Sıcak havaların etki ve sanayide üretimindeki artış elektrik tüketiminde rekor getirdi. 3 Temmuz Pazartesi günü, tüketimin en yüksek zaman olduğu puantta 46.400 MW ile tüm zamanların rekoru kırıldı. Aynı gün 927.875 MWh ile de en yüksek elektriğin tüketildiği gün olarak tarihe geçti
Tüm Türkiye’yi etkisi altına alan aşırı sıcak hava, klima ve vantilatör satışını 5 katına çıkardı. Bayiler talebe yetişmekte güçlük çekerken servisler de montaj için 15-20 gün sonrasına randevu veriyor.
Türkiye’nin elektrik tüketiminde aşırı sıcak havanın etkisi ve sanayi üretimindeki artış sebebiyle 3 Temmuz Pazartesi günü 927 milyon 875 bin kilovatsaat ile tüm zamanların rekoru kırıldı. Elektrik altyapısındaki yatırımların zamanında tamamlanmasıyla rekor tüketim hiçbir kısıt veya kesinti uygulanmadan sıkıntısız karşılandı.
3 Temmuz Pazartesi günü tüketimin en yüksek zaman olduğu ani puantta 46 bin 400 megavat ile tüm zamanların rekoru gerçekleşti, 927 milyon 875 bin kilovatsaat ile elektrik tüketiminin en yükseğe çıktığı gün olarak kayıtlara geçti.
Bir önceki elektrik tüketim rekorunu 905 milyon 764 bin kilovatsaat tüketim ve ani puantta 44 bin 734 megavatla 10 Ağustos 2016’da kıran Türkiye’nin bu yıl ki tüketim rekorunun daha erken görülmesinde, aşırı sıcak hava ve sanayi üretimindeki artış etkili oldu. Söz konusu tüketim rekoruna rağmen, Türkiye genelinde herhangi bir sıkıntı yaşanmadı.
Bu denli yüksek tüketimlerde daha önce iletim altyapısından ve bölgesel elektrik üretiminin yetersizliğinden kaynaklı kısıtlamalara gidilmek zorunda kalındığını aktaran yetkililer, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak’ın üzerinde durduğu iletim ve dağıtım altyapısına yönelik yaklaşık 1,5 yıldır devam eden çalışma ve yatırımların zamanında tamamlanmasıyla hiçbir kısıt veya kesinti uygulanmadan söz konusu rekor tüketimin karşılanabildiğine işaret etti.
Herhangi bir sıkıntı yaşanmadan bu denli yüksek talebin karşılanmasının bir ilk olduğunu vurgulayan yetkililer, bu sayede hem vatandaşların konforunun bozulmadığını hem de sanayi üretiminde herhangi bir sorun yaşanmadığını ifade etti.
İzmir Ticaret Odası Beyaz Eşya Komisyon Üyesi Metin Aztekin, mevsim normallerinin çok üzerinde bulunan sıcaklık nedeniyle klima ve vantilatör satışlarının arttığını söyledi. Özellikle sıcak havanın etkili olduğu son bir haftada satışların artış gösterdiğini belirten Metin Aztekin, “Klima ve vantilatör satışları 4-5 gündür patladı. Klima ve vantilatör yok satıyor. Montajlar için verilen randevular 15-20 güne dayandı. Çok yoğun satış nedeniyle servisler yetişemiyor. Bir servis ekibi 4-5 klima kurabiliyor. Yerinin açılması, tesisatın kurulumu da zahmetli. O nedenle 20 güne dayanmış durumda” dedi.
Son 15 gün değerlendirildiğinde satışın 5 katına kadar çıktığını belirten Metin Aztekin, “Bayilerin elindeki stoklar tükendiği için sıkıntı söz konusu olabiliyor. Üretici firmaların da bayilere ürün yetiştirmekte güçlük çektiği zamanlar oluyor. Yüzde 6-7 ÖTV indirimi ve sıcaklar nedeniyle klima ve vantilatörler hemen tükeniyor” diye konuştu.
Bu yıl sıcak havanın etkisinin ekim ayına kadar sürmesini beklediklerini belirten Metin Aztekin, yaz mevsiminin bu yıl ekim sonuna kadar süreceği ifade edilirken “Satışlar küçük farklılıklarla bu aralıkta gider diye düşünüyorum. Bu talep artışı fiyatların artmasına neden olmaz. Açıklanmış liste fiyatlarından devam ediyor. Fiyatlar duvar tipi klimalarda 2-6 bin lira, salon tipi klimalar da ise 10-12 bin lira aralığında” dedi.
Klimalarda soğutma kapasitesinin önemli olduğuna dikkat çeken Metin Aztekin, “Tüketiciler klimanın soğutma kapasitesini kullanılacak mekanın kapasitesi ve evin güneş görme durumuna göre seçmeli. 25 metrekarelik salon için 25 bin BTU, 18 metrekarelik bir salon için 18 bin BTU klima yeterli olur” diye konuştu.