TBMM’nin bina ve arazisine silahlı olarak girmek ve Genel Kurulun çalışma düzenini bozucu döviz ve pankart getirmek ve kullanmak” hükümleri, milletvekillerine yönelik kınama nedenleri arasında olacak.
TBMM Anayasa Komisyonu, bugünkü 10 saatlik mesaisinde, Meclis İçtüzüğü’ne ilişkin AK Parti ve MHP tarafından hazırlanan ortak teklifin 12. 13. ve 14. maddelerini daha kabul ederek, 15. maddeye geldi. Teklifle, TBMM Genel Kurulunda, genel görüşme ve meclis araştırması önergelerinin özetlerinin okunması kaldırılıyor. Anayasa, kanunlar ve İçtüzük gereğince işaret oyuna yahut gizli oya başvurulması zorunlu olmayan hallerde açık oylama yapılması en az 20 milletvekilinin yazılı istemine bağlı olacak.
Bu husustaki önergelerin, oylamaya geçilmeden önce Başkanlığa verilmiş olması gerekli olacak. Başkan, oylamaya geçmeden önce, açık oy istemi olduğunu bildirecek ve önerge sahiplerinden en az 20’sinin Genel Kurul salonunda bulunup bulunmadığını tespit edecek. Oylamaya ilk olarak açık oy isteminde bulunan üyelerden başlanacak. Önerge sahiplerinden en az 20’si Genel Kurul salonunda bulunmaz veya noksan imza herhangi bir milletvekili tarafından kabul edilmez veya oylamaya katılmazlarsa, açık oylama istemi düşecek. Açık oylama önergesinde imzası bulunanlardan en az 20 milletvekilinden herhangi birinin oyunu kutuya atmadığı tasnif sonunda anlaşılırsa, yapılan oylama, işaret oyu niteliğinde işlem görecek.
Mevcut İçtüzük’teki, “Kınama cezasını gerektiren haller” başlığı altında yer alan düzenlemede de değişiklik yapılıyor. Buna göre, “TBMM’nin bina, tesis, eklenti ve arazisine silahlı olarak girmek” ve “Genel Kurulun çalışma düzenini ve huzurunu bozucu döviz, pankart ve benzeri materyali getirmek ve kullanmak” hükümleri, kınama nedenleri arasında olacak. Anayasa Komisyonu, 18 maddelik teklifin görüşmelerine bugün komisyonda devam edecek. Teklifin bugünkü müzakerelerden sonra kabul edilmesi bekleniyor. Milliyet