Yellen ve Draghi’nin açıklamalarından sonra dolar yön bulmakta zorlanırken altın hızlı yükseldi. Türk yatırımcı tatilde risk almaktan kaçınmayı tercih etti. Jackson Hole Sempozyumu’nda Janet Yellen’ın konuşmasının ardından dolar küresel piyasalarda hızla değer kaybederken, belirsizlikten kaçan yatırımcıların artan ilgisi sayesinde altının ons fiyatı 1.300 dolara kadar yükseldi. Mario Draghi, ise aşırı değerli Euro’ya ayar vereceği yönündeki beklentileri boşa çıkardı. Euro’dan şikayetçi olmayan Draghi, dolardaki gerilemenin etkisiyle para birimindeki hızlı yükselişe de yeşil ışık yakmış oldu.
Dünyanın en güçlü para birimlerinden olan dolar ve Euro yeni haftaya çok farklı pozisyonlarla girmeye hazırlanıyor. Ancak yaşanan aşırı oynaklık temkinli yatırımcıları da tedirgin ediyor. Yurtiçinde dolar 3.4319 liraya kadar geri çekilmesine rağmen, uzun bayram tatilinden önce dalgalanmadan korunmak isteyen yerli yatırımcılar TL’ye park etmeyi tercih ediyor. Merkez Bankası’nın geç likidite penceresi üzerinden piyasaları yüzde 12.25 faizle fonlamaya devam etmesi de TL’ye olan ilgiyi güçlendiriyor.
Yaklaşan Kurban Bayramı masrafları ve uzun tatilin TL talebini artırması da kurdaki gerilemeye destek verdi. Bu dönemde şirketlerin döviz talebinin de azalması kurda gerilemenin büyümesine yardım ediyor. Merkez Bankası’nın uyguladığı yüksek faiz politikası yabancı yatırımcının da TL iştahını kabartıyor.
Analistler, Türkiye’nin uyguladığı faizin neredeyse ABD’nin 10 yıllık tahvil getirisi ile yarıştığını belirterek bu yüksek getiri sayesinde bir süre daha yabancıların TL’ye olan ilgisinin devam edebileceğine dikkat çekiyor.
BORSANIN POTANSİYELİ VAR
ABD Merkez Bankası (FED) Başkanı Janet Yellen ve Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Mario Draghi’nin açıklamaları bu hafta para piyasalarına yön vermeye devam edecek. Dolar, ABD Başkanı Donald Trump’ın Kongre’de borçlanma tavanını yükseltme konusunda sıkıntıya düşebileceği kaygıları ile zayıf düşerken, Trump’ın ekonomik ajandasını hayata geçirme konusunda uyandırdığı kuşkular da her geçen gün artıyor. Bu hafta açıklanması beklenen ABD’nin büyüme verisi ve tarım dışı istihdam rakamları ülke ekonomisine ilişkin kuşkuların dağılmasına neden olabilirse doların bir miktar güç kazanması bekleniyor. Yine de Trump yönetimine ilişkin ortaya çıkan güçlü kuşkular dağılmadan dolardaki zayıflığın devam edebileceği vurgulanıyor. Geçen hafta 110.229 puana kadar yükselen Borsa İstanbul’un TL’nin güçlenmesinden de aldığı destek ile bu hafta da yeni zirveleri test edebileceği belirtiliyor. Gelişen ülke piyasalarına olan ilginin canlı olması da borsaya para girişinin artmasında etkili oluyor. Takas Bank verilerine göre yabancı yatırımcıların Borsa İstanbul’daki payının yeniden yüzde 66 seviyesine kadar yükselerek Gezi olayları öncesine dönmüş olması da borsadaki yükselişin devam edeceğine işaret ediyor.
