Almanya’nın İncirlik Üssü kararına çekilmeye onay çıktı. Türkiye ve Almanya’yı karşı karşıya getiren krizde Berlin yönetimi bugün konuyu Bakanlar Kurulu’nda oyladı. Çekilme kararının çıkmasına ABD sessiz kaldı, NATO krizden üzüntü duyduğunu bildirdi.
Almanya Savunma Bakanı Ursula von der Leyen’in Alman askeri birliğini İncirlik’ten çekme planı, Bakanlar Kurulu’nda kabul edildi. Alman askerlerinin Federal Meclis kararıyla İncirlik’e gönderilmiş olmasına rağmen kararda üs ismi geçmediğinden son kararın parlamento değil hükümet tarafından alınmasının yeterli olacağı belirtilmekteydi. Ancak hükümetin Alman silahlı kuvvetlerinin ‘parlamento ordusu’ olması nedeniyle parlamentoyu karara ortak etmesi de ihtimal dâhilinde bulunuyor.
Federal Meclis’in silahlı kuvvetler raportörü Hans-Peter Bartels, karar öncesi yaptığı açıklamada, İncirlik ile ilgili kararın parlamentonun yetkilerini ilgilendirmesi bakımından karara milletvekillerinin de katılması gerektiğini söyledi. Alman Yeşiller Partisi’nin meclis grup başkanı Anton Hofreiter ve Sol Parti grup başkanı Dietmar Bartsch da, gazetelere verdikleri demeçte son sözün parlamentoda söylenmesi gerektiğini ifade etti.
Mecliste temsil edilen siyasi partiler, terör örgütü IŞİD karşıtı koalisyonu keşif uçuşlarıyla destekleyen Alman askerlerinin Ürdün’e nakledilmesinden yana çıkıyor. Sadece Sol Parti Almanya’nın IŞİD’le mücadeleden çekilmesini talep ediyor.
Silahlı kuvvetler raportörü Bartels, Ürdün’deki El Azrak üssünün Alman askerleri için İncirlik’ten daha tehlikeli olabileceğini söyledi. Ürdün’deki hava üssü ABD tarafından da kullanılıyor.
NATO’dan ilk yorum: NATO ise Türkiye ile Almanya arasındaki görüş ayrılıklarının üzüntüyle karşıladığını duyurdu. NATO merkezinden yapılan açıklamada, Genel Sekreter Jens Stoltenberg’in Berlin ve Ankara ile sürekli temas halinde olduğu ve her iki ülkenin de terör örgütü IŞİD ile mücadeleye önemli katkıda bulundukları belirtildi. NATO sözcüsü Alman haber ajansı dpa’ya yaptığı açıklamada ‘konunun başka türlü çözümlenememiş olmasının üzüntüyle karşılandığını’ söyledi.
ABD sessiz kaldı: ABD Savunma Bakanlığı İncirlik anlaşmazlığını yorumlamaktan kaçındı. Bakanlık sözcüsü Jeff Davis, bunun Türkiye ile Almanya arasındaki bir konu olduğunu söylemekle yetindi.
Konya teklifi: Türkiye, erken uyarı sistemi donanımlı AWACS keşif uçaklarının üslendirildiği Konya’daki hava üssünün Alman milletvekillerinin ziyaretine açık olduğunu duyurmuştu. Berlin yönetimi, Konya’daki üssün milletvekillerinin erişimine sınırsız şekilde açık olmasını talep ediyor.
Maliyet 20 milyon euro; Reuters haber ajansına konuşan Batılı bir askeri kaynak, Alman askerlerinin İncirlik’ten taşınmasının 20 milyon euro civarında bir maliyeti olabileceğini söyledi. Askeri kaynak, çekilmenin ABD önderliğindeki askeri koalisyonun IŞİD’e karşı Rakka’da büyük bir harekata başlayacağı aşamada meydan geldiğini hatırlattı.