. Fakat bu durum pilav için geçerli değil. Aksine pilav yiyorsanız geriye tek bir tane bile bırakmamalısınız. Yemek sırasında masada çay görürseniz şaşırmayın. Hatta fincanınızdaki çay bittikçe doldurulacaktır. Teşekkür etmek için sağ elinizin işaret ve orta parmaklarıyla masaya hafifçe vurmanız yeterli.
ETİYOPYA
Çatal bıçak kullanmanın müsriflik olarak görüldüğü Etiyopya’da yemek yemek için sağ eliniz yeterli. Etiyopyalılar birden fazla tabak da kullanmıyor; muhtemelen bulaşık yıkamak bu haliyle uzun da sürmüyordur. Ülkenin bazı bölgelerinde, insanların birbirlerini elle beslediği “gurşa” adında bir gelenek dahi var. Çatalsız olmaz deseniz bile bıçağı burada boş verin.
FRANSA
Zengin Fransız mutfağında ekmek, çatal-bıçak niyetine kullanılabiliyor. Bizim ekmek banma âdetini Fransa’da gönül rahatlığıyla devam ettirebilirsiniz. Dikkat etmeniz gereken şey, ellerinizi herkesin görebileceği şekilde masada tutmak. Fransızlar ellerini kucağına koyan misafirlerden pek hoşlanmıyor. Avrupa ülkelerinin çoğunda geçerli bu kural, eskilerden kalma ama hâlâ geçerli.
GÜRCİSTAN
Yolunuz Gürcistan’da supra adı verilen geleneksel yemeklerden birine düşerse bilmelisiniz ki, herkes sırayla kadeh kaldırır. Ve biri kadeh kaldırdığı zaman fondip yapmanız beklenir.
İSPANYA
“Sobremesa” denilen gelenekte İspanyollar yemek bittikten sonra bir süre daha masada oturmaya devam ediyorlar. Yediklerinizi sindirmek, muhabbet etmek ve rahatlamak için uygulanan bu gelenek, haftanın bütün günlerinde geçerli. Akdeniz ülkelerinin dolayısıyla da bizim yabancı olduğumuz bir şey sayılmaz.
JAPONYA
Japonya’da pilav yerken chopstick’lerinizi kasenin içine batırıp bırakmayın. Pilav bu şekilde Budist cenaze törenlerinde ölüye sunulduğu için uğursuzluk olarak görülüyor. Noodle yerken ağzınızı şapırdatmanız ise bizdeki “eline sağlık” lafının yerine kullanabileceğiniz bir alternatif. Son olarak, Japonya’da ve Kore’de, restoranlarda bahşiş bırakmanın garsonları aşağılamakla eşdeğer olduğunu bilin. Küçülen dünyayla birlikte günümüzde azalan bir gelenek olsa da, yine de siz yalnızca hesabı ödeyin yeter.
KORE
Kore’de yaşlılar size yemek uzatırken tabağa tek elinizle değil, iki elinizle uzanın. Aynı zamanda sofradaki en yaşlı kişi yemeğe başlamadan, tabağınıza dokunmayın. Açlıktan ölseniz de âdet böyle.
MEKSİKA
Meksika’dan tako yemeden dönülmez. Tabii tako yemenin da bir adabı var. Kibarlık edip çatal bıçak kullanmayın. Meksikalılar gibi elinizle yiyin.
RUSYA
Rusya’da biri size içki ikram ederse geri çevirmeyin. Bu, size güvendiklerinin bir işareti.
TANZANYA
Tanzanya’da yemek genellikle yerde, halı ya da mat üzerinde yeniyor. Rahat etmek için bağdaş kurarsanız ayak tabanınızı göstermediğinizden emin olun. Tanzanyalılar bunu kabalık sayıyor.
TAYLAND
Tayland’da pilav ya da pirinç içeren herhangi bir yemeğe çatalı yaklaştırmayın bile. Chopstick de kullanmadıkları için burada pilav yemenin yolu kaşıktan geçiyor.
GQ TÜRKİYE