İngiltere ve İspanya’nın karşı karşıya geldiği Cebelitarık krizinde dün neredeyse ilk sıcak temas yaşanıyordu. İspanyol savaş gemisi Infanta Christina’ya İngiliz botları müdahale etti. İngiliz devriye botları İspanyol savaş gemisinin peşine düştü, Avrupa bir anda gözünü Akdeniz’e çevirdi.
Yerel Cebelitarık hükümeti, İspanyol donanma gemisinin kendi kara sularına izinsiz girdiği açıkladı. İngiliz devriye botları İspanyol savaş gemisinin peşine düştü, Avrupa bir anda gözünü Akdeniz’e çevirdi. Cebelitarık yerel yönetimi, İspanyol gemisinin izinsiz olarak karasularına girdiğini açıkladı.
Cebelitarık açıklarında görülen İspanyol savaş gemisi Infanta Christina’ya İngiliz botları müdahale etti. İngiliz medyası, devriye botuyla geminin yan yana geldiği fotoğrafları ilk sayfadan kullandı.
Akdeniz kıyısında küçük bir yarımada olan Cebelitarık, İspanya topraklarıyla çevrili ve İngiltere’nin denizaşırı toprağı. İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden (AB) ayrılmasıyla, taraflar arasında büyük kavga başladı.
Hafta içinde Londra ve Madrid yönetimlerinden suçlayıcı açıklamalar geldi. İspanya Dışişleri Bakanı Alfonso Dastis, “Birilerinin soğukkanlılığını kaybettiği görülüyor” dedi. İngiliz mevkidaşı Boris Johnson ise, “Cebelitarık’ın egemenliği değişmedi ve değişmeyecek. Bu durum, Cebelitarık ve Birleşik Krallık halklarının açık onayı olmadan değişemez ve değişmeyecek de” ifadesini kullandı. İngiltere’den yapılan açıklamalarda, Falkland Savaşı hatırlatıldı.
Reuters haber ajansına konuşan Cebelitarık Bölgesel Başbakanı Fabian Picardo ise, AB’nin İspanya’nın kabadayılıklarına yardım ettiğini savundu. Diplomatik dili bir kenara bırakan Picardo, AB Konseyi Başkanı Donald Tusk’ın davranışlarının ‘boynuzlu koca’ya benzediğini söyledi.
Avrupa Birliği, Brexit sürecinin ardından bölge üstünde İspanya’nın da söz sahibi olması gerektiğini savunuyor. 15 yıl önce İngiltere’yi seçtiler ancak Brexit’e ‘hayır’ dediler
Avrupa kıtasının en güneyinde bulunan Cebelitarık’ın bütün sınırları İspanya toprakları ve Akdeniz’le çevrilmiş durumda… Cebelitarık’ın statüsü 1713 yılında İspanya tarafından İngiltere’ye bırakıldı. İki ülke arasında yıllar boyu süren krize son noktayı Cebelitarık halkı koydu, 1967 ve 2002’deki iki referandumda halk Birleşik Krallık yönetiminde kalmayı tercih etti. 2002’deki referandumun sonucu, yüzde 99 çıktı.
Son Brexit referandumunda ise Cebelitarık halkı yüzde 96 oranında Avrupa Birliği’nde kalmaktan yana oy kullanmıştı. Bu sonuç üzerine harekete geçen İspanya, İngiltere ile egemenliği paylaşma teklifinde bulunmuştu. Bu teklife göre, bölgeye İspanyol bayrağı da dikilecek ve böylece Cebelitarıklılar AB üyeliğinden yararlanabilecekti.
300 yılı aşkın süredir İngiltere egemenliğinde bulunan Cebelitarık yarımadası, savunma ve dışişleri konusunda İngiltere’ye bağlı, diğer alanlarda kendi kendini yönetiyor.
Kuzey Afrika sahiline 12 kilometre uzaklıktaki yarımadada İngiltere’nin önemli askeri üslerinden biri yer alıyor. Yaklaşık 7 kilometrekarelik bölgenin 30 bin sakini İngiltere vatandaşlığına sahip.
Tarih boyunca Akdeniz’in kapısı olarak askeri öneme sahip olan bölge, bugün turizm, online kumar ve finans merkezi olarak varlığını sürdürüyor.