Depresyon, tedavisi zor bir hastalık, başarıyla tedavi edilse bile tekrarlama olasılığı var. Prof. Ahmet Usta, yan etkileri sebebiyle antidepresanlardan, maliyeti nedeniyle psikoterapiden kaçınan hastaların depresyondan kurtulmak için başka arayışlara girdiğini söyledi, “Bunların başında da etkisi kanıtlanmış akupunktur gelir” dedi.
Almanya’da akupunktur üzerine eğitim alan anatomi profesörü Dr. Ahmet Usta, depresyonun tedavisi zor hastalıklardan biri olduğunu söyledi.
“Etkisi kanıtlanmış antidepresanlar ve psikoterapiye rağmen tekrarlama olasılığı % 50’ye yakındır” diyen Prof. Dr. Ahmet Usta, yan etki ve maliyet nedeniyle antidepresanlardan ve psikoterapiden kaçınan hastaların akupunktur gibi tamamlayıcı-alternatif tedavilere yöneldiklerini belirtti.
Depresyonda, serotonin ve adrenalin düzeyinin azaldığını aktaran Usta, akupunkturun bu hastalıktaki mekanizmasını, “Düzeyi azalmış bu hormonların, özellikle serotoninin salgısı akupunkturla yeniden canlandırılır ve normal düzeye yükseltilir” diye özetledi.
AKUPUNKTUR DEPRESYON TEDAVİSİNDE NE KADAR ETKİN?
Akupunkturun, sadece sigara ve fazla kilolardan kurtulma yolu olmadığını, Dünya Sağlık Örgütünün, uygulama kapsamında 28 hastalık listelediğini belirten Usta akupunkturun, geleceğin depresyon tedavisinde önemli bir yerde olacağı görüşünde:
“Akupunkturun depresyon tedavisindeki etkinliği ve başarı oranı hakkında yapılmış çok sayıda bilimsel çalışma var ve bunlar DSÖ raporuna da girmiştir. Yani akupunkturun depresyondaki etkisi kanıtlanmıştır. Hızlı etki gücü, yan etkisiz oluşu ve düşük maliyeti ile Avrupa’da ve Amerika’da yaygın olan depresyon tedavisinde akupunktur kullanımı, şüphesiz ülkemizde de yaygınlaşacaktır.”
KAÇ SEANS YAPILMAKAÇ SEANS YAPILMALI?
Hastadan hastaya değişmekle birlikte akupunkturun depresyonda etkili olması ve hastalığın tekrarlamaması için en az 3 hafta (6 seans) yapılıyor. Geçici nedenlerle oluşmuş depresyonlarda tedaviyi uzatmak gereksiz ancak sebepler devamlı ise hastanın isteğine göre arada bir idame tedavisi yapılabilir.
DEVLET VE SİGORTA ŞİRKETLERİ MALİYETİ KARŞILIYOR MU?
“Sağlık Bakanlığı akupunkturu bir tedavi yöntemi olarak tanımlıyor, bazı devlet hastanelerinde akupunktur klinikleri de var. Ancak henüz geri ödeme kapsamında değil. Bu konuda bir gelişme var mı?” sorusuna Prof. Usta’nın yanıtı şöyle:
« Henüz yok. Ancak özel sağlık sigortaları tarafından konunun değerlendirilmesinin, hem hastalar hem de sigorta şirketleri açısından faydalı olacağı kanaatindeyim.”
Prof. Usta, depresyon tedavisi için gereken uygulama maliyetine ilişkin ise, “Akupunkturun maliyeti hekimin hastasına ayırdığı zamanının değeri ile ölçülür. Materal maliyeti çok düşüktür. Seans ücretleri ise hekimin muayenehanesinin bulunduğu yere göre değişkenlik gösterir” değerlendirmesinde bulundu.
DEPRESYON MUTSUZ EDİYOR, HASTALIKLARA YOL AÇIYOR
İşe yaramazlık, anlamsızlık hissi, derin üzüntü, mutsuzluk veya umutsuzluk hisleriyle ortaya çıkan depresyon en sık görülen psikolojik bozukluklardan biri. Dünyada 100 milyondan fazla insanı etkilediği düşünülüyor.
DSÖ raporlarına göre, hastalıklara yol açan sebepler arasında depresyon 4. sırada, 2020’de 2. sıraya yükseleceği tahmin ediliyor. Hastalık kadınlarda erkeklere göre yaklaşık 2 kat fazla görülüyor.
NTV