Modern kent yaşamında gittikçe doğadan uzaklaşılması, çocukların üzerinde yaşadığı dünyayı tanımasını zorlaştırıyor. Usturlab Atölye’nin Orman Kaşifleri Projesi ile çocuklar tabiatı keşfederek, düşünecek, sorgulayacak ve doğayı tanıyacak. ‘Orman Kaşifleri Projesi’ ile 16 bini aşkın çocuk, ekosistemdeki bir çok canlının, ağaçların, bitkilerin, toprağın, güneşin dünyasına keşif dolu yolculuk yaptı.
Usturlab Eğitim Danışmanlık ve Organizasyon firmasını Zeynep Handan Aydoğan ile kuran Sümeyye Ceylan proje hakkında şu açıklamalarda bulundular. Sümeyye Ceylan konu ile ilgili, çocukların doğadan uzaklaşmasının yıkıcı sonuçlarının önüne geçmek amacı ile Usturlab Atöyle olarak projeyi geliştirdiklerini söyledi ve “Orman kaşiflerinin sloganı, ‘İnsan tanıdığına zarar vermez’dir. Çocuklar tabiatı tanımıyor ki birisi saldırdığında onu kurtarsın. Bir meşe ağacının nasıl büyüdüğünü, üzüldüğünü, üstünde milyonlarca canlı yaşadığını bilmiyor ki, birisi ona baltayı vurduğunda üzülsün.” ifadelerini kullandı.
Ceylan, “Çocuklar eğitmenler eşliğinde ağaçlar, meyveler, otlar, çiçekler, böcekler gibi ekosistemi oluşturan tüm unsurları keşfederek tanıyacakları macera dolu bir yolculuk yapıyor. Okullardan gelen gruplar, bireysel başvuru yapanlar oluyor. Belediyelerle sivil toplum kuruluşlarıyla çalışıyoruz. Beykoz Korusu, Belgrad Ormanı ve Validebağ Korusu’nda 15 kişilik gruplar halinde 2 saatlik gezi yaparak ormandaki ağaçları, bitkileri ve diğer canlıları çocuklara öğretiyoruz. Çocuklar kopmuş ağaç dalları, içi boş salyangoz kabukları buluyor. Geçen yıl 8 bin çocuk orman kaşifi eğitimi aldı. 3 yılda 16 bin çocuk orman kaşifi oldu. Çocukların ormanda gördüğü bir ağacın adını hemen söylemiyoruz. Onun neye yaradığını, nasıl kullanıldığı gibi özelliklerini anlatarak çocukların keşfetmesini sağlayama çalışıyoruz.” dedi.
3-18 yaş arası olan gruplar dışında, yetişkinlerden gelen talepler doğrultusunda yetişkinler içinde çalışmalar yaptıklarını ekledi.
“Orman Kaşifleri Ekosistem Besin Zinciri” ve “Orman Kaşifleri Tabiatın İzinde Araştırma” adlı proje kapsamında hazırlanan iki tane kutu oyunu da satışa çıkarıldı.
“Orman Kaşifleri Tabiatın İzinde Araştırma Oyunu” dışarıda, parklarda ve yeşil alan olan her yerde tek kişilik ya da gruplar halinde oynanabiliyor. Oyun kapsamında verilen görevlerle yönlendirilen çocuklar karınca yolu, ağaç dalı, çiçek, kelebek bularak, solucan topluyor.
“Orman Kaşifleri Ekosistem-Besin Zinciri Oyunu” ise çocuklarla yetişkinlere doğal besin hakkında eğitim verirken, eğlenceli vakit geçirmeyi de sunuyor.
Öncelikle Anadolu’da yaşayan canlılara yer verilen oyunda çocuklar, doğadaki ekosistemi tanıyarak, bitkilerin ekosistemdeki önemini kavrıyor ve canlıların neyle beslendiklerini öğreniyor.
Buğurcan BAŞTUĞ