EKONOMİ: Türkiye’de emekli olmak

Türkiye’de emekli olan Türk ile Avrupa’da emekli olan Türk arasında farklar var. Çalışma Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’nun emeklilik yaşının yükseltilebileceği hakkındaki sözleri gündem oldu. Türkiye’de en düşük emekli maaşı açlık sınırının altında olurken aynı bankta filmlerde olacak bir tesadüf eseri yanyana oturan iki emeklinin hali fazla söze gerek olmadığını gözler önüne seriyor.

Çalışma Bakanı Mehmet Müezzinoğlu dünyanın gelişmiş ülkelerinde ortalama emeklilik yaşının 72 olduğunu söylerken Türkiye’de emeklilik yaş ortalamasının daha yeni 52’ye çıktığını belirtti.
72 DEĞİL 65 YAŞ

Müezzinoğlu verdiği örnekte Almanya, Belçika ve Hollanda’da ortalama emeklilik yaşının 72 olduğunu ifade etti. Fakat rakamlar böyle söylemiyor. OECD’nin 2016 yılında yayımladığı emeklilik araştırmasına göre Almanya, Belçika ve Hollanda’da 65 yaşında emekli olunuyor.

FARK ÜCRETLERE DE YANSIYOR

Bu üç ülkeyi incelediğimiz zaman Türkiye’de en düşük emekli maaşı 1.389 TL. Almanya’da ortalama emekli maaşı 1200 euro, Hollanda’da en düşük emekli maaşı 1.110 euro, Belçika’da en düşük emekli maaşı ise 1.123 euro.

SÖZCÜ