Günümüzde bağımlılık haline gelen akıllı telefonlar, elimizden düşmez oldu. Kimi eğlence kimi iş için kullansa da bir noktadan sonra bizi dış dünyadan koparıyor. Biraz kendinize vakit ayırmak istiyorsanız yapmanız gerekenler basit…
Akıllı cihazlar hayatımıza girdiği andan itibaren her şeyimizi telefondan halletmeye başladık. Elimizden düşürmediğimiz telefonlar artık sadece iş amaçlı ya da iletişim odaklı kullanılmıyor. Fotoğrafçılık yeteneklerimizi ortaya çıkardığımız, dakika başı sosyal medyaya girdiğimiz, sürekli bir şeyler paylaştığımız, müzik dinlediğimiz, oyun oynadığımız bir konsol haline geldi. Haliyle, vücudumuzun bir uzantısı gibi olan akıllı cihazlardan ayrılmak da git gide zorlaşmaya başladı.
CİDDİ SAĞLIK SORUNLARINA YOL AÇABİLİR
İnsanlarda bağımlılık haline gelen akıllı telefonlar, İnternet bağımlılığının dışında fiziksel hasara da yol açıyor. Örneğin uzun süre parlak ekrana bakmak gözlerde olumsuz bir etki yaratırken, parmaklarda ve boyunda da kireçlenmeye kadar gidiyor. Hatta bu durum bel fıtığına bile yol açabiliyor. Evet her gün mailleri kontrol etmek, gündemden uzak kalmamak için Twitter, Facebook ya da Instagram’da gezinmek hayatın bir parçası olsa da, bizler teknolojiyi sevsek de zaman zaman dış dünyayla da iletişimi kesmemek gerekiyor.
Tam da bu noktada bir makale yayınlayan Helix Sağlık Grubu Klinik Direktörü Jesse Hanson, insanları yalnızlığa iten teknolojiden bir nebze de olsa uzaklaşmanın yollarını anlattı. Dijital çılgınlıktan geri adım atmanın zor olduğuna, hayatımızın hashtag’lerden ibaret olmadığına dikkat çeken Hanson, teknolojiden kolayca kaçmanın yollarını şöyle sıralıyor.
Unutmadan söyleyelim. Sözümüz telefonu eğlence amaçlı kullananlar için. Önemli konuşmalar, mailleşmeler için telefona gerek duyanları es geçiyoruz.
DETOKS YAPMANIN VAKTİDİR
Hayatta başarılı olmak istiyorsanız, işe teknoloji detoksu ile başlayın! Bunu yapamayacaksanız azar azar kendinizi uzaklaştırın. İşinize giderken sosyal medyayı kontrol etmeyin. Onun yerine ya kitap okuyun ya da etrafınızı seyredin. Bu gün boyunca sakin ve dikkatli kalmak için harika bir yoldur.
TELEFONUNUZU GERİDE BIRAKIN
Çok elzem değilse yani önemli bir telefon beklemiyorsanız yemeğe giderken telefonunuzu ofiste ya da evde bırakın. Tuvalete ya da kahve içmeye giderken de yanınıza almayın!
SİSTEMİ KARIŞIK HALE GETİRİN
Sosyal medyanın ruh halinizi olumsuz bir şekilde etkilediğini düşünüyorsanız, telefonunuzdan uygulamaları silmeyi deneyin. Hatta birkaç hafta boyunca mola verin.
KAFALAR YUKARI
Etrafınıza baktığınızda yüzde 80’inin elinde telefonla yürüdüğünü görebilirsiniz. Bu durum çeşitli kazalara yol açabileceği gibi dış dünya ile olan bağlantınızı da koparıyor. Bunu önlemek için yolda yürüyeceğiniz zaman telefonu ya çantanıza ya da cebinize koyun ve kafanızı kaldırıp etrafa bakın!
DIŞARIYA ÇIKIN, SOSYALLEŞİN
Kafanızı dağıtacak meşguliyetler edinin. Örneğin spora gidin, çanak çömlek kurslarına yazılın, dans edin, günde bir kez doğa yürüyüşü yapın, sosyal aktivitelere katılın, sinemaya gidin… Tabii bunları yaparken de telefonunuzu evde bırakmayı unutmayın.
Öyle geceler düzenleyin ki ortama telefon sokmak yasak olsun. Böylece arkadaşlarınızla ya da ailenizle toplandığınızda elinizdeki telefonla ilgilenmek yerine sohbet etmek için fırsat yaratın. Çünkü sosyal medya, gerçek sosyal bağlantıları duygusal, fizyolojik açıdan olumsuz etkiliyor.
SÖZCÜ