TÜRKLER TATİL POZİSYONU ALDI
Nişantaşı Üniversitesi Ekonomi Masası Direktörü Murat Tufan, ABD’de bu hafta açıklanacak tarım dışı istihdam rakamlarının artış göstermesinin FED’in yıl içinde faiz artırabileceği beklentilerini güçlendirebileceğini belirtti. Tufan, “Aynı zamanda ABD’den büyüme ve ADP özel sektör istihdam rakamları açıklanacak. Bu iki verinin de piyasaları etkilemesini bekleyebiliriz. Ancak, yurtiçi piyasaların kurban ve Zafer Bayramı dolayısıyla kapalı olması işlem hacmini düşürebilir ve yatırımcıların tatile yönelik pozisyon almasına neden olabilir” dedi.
BORSALAR YIL SONUNDA DALGALANIR
Alnus Yatırım Menkul Değerler Araştırma Uzmanı Vahap Taştan, son dönemde ABD verilerinin ciddi oranda zayıflık sergilediğini ve yılın sonlarına doğru borsalarda önemli dalgalanma beklediğini dile getirdi. Taştan, “ABD merkezli bir sallantı olacak. Bu hafta para piyasalarının takvimi oldukça yoğun. Dolar/TL ve Euro/dolar paritelerinde aşırı tepki ile karşılaştık. TL’deki dalgalanmayı daha çok teknik bir hareket olarak düşünüyorum.Türkiye’nin etrafındaki jeopolitik gelişmelere de odaklanmak gerekiyor. Yatırımcılar, tatilden sonra dikkatini bu yöne çevirebilir. Irak’taki halk oylaması, henüz gündemde tam yeri yok ama İran-ABD gerginliğini önümüzdeki günlerde yakından izleyeceğiz” dedi.
YATIRIMCILAR YÜKSEK GETİRİ PEŞİNE DÜŞTÜ
FX Kapital Araştırma Müdür Yardımcısı Enver Erkan, küresel anlamda halen ABD Başkanı Donald Trump yönetimi, ABD borç tavanı, Kore gerginliği gibi risklere rağmen yatırımcıların bu riskleri ikinci plana atarak yüksek getiri arayışı içine girdiklerini dile getirdi. Erkan, “Bu durumda da gelişen ülke piyasaları ön plana çıktı. En yüksek reel faize sahip piyasalardan biri olarak Türkiye’nin finansal varlıkları ivme kazandı. Türk piyasalarında, TL, tahvil ve hisse senedi üçgeninde fiyat hareketlerinin hepsi için olumlu yönde olduğunu gördük. Küresel yatırımcının yüksek getiri arayışının en çok TL’ye yaradığını söyleyebiliriz” değerlendirmesini yaptı. Kurban Bayramı öncesinde iç piyasalarda TL talebinin arttığını dile getiren Erkan, “TL talebinin artması da dolar üzerinde marjinal bir etki yarattı” diye konuştu.
ABD’NİN İSTİHDAM VERİLERİ ÖNEMLİ OLACAK
Bu hafta tüm piyasalarda gözlerin ABD’den gelecek olan tarım dışı istihdam verisinde olacağını kaydeden Işık FX Araştırma Uzmanı Melih Kopuz, “FED’in para politikasını belirlerken, dikkate aldığı istihdamda gidişat ve eylül sonunda başlaması beklenen bilanço küçültme süreci belirleyecek” dedi. Kopuz, bu gelişmelerin 2017 sonuna kadar bir faiz artırımının zamanlamasını da belirleyeceğini söyledi. ABD Başkanı Donald Trump ile piyasa volatilitesi arasında da yakın bir korelasyon olduğunu aktaran Kopuz şöyle devam etti: “Yapmış olduğu her konuşma her açıklama küresel piyasalarda sert hareketliliği de beraberinde getiriyor. Geçen hafta Kuzey Kore lideri Kim Jong-un’un açıklamaları piyasalar tarafından iyimser karşılansa da somut adımlar atılmadan sürecin izlerinin bir süre daha devam edeceğini düşünüyorum.”
SÖZCÜ