Türkiye’nin talebine rağmen PKK’nın Suriye uzantısı YPG’ye koruma kalkanı sağlamak için hem ABD hem de Rus ordusu Menbic’e konuşlandı. The Times gazetesi, gelişmeyi II. Dünya Savaşı’ndan bu yana süper güçlerin savaş alanındaki en yakın işbirliği olarak sundu.
Pentagon, “Tarafların IŞİD haricindeki gruplara saldırmalarını caydırmak amacıyla koalisyonun bir parçası olan ABD güçlerini konuşlandırarak, gözle görülür bazı adımlar atıyoruz” açıklamasını yaptı.
Başbakan Yıldırım, “Oradaki Rusya ile ABD ile bir koordinasyon sağlamadan bir operasyon yapmanın anlamı yok, sonuç çıkmaz, olaylar daha karmaşık hale gelebilir” dedi.
Türkiye’nin sınır ötesi Fırat Kalkanı Harekâtı ile El Bab’ta IŞİD’in kökünü kazıması, bölgede kimsenin hayal bile edemeyeceği gelişmelere yol açtı. Ankara’dan peş peşe yapılan bir sonraki hedefin terör örgütü PKK’nın Suriye kolu YPG’nin kontrolündeki Menbic olacağı açıklamaları, tüm dengelerin değişmesine neden oldu.
Önce bölgede ABD zırhlı araçları fotoğraflandı, ardından YPG ani bir manevrayla Menbic’in batısındaki köyleri Suriye rejimine bıraktığını duyurdu.
Türk özel kuvvetleriyle araya tampon bölge oluşturmak için atılan bu adımdan sonra hem Rusya hem de ABD Menbic’te birlikte devriye gezmeye başladı.
İngiliz The Times gazetesi, Amerikan ve Rus birliklerinin ilçenin kenar mahallelerinde devriye gezdiklerini bildiriyor. ‘Rus ve Amerikan güçleri Suriye’de orta yol buldu’ kullanan gazeteye göre, söz konusu adım İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana süpergüçlerin savaş alanında yaptığı en yakın işbirliği.
Gazetenin Orta Doğu muhabiri Richard Spencer, ABD ve Rus askerlerinin Türkiye sınırından sadece 21 kilometre uzaktaki Menbic’in batısındaki bazı kasabalarda devriye gezdiklerini aktarıyor. Spencer, iki ülke birliklerinin birbirlerinden sadece yaklaşık 10 kilometre uzakta olduklarını vurguluyor.
Spencer’ın altını çizdiği nokta, gerek ABD’nin gerek Rusya’nın amacının bölgedeki güçlerin birbirleriyle savaşmalarını önlemek olması: “İki ülke birlikleri de gövde gösterisi yaparak bayraklarını dalgalandırıyor. Teorik olarak, rakip Kürtler ile Türkiye’nin desteklediği milisler arasında tampon görevi görüyorlar. Ancak bu durum aynı zamanda, Donald Trump döneminde ABD ve Rusya arasındaki yeni jeostratejik yakınlığı gösteriyor.
Bir zamanlar sıradan bir yer olan Menbic, şimdi Suriye’nin çok taraflı sorununda stratejik bir kavşakta bulunuyor. Burası Suriye rejiminin, Türkiye’nin, Arap isyancıların ve Kürtlerin hedefi.
Rusya rejimi destekliyor. ABD ise YPG liderliğindeki yerel milislerin oluşturduğu ittifaka destek veriyor. Türkiye, ABD’nin NATO’daki müttefiki. YPG, PKK’nın Suriye’deki kolu. Türkiye, aynı zamanda PKK ile savaşıyor.”
Haberde ayrıca Suriye ordusu ile birlikte Menbic’in batısındaki bazı köylere giren Rus birliklerinin insani yardım taşıdığı, bazı köy sakinlerinin bu durumu ironik bulduğu kaydediliyor.
Ebu El Kahf köyünden Muhammed El Hamadeh adlı bir doktor şunları söylemiş:
“Rus jetleri 26 Şubat’ta o dönem IŞİD’in kontrolündeki köyümüzü bombaladı. 10 yaşındaki kızımı öldürdüler.”
Times’taki haberde ayrıca Nisan 1945’te Almanya’da Elbe Nehri kıyısında el sıkışan ABD ve Rus askerlerinin fotoğrafı da yer alıyor.
ABD Savunma Bakanlığı Pentagon ise, gece yaptığı açıklamada Menbic’te durumun oldukça karmaşık bir hal aldığını belirterek, bölge için caydırıcı ve güvence verici yeni bir askeri misyon başlattığını açıkladı.
Pentagon Sözcüsü Yüzbaşı Jeff Davis, düzenlediği basın toplantısında, “Tarafların IŞİD haricindeki gruplara saldırmalarını caydırmak amacıyla koalisyonun bir parçası olan ABD güçlerini konuşlandırarak, gözle görülür bazı adımlar atıyoruz” dedi.
Sözcü Davis, bunun ABD güçleri için yeni bir misyon olduğuna da dikkat çekti ve şunları söyledi:
“Bu yeni bir adım. İlk kez böyle bir yapıyoruz ve Menbic’ten düşmanın temizlendiğini ortaya koymak amacıyla gözle görülür bir sembol olarak kendimizi oraya yerleştiriyoruz… Başkalarının ‘kurtarmak’ amacıyla buraya girmesine hiç gerek yok.”
ABD’nin Suriye’nin kuzeyinde 500’den fazla askeri olduğu biliniyor.
Başbakan Yıldırım: Bir operasyon yapmanın anlamı yok
YPG’lilerin mutlak surette Fırat Nehri’nin doğusuna çekilmesini isteyen Türkiye ise, şimdilik bekleyecek.
Başbakan Binali Yıldırım, dün akşam katıldığı bir canlı yayında, “Oradaki Rusya ile ABD ile bir koordinasyon sağlamadan bir operasyon yapmanın anlamı yok, sonuç çıkmaz, olaylar daha karmaşık hale gelebilir. Onun için şu anda askeri, teknik düzeyde görüşmeler yapılıyor” dedi.
Geçen yıl yaz mevsiminde IŞİD’den kurtarılan Menbic’e YPG’liler yerleşti, Washington birçok kez YPG’li teröristlerin bölgeyi terk ettiğini duyursa da bu hiçbir zaman gerçekleşmedi.
Gelinen nokta, ABD Türkiye’nin YPG’ye saldırmaması için kendi askerlerini bölgeye yerleştirmiş oldu. Kaynak: Milliyet