TURİZM: Dünyaca ünlü müze ölüyor!

Dünyaca ünlü müze yok olmanın eşiğinde. UNESCO’nun ‘Korunması Gerekli Kültür Varlıkları’ aday listesinde yer alan, 1995 yılında ‘Avrupa’da Yılın Müzesi’ yarışmasında özel ödül alan Bodrum Kalesi ve Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi, bu yıl ibadethaneye çevriliyor. Arkeologlar dönüşüme tepkili. Yeni proje ile birlikte müzenin içindeki birçok alan tahrip edilecek.

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca hazırlanan ‘Gayrimenkul Eski Eserler’ ve ‘Anıtlar Yüksek Kurulu’ ile ‘Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulları’nca onaylanan proje ile Bodrum Kalesi ve Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi’nde yeni bir dönüşüm projesi gerçekleştiriliyor. Proje ile birlikte Bodrum Kalesi’nde bulunan ve 1523 yılında Kanuni Sultan Süleyman tarafından camiye dönüştürülen şapel yeniden cami olarak inşa edilecek ve yıl sonuna dek ibadete açılacak.

CAMİ OLMADAN ÖNCE ST. JEAN ŞÖVALYELERİ’NE HİZMETTEYDİ
Antalya Rölöve ve Anıtlar Müdürü Cemil Karabayram, şapel iken camiiye dönüştürülen yapının 1915 yılında Fransızlar tarafından bombalandığını ve atıl kaldığını belirterek, “1990’lı yıllarda tamamen ibadete kapatıldı. TBMM Başkanı ve o dönemin Kültür Bakanı İsmail Kahraman, 1996 yılında camiye minare yaptırdı. Kanuni Sultan Süleyman’ın camiye çevirerek ibadete açtığı şapel, fethedilmeden önce St. Jean Şövalyeleri Tarikatı’na hizmet veriyordu. Buranın şapel olarak kalması Katolik dünyası için çok önemli. Bu nedenle cami ibadete açılacağı 1990’lı yıllarda müze işlevi verdirilerek ibadetten yoksun kılındı ve kapattırıldı” dedi.

TALİMATI NABİ AVCI VERDİ
Camiinin yeniden ibadete açılması talimatını ise Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı verdi. 18 ayda tamamlanması beklenen proje ile birlikte alanda bulunan Kuzey Hendeği Gösteri Alanı, kafeterya, satış dükkanı, İç Kale’de cam batığı salonu, laboratuvar, müdür odası, sikke ve mücevher deposu, yönetime ait yapılar, ihtisas elemanlarının odaları, Amfora Sergi Salonu, Bronz Çağı Batıkları Salonu, Karyalı Prenses Salonu, Komutan Kulesi gibi mekanlar yıkılacak.

ARKEOLOGLAR PROJEYE TEPKİLİ
Aykut Özet, kalede 25 yıl görev yaptığını söyleyerek, “Ben Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi’nin eski bir çalışanı ve yöneticisi olarak, Türk müzeciliğinin yüz akı olan bu kalenin tahribatına karşıyım. Sağduyu sahiplerini de bu yıkıma karşı çıkmaya çağırıyorum” dedi. Arkeolog ve profesyonel rehber Canan Küçükeren ise Bodrum Kalesi’nin içindeki müze ve diğer yapıların yıkılıp yeniden restoresi için ayrılan ihale bedelinin 30 milyon TL olduğunu açıkladı. Küçükeren, “Dünyanın övgüsüne mazhar olmuş ve Türkiye’ye binlerce dolar gelir getiren bir tarihi mekanı yıkmak niye? Bodrum’a Karya Müzesi, Sandalet, Sünger, Etnoğrafya Müzesi gibi yeni müzeler inşa etmek varken bu yıkımın art niyetli olmadığını düşünmek bile istemiyorum. Kale sadece Bodrum’un değil Türkiye’nin gururudur ve her gezenin hayranlık duyduğu bir yerdir. Kale SİT alanıdır, yıkım mutlaka fiziki zarar verecektir. Ayrıca kalenin aylarca kapalı kalması zaten kötü olan turizme bir darbe daha değil midir” diye konuştu.

‘KALEDEKİ TÜM MEKANLAR YOK EDİLECEK’
Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi’nde 30 yıl müdürlük yapan Türkiye’nin ilk sualtı arkeoloğu Oğuz Alpözen ise kaledeki tüm tarihi mekanların yok edileceğini söyleyerek, “Bodrum Kalesi’ni sıfırdan yapmak, yaşayan müzeyi öldürmek için bir de para harcıyorlar. Burada Uluburun Batığı; dünyanın en eski gemisi sergileniyor. Ziyaretçiler hem gemiyi hem içindeki eserleri birebir görebiliyor böyle bir sergileme dünyada yok. ‘Biz binayı aynen korumak için yapıyoruz’ diyorlar ama zaten bina korunuyor. İçindeki gemiden ne istiyorsunuz, onu da söküp atacaklar. Bunlar kolay yapılmadı bunda bir alınteri Bodrum halkının bütünleşmesi vardı. Şimdi bu değerler 30 milyon liralık bir ihale ile sıfırlanacak” açıklamasını yaptı.

SÖZCÜ