Dünya çapında yıllık terör raporunu yayınlayan Washington’a göre, 2015’e göre geçen sene terör saldırılarında yüzde 9, ölümlerde yüzde 13 azalma oldu. 11 bin 774 saldırıda 25 binden fazla insan can verdi, kanlı terör örgütü IŞİD başı çekti. Irak, Afganistan, Hindistan, Pakistan ve Filipinler, 2016’da en çok saldırının görüldüğü ülkeler.
Raporun Türkiye bölümünde ilk kez FETÖ’den bahsedildi, tutuklanan örgüt üyelerinin sayısına yer verildi. Terör örgütü PKK’nın Suriye kolu YPG ise listede yok.
ABD Dışişleri Bakanlığı’nın 2016 yılı Terörizm Ülkeler Raporu açıklandı. Buna göre, dünya çapında gerçekleşen saldırıların ve kaydedilen ölümlerin sayısı geçen yıl azaldı.
Raporun Türkiye bölümünde 15 Temmuz darbe girişimine kalkışan Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) ilk kez yer aldı. Milli Güvenlik Kurulu’nun Mayıs 2016’da FETÖ’yü terör örgütü olarak tanımladığı belirtilen raporda, “Hükümet, 240‘tan fazla kişinin öldüğü, 2 bin 100‘den fazlasının yaralandığı 15 Temmuz’daki darbe girişiminden Gülen hareketini sorumlu tutuyor” denildi.
Raporda resmi veriler de paylaşıldı. 22 Kasım itibariyle 86 binden fazla FETÖ bağlantılı kamu görevli kamudan ihraç edildi, 8 Ekim itibariyle 35 bine yakın kişi tutuklandı.
ABD raporunda geçen yıl Türkiye’de gerçekleşen terör saldırıları sıralandı, Türkiye’nin Irak ve Somali’yle birilkte saldırılarda artış görülen ülkeler arasında bulunduğu belirtildi.
Ankara’nın PKK ve IŞİD’e karşı mücadeleye geniş yer veren rapora göre, 2016 yılında 3 bin 89 IŞİD şüphelisi gözaltına alındı, bunlardan 1204’ü tutuklandı.
Türkiye’nin geçen yıl Ağustos ayında başlattığı sınır ötesi Fırat Kalkanı Harekâtı da rapora girdi.
Raporda, “Türk hükümeti, ülkeye girişi yasaklı kişiler listesinin kapsamını genişleterek, havaalanlarında, limanlarda, otobüs terminallerinde ve sınır kapılarında terörist olduğundan şüphelenilen yabancıları belirlemek için Risk Analizi Birimleri oluşturarak, sınırlardaki askeri ve sivil güçlere ek personel atayarak ve teçhizat sevk ederek, yabancı teröristlerin belirlenmesi için çalışmalarını yoğunlaştırdı” denildi. Rapora göre, teröristler halen Suriye ve Irak’a gitmek için Türkiye’den geçmeyi deniyor.
Geçen yıl gerçekleşen terör örgütü PKK saldırılarının sayıldığı raporda, Temmuz 2015’ten bu yana 8 bin PKK teröristinin öldürüldüğü belirtildi. Söz konusu dönemde şehit düşen askerler ise 750’den fazla.
Raporda PKK’nın Suriye uzantısı YPG terör örgütü olarak anılmadı. YPG bölümü şöyle: “Türk hükümeti, ülke içindeki bazı örgütleri, terör örgütü ilan etti. Bu örgütler, Türk Hizbullahı, Türkiye Komünist Partisi/Marksist-Leninist (TKP-ML), Türkiye İşçi Köylü Kurtuluş Ordusu (TİKKO) ve Marksist Leninist Komünist Partisi (MLKP). Türkiye ayrıca Suriye merkezli Demokratik Birlik Partisini (PYD) ve partinin silahlı kanadı YPG’yi, PKK’yla yakın ilişki içindeki terör örgütleri olarak tanımlıyor.”
Raporda dünya genelinde 2015-2016 yılları arasında terör eylemlerinin sayısında azalma olduğu kaydedilirken İran, halen terörü destekleyen ülkelerin başında gösterildi.
İran’ın yanı sıra Sudan ve Suriye teröre destek veren ülkeler arasında öne çıkıyor. Rapora göre İran İsrail karşıtı gruplara destek vermeye devam ediyor, başta Irak, Suriye ve Yemen’de olmak üzere bölgede istikrarsızlığa yol açıyor.
Raporda, 2015’e kıyasla 2016 yılında terör saldırılarında yüzde 9, ölümlerde yüzde 13 azalma olduğu kaydedildi.
Rapora göre dünya çapında 2015 yılında 11 bin 774 terör saldırısı olurken, 2016’da bu sayı 11 bin 72’ye düştü. Terör saldırılarında ölenlerin sayısı ise 28 bin 328’den 25 bin 621’e geriledi.
Geçen yılın en tehlikeli örgütü olarak başı çeken IŞİD’in saldırılarında yaşanan ölümler, 2015’e oranla yüzde 69 arttı. El Kaide ve Taliban da, saldırıların en büyük sorumluları arasında yer aldı.
Irak, Afganistan, Hindistan, Pakistan ve Filipinler, 2016’da en çok saldırının görüldüğü ülkeler. Milliyet