Amerikan Gıