Türkiye ile Avrupa Birliği arasındaki müzakerelerin askıya alınmasını isteyen tasarı 477 oyla geçti. Karar, tavsiye niteliği taşıyor. Teklifin altında, AP Türkiye raportörü Hollandalı parlamenter Kati Piri’nin imzası bulunuyor.
Avrupa Parlamentosu’nda (AP) bugün gerçekleşen Türkiye oylaması sonuçlandı, Ankara’nın Avrupa Birliği’ne (AB) üyelik müzakerelerinin askıya alınmasını öneren tasarı kabul edildi.
638 üyenin katıldığı oylamada sembolik nitelikteki karar 64’e karşı 477 oy ile kabul edildi, 97 parlamenter ise çekimser kaldı.
Bağlayıcı nitelik taşımayan kararla, Türkiye ile ticaret, enerji, ekonomi, göç ve terörle mücadele gibi ortak çıkar alanlarında ‘kuvvetli iş birliği’ kurulması için çağrı yapılıyor. Kararda, FETÖ’nün 15 Temmuz darbe girişiminin kınandığı ve AP’nin Türk halkının yanında olduğu belirtiliyor. Hemen ardından ise Türkiye’den AB ülkelerine kaçan FETÖ üyeleri kastedilerek, sığınma izni veren ülkelere teşekkür ediliyor.
Terör örgütü PKK’nın saldırılarının kınandığı kararda, örgütün AB terör örgütleri listesinde olduğu hatırlatılıyor ve silah bırakma çağrısında bulunuluyor. Karar metninde ayrıca AB ülkelerinden, PKK’ya ait işaret ve sembollerin yasaklanması konusunda hukuki düzenlemeleri yapmaları isteniyor.
AP kararında Akkuyu Nükleer Santrali projesinden vazgeçilmesi gibi bir madde dikkat çekiyor. AP kararında Japon-Fransız ortaklığıyla yürütülen Sinop nükleer santrali ile ilgili bir değerlendirmede bulunulmazken, Rusya’nın dahil olduğu Akkuyu projesinin durdurulması isteniyor.
Söz konusu tasarı, son anayasa değişikliğinin Kopenhag kriterlerine uyumlu olmaması gerekçe gösterilerek gündeme getirilmişti.
Teklifin altında, AP Türkiye raportörü Hollandalı parlamenter Kati Piri’nin imzası bulunuyor. Karar tasarısı şeklindeki yıllık olağan Türkiye raporu, dün AP’de tartışılmıştı. Raporla, üyelik müzakerelerinin başladığı 2005’ten bu yana ilk defa bir AB kurumunun müzakerelerin resmen askıya alınması çağrısı yapmıştı.
Ankara: Elimizin tersiyle itiyoruz
Oylamadan saatler önce Ankara’da konuşan AB Bakanı Ömer Çelik, “Şöyle bir şey söz konusu değil. Türkiye ile AB arasında katılım müzakereleri olmasın, onun yerine ‘terör, göç ya da diğer alanlarda güçlü bir iş birliği’ şeklindeki tekliflerin hepsini elimizin tersiyle itiyoruz” dedi. Bakan Çelik, “Bunlar sağlıklı teklifler değil. Katılım müzakerelerini keselim gibi çağrılar gelmesi, son derece yanlıştır. Tarihe kötü bir karar olarak geçecektir. AP’den beklenen demokrasisi saldırıya uğramış bir ülke ile güçlü bir dayanışma içinde olmaktır” ifadesini kullandı.