Chrome’un bu gizli özelliklerine ulaşmadan kendinizi uzman bir Chrome kullanıcısı olarak görmeyin!
Chrome’u kullanmak çok kolay, web’de gezinmeye başlamak için aramak istediğinizi veya adresi adres çubuğuna yazmanız ve Enter’a basmanız yeterli. Ancak sıkı bir Chrome kullanıcısı olmak bu kadar kolay değil. Bunun için gizli sayfalara ve özelliklere nasıl ulaşacağınızı bilmeniz gerekiyor.
Chrome’un sakladığı ayarlar, sandığınızdan çok olabilir. Bu ayarların çoğu ortalama kullanıcı için hiçbir şey ifade etmese de, bazılarını öğrenmek isteyebilirsiniz. İşte en önemli 9 gizli Chrome sayfası.
1. chrome://flags
Daha önce “Labs” olarak tanınan Flags sayfası, 120’den fazla işlev ve ayarla en eğlenceli Chrome sayfası. Bu listeyi bir başlangıç noktası olarak kullanabilirsiniz ancak buradaki ayarların bazen Chrome’e dahil edilerek veya iptal edilerek ortadan kaybolabildiğini unutmayın.
2. chrome://omnibox
Chrome’un geçmiş işlevi, ziyaret ettiğiniz tüm sayfaları kaydetse de, aracı arama terimlerini ve sonuç sayfalarını geri getirmek için kullanmak biraz zor. Bu noktada Omnibox sayfası devreye giriyor. Omnibox sayfasında adres çubuğuna girdiğiniz her sorgu içinde arama yapabiliyorsunuz.
3. chrome://network-errors
Chrome işler ters gittiğinde belirli bir web sitesini açamayabilir. Peki bunun nedenini nasıl anlayabilirsiniz? Chrome’un sorun giderme konusunda çok iyi olduğu söylenemez. Peki Chrome’un hata kodlarını ve anlamlarını listeleyen bir Chrome sayfası olduğunu biliyor muydunuz? chrome://network-errors yazın ve karşınıza çıkabilecek 200 hatayı ve tanıtıcılarını görün.
4. chrome://crashes
Chrome, her beklenmeyen kilitlenmeyi günlük dosyasına kaydediyor. Kilitlenmeyle ilgili bilgileri Google’a göndermeniz, sorunun giderilmesi konusunda Google’a yardımcı olabilir. Bu işlevin çalışabilmesi için Menü > Ayarlar > Gelişmiş ayarları göster > Gizlilik yolunu izleyin ve Kullanım istatistiklerini ve kilitlenme raporlarını Google’a gönder kutucuğunu işaretleyin.
5. chrome://plugins
Chrome’un, Chrome Web Store’dan yükleyebildiğiniz uzantıların yanında, bir de eklenti sayfası bulunuyor. Özel eklentiler yüklemediyseniz, Chrome 56’da şu eklentileri görmeniz gerekiyor: Adobe Flash, Chrome Native Client, Widevine Content Decryption Module ve Chrome PDF Viewer.
6. chrome://terms
Chrome’u ilk yüklerken kullanım şartlarını gözünüz kapalı kabul ettiyseniz, web tarayıcınızın hakkınızda ne gibi bilgileri topladığını merak ediyorsanız, chrome://terms sayfasına gidebilirsiniz.
7. chrome://view-http-cache
Ana menüdeki Geçmiş düğmesi, size sadece ziyaret ettiğiniz sayfaları gösterirken bu sayfada siz fark etmeden çağırılan web sayfalarının hepsi listeleniyor.
Whatsapp’ın bilmeniz gereken 6 müthiş özelliği
8. chrome://predictors
Google’ın adres çubuğuna yazdıklarınızı nasıl otomatik olarak tamamladığı bazen merakınızı uyandırabilir. chrome://predictors sayfası, bu işlemi biraz daha saydam bir hale getiriyor. Sayfada önceki etkinliklerinize dayalı olarak otomatik tamamlama listesini görebiliyorsunuz.
9. chrome://net-internals
Bu sayfa, Chrome’un ağ bağlantılarıyla ilgili sorunları incelemeye izin veren araçlar içeriyor. Sayfadaki çoğu aracın normal kullanıcıların ihtiyaç duymayacağı araçlar olduğunu söylemeliyiz. Ancak bant genişliğini izlemek, soket bağlantılarını yönetmek, alternatif hizmet eşleştirmelerini öğrenmek gibi konular ilginizi çekiyorsa, sayfa tam size göre olabilir.
Kaynak: Hürriyet