Türkiye İş Bankası Müzesi’nde çocuklar için okuma atölyeleri gerçekleştiriliyor. Okuma atölyelerinin bu ayki konuk yazarı Yavuz Gölbaşı olacak. Atölye kapsamında çocuklar, Gölbaşı’nın İş Bankası Kültür Yayınları’ndan çıkan Çanakkale Destanını Yazanlar kitabını yazar ile birlikte okuyacak ve yorumlayacak.
18 Mart Çanakkale Şehitlerini Anma Günü’ne özel olarak tasarlanan ve bu eşsiz destanın kahramanlarının anılarına odaklanan atölye, çocukların mektup ve resim çalışmalarıyla tamamlanacak.
Çağdaş kurgusuyla geniş kesimlere hitap eden Türkiye İş Bankası Müzesi, ekonomik kalkınmanın yanı sıra toplumsal hayatın gelişiminde de öncü rol üstlenen Türkiye İş Bankası’nın köklü kurumsal sosyal sorumluluk anlayışının bir parçası olarak 2007 yılında kapılarını ziyaretçilere açtı. Müze hazırlık çalışmaları kapsamında Türkiye’nin dört bir köşesinde biriken belgeler, fotoğraflar, filmler, objeler, hatta hafızalarda ve kalplerde yer etmiş hatıralar özenle toplandı, belgelendi, ömürlerini gelecek nesillerle buluşacak şekilde uzatmak için restore edildi, korumaya alındı.
Cumhuriyet’ten bir yıl sonra kurulan, kuruluş öyküsü ve geçmişi itibarıyla Türkiye’nin ekonomik bağımsızlık mücadelesinde benzersiz bir yere sahip Türkiye İş Bankası’nın tarihi, Cumhuriyet’in iktisat politikaları tarihi ve bankacılık sisteminin gelişme süreci ile paralel bir seyir gösteriyor. Bu çerçevede Müze’de sadece Banka tarihi değil, Cumhuriyet’in iktisat politikalarından, sanayileşme hamlelerine kadar geniş bir ekonomi tarihi yaklaşımı da anlatılıyor.
Müze, banka tarihinin ve sürekliliğinin öyküsünü ziyaretçilerine zengin bir arşiv ile aktarırken, farklı yaş gruplarına yönelik de eğlenceli ve öğretici atölyeler düzenliyor.
“Finansal Okuryazarlık Eğitimi” ile üniversite çağındaki genç yetişkinlere temel ekonomik kavramları tanıtarak, finansal göstergeleri okuyabilme ve bütçelerini yönetme becerisi kazandırılıyor. “Müze Hatıram Atölyesi” ile anaokulu çağındaki öğrenciler, müzeyi eğitmenler eşliğinde geziyor ve bankacılık nesnelerini eski-yeni, geçmiş-gelecek ve benzerlik-farklılık kavramları üzerinden inceleme fırsatı buluyor. Bu atölye çalışması ile müze gezme deneyimi edinen çocuklar, sonrasında kendi kumbaralarını yaparak yaratıcılıklarını geliştiriyor. Türk parasının yanı sıra dünya paralarının da eğlenceli oyunlarla tanıtıldığı “Dünyanın Parası Atölyesi”nde 8-10 yaş arasındaki çocuklar paranın tarihi ve hayatımızdaki yeri ile ilgili üç boyutlu film izliyor. “Fiyat Keşif Laboratuvarı Atölyesi”nde fiyatların nasıl belirlendiğini, arz talep yasasının nasıl işlediğini eğlenceli ve aktif bir çalışmayla çocuklara aktarılıyor.
Çeşitli yaş gruplarına yönelik düzenlenen bu farklı atölye çalışmaları ile bugüne kadar yaklaşık 52 bin çocuğu ağırlayan Türkiye İş Bankası Müzesi’nin okuma atölyeleri sürüyor.
10- 13 yaş arası çocukların ücretsiz olarak katılabileceği ve 19 Mart 2017, Pazar günü saat 13.00’da başlayacak Yavuz Gölbaşı’nın katılacağı okuma atölyesi 90 dakika sürecek. Atölyede okunacak kitap, Müze’deki İş Bankası Kültür Yayınları mağazasından indirimli olarak satın alınabilecek.
Kaynak: SÖZCÜ