Dört bir yanı tarih, kültür, doğa harikalarıyla dolu olan Türkiye’de kültür turizmine ilgi artıyor. Hem tatil hem de kültür bir arada. Milliyet Gazetesi’nden edinilen bilgilere göre, Aktüel Arkeoloji Dergisi, Anadolu’nun en yaratıcı uygarlıklarından biri olan Likya’nın merkezindeki Akdeniz’in kapısı Antalya’nın “kültür turizm” potansiyelini tanıtmak amacıyla Antalya’ya özel bir sayı hazırladı. “Antalya sizi bekliyor” sloganı ve “Bir Yeryüzü Cenneti Antalya” kapak yazısı ile yayınlanan bu özel sayı, Türkçe ve İngilizce yayınlanarak hem yerli hem de yabancı turizme bambaşka bir Antalya sunuyor. Likya Birliğine başkentlik yapan Patara, mür kokan kenti Myra, kahramanlık destanına adını yazdıran Ksanthos, Limyra, Perge ve Side ile antik çağın adım adım gezilmesini sağlıyor.
Antik dönem sevenler için harika bir sayı çıkaran Aktüel Arkeoloji farklı turizm destinasyonları sunuyor. Gezi güzergahları, müzeler, antik şehirler ve duyulmamış hikayeleri okuyucuya sunan dergi sizi tarih öncesi yıllara götürüyor. Çekirdeğini Kaleiçi’nin oluşturduğu ve adı, kurucusu Bergama Kralı II. Attalos ile birlikte MÖ 2. yüzyıla kadar uzanan Antalya, farklı zaman ve kültürlere bağlı olarak epigrafik ve filolojik kaynaklarda Attalia, Sathalia, Sattalia, Setelia, Adalia, Antalia, Andaliyye adlandırılıyor.
Kent aslında Likya Uygarlığının bugünkü merkezi gibidir. Anadolu’nun en önemli ve özgün uygarlıklarından biri olan Likya’nın, Akdeniz’e yayılan kentlerinin önemli bir kısmı Antalya sınırları içinde kalır. Likya Uygarlığının bu arkeolojik kalıntıları, Antalya’ya bugün dünya üzerindeki hiçbir modern kentin sahip olmadığı büyük bir zenginlik sunar. Antalya’da birkaç gün bile geçirmek, bize antik çağda yaşıyormuşuz izlenimini katar. Sayısı yüzlerle ifade edilebilecek uygarlık tarihi için çok önemli arkeolojik alanlar ve bunların birçoğunda yılın büyük bir kısmı yürütülen arkeolojik kazı çalışmaları “kültür turizmi”nin yaşayan örneği olarak kenti ziyaret eden herkese eşsiz bir deneyim sunar.