Associated Press haber ajansına konuşan Kuzey Kore Dışişleri Bakanı Yardımcısı Ryol, “ABD isterse savaşa gireriz. Halihazırda elimizde güçlü nükleer caydırıcı silahımız var” dedi. AP ayrıca, sınırdaki Paju’da tatbikat yapan ABD ve Güney Kore askerlerinin fotoğraflarını servis etti. Washington ise, Çin’den Pyongyang üstündeki baskısını artırmasını istiyor. Pekin yönetiminden yapılan son açıklamada, geri dönülemez bir seviyeye çıkmadan yüksek gerilimin durdurulmasına vurgu yapıldı: “Bir kere savaş olursa, sonuçta birçok kaybeden olacak…”
Kuzey Kore’ye alınan uluslararası ajanslar, ünlü Pyongyang metrosu ve Kim Il-sung’un doğduğu Mangyongdae köyünde çekilen kareleri dünyaya geçti. Birçok asker ve komutan, doğum günü nedeniyle köyü ziyaret ediyor.
Kuzey Kore, saatler sonra ülke lideri Kim Jong-un’un dedesi Kim Il-sung’un 105’inci doğum gününü kutlayacak. Pyongyang yönetiminin ‘Güneşin Günü’ adı verilen kutlamalar için ülkeye giden 200 yabancı gazeteciye söylediği ‘büyük ve önemli’ bir olay için hazır olmaları talimatıyla, korku dolu bir bekleyiş var. İki gün önce çekilen uydu görüntüleri, Kuzey Kore’nin nükleer deneme yapacağını işaret ediyor. Ülkenin kuzeydoğusundaki dağlık bölgede yer alan nükleer test alanında hareketlilik var.
ABD’nin ünlü uçak gemisi USS Carl Vinson ve beraberindeki savaş gemileri bölgeye yaklaşırken, gerilimi düşürme çabaları şimdilik işe yaramış görünmüyor. Amerikan Associated Press (AP) haber ajansı, Kuzey Kore sınırındaki Paju’da tatbikat yapan ABD ve Güney Kore askerlerinin fotoğraflarını dakikalar önce servis etti. Tatbikatta çok sayıda tank göze çarpıyor.
AP haber ajansına bir röportaj veren Kuzey Kore Dışişleri Bakanı Yardımcısı Han Song Ryol, “ABD isterse savaşa gireriz. Halihazırda elimizde güçlü nükleer caydırıcı silahımız var” dedi.
ABD Başkanı Donald Trump’ın attığı tweetlerle tansiyonu yükselttiğini belirten Ryol, “Nükleer tehditler ve şantajlar, askeri tatbikatlarla sürdüğü sürece, nükleer silahların çoğalmasının esası olan ulusal savunmamızı artırmaya devam edeceğiz. ABD’den gelen her ne olursa olsun bununla baş edebiliriz. Bunun üstesinden gelmek için tam anlamıyla hazırız” ifadesini kullandı.
Ryol’a göre, Trump Obama’dan daha hırçın ve agresif: “Trump, agresif ifadeleriyle daima provoke ediyor. Sorun çıkaran Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti değil, ABD ve Trump’tır.”
Washington’dan yapılan son açıklamada ise, Çin’in devreye girmesi istendi. Dışişleri Bakanlığı Geçici Sözcüsü Mark Toner, “Çin’in ekonomik ilişkilerden dolayı Kuzey Kore’ye karşı bir üstünlüğü var. Çin, bu özel ilişkisini kullanarak nükleer ve balistik programların durmasını sağlayabilir” dedi.
Son iki günde resmi gazetelerden Kuzey Kore’den bir hata yapmamasını isteyen Çin ise, Kore Yarımadası’ndaki bir askeri çekişmenin kazananı olmayacağını duyurdu.
Sorunun artık geri dönülemez bir seviyeye gelmeden durdurulması gerektiğinin altını çizen Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi , “Bir kere savaş olursa, sonuçta birçok kaybeden olacak” diye konuştu.
Çin Komünist Partisi’nin resmi gazetesi People’s Daily, dün “Çok yakında Kuzey Kore Çin’in tavsiyelerine ve nükleer programın askıya alınmasına boyun eğecek. Çin etkin şekilde Kuzey Kore rejimi ve ulusunu nükleer silahlardan korumaya çalışacak. Bu Pyongyang için en iyi seçenek” diye yazmıştı.
AP’ye konuşan Jilin Üniversitesi direktörü Gui Rui, Pekin yönetiminin muhtemel bir nükleer teste çok sert karşılık vereceği yorumunu yaptı.
ABD Başkanı Donald Trump ve Çin lideri Xi Jinping’in geçen haftaki buluşmasından bu yana Pekin yönetiminin Pyongyang üstünde baskıyı artırdığı dikkat çekiyor. “Kuzey Kore belasını arıyor” tweetini atan Donald Trump, Xi ile randevusu ve sonrasındaki açıklamalarında net bir şekilde Çin’den devreye girmesini istemişti. ABD Başkanı “Eğer Çin yardım etmeye karar verirse, bu harika olur. Eğer yardım etmezse, biz onlarsız bu problemi çözeceğiz” demişti.
Reuters haber ajansı, dün Kuzey Kore’nin elinde sarin gazı başlıkları taşıyan füzelerin olabileceğini belirten Japonya’nın Güney Kore’deki vatandaşlarını tahliye etmeyi planladığını bildiriyor.
Kuzey Kore’de bulunan Reuters foto muhabiri Damir Sagolj, ünlü Pyongyang metrosu ve Kim Il-sung’un doğduğu Mangyongdae köyünde çektiği kareleri dünyaya geçti. Birçok asker ve komutan, doğum günü nedeniyle köyü ziyaret ediyor.
Pyongyang yönetimi, son aylarda peş peşe füze denemeleri gerçekleştirdi ve füzelerden bazıları Japon Denizi’ne düştü. 6 Mart’ta aynı anda fırlatılan dört balistik füze denize düşmeden önce yaklaşık bin kilometre uçmuştu. Söz konusu denemeden saatler sonra ABD Güney Kore’ye füze savunma sistemi THAAD’ı yerleştirmişti.
Kuzey Kore, son nükleer denemesini geçtiğimiz yıl 9 Eylül tarihinde yaptı. Birleşmiş Milletler kararları, Pyongyang yönetiminin füze ya da nükleer test gerçekleştirmesini yasaklıyor.