Türkiye genelinde yürütülen kentsel dönüşüm çalışmalarının önemi çok büyük. Ülkedeki bir çok yapı, depreme dayanıklı değil. Bu nedenle 6306 sayılı Kentsel Dönüşüm Yasası, 31 Mayıs 2012’de Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girdi. Türkiye genelinde eski, hasarlı, dayanıksız yapılar yıkılarak yenilerinin yapılması planlandı.
17 Ağustos 1999’da yaşanan depremdeki acı kayıpların bir daha tekrarlanmaması için, kentsel dönüşüm çalışmaları hızla devam ediyor. Peki kentsel dönüşüme dahil olmak için binalarda ne gibi şartlar aranıyor?
İlk önce Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın yetkilendirdiği bir kuruluşa kat sahibi olanlardan birinin başvurarak “Deprem Riski Raporu” alması gerekiyor. Deprem Risk Raporu alındıktan sonra, kat sahipleri bir araya gelerek çoğunluk sağlıyor ve aldıkları kararı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na bildiriyorlar.
Apartman genel kurulunda inşat firması belirlendikten sonra, anlaşmalı bankalara başvuru yapılarak devletten kredi alınıyor. En fazla 100.000 TL olan tutar, banka tarafından sizin adınıza kredi olarak tahsis ediliyor ve inşaat firmasının hesabına blokeli olarak yatırılıyor.
Kira yardımı alabilmek için, mülk sahipleri ve kiracılar en az bir yıl boyunca orada oturduklarını kanıtlayarak geri ödemesi istenmeyen kira yardımından yararlanıyorlar. Bina tamamen boşaldıktan sonra, Kentsel Dönüşüm Daire Başkanlığına dilekçe ile başvuru yapılarak, en fazla 18 ay olan ve devlet tarafından belirlenen kira yardımından yararlanabiliyorsunuz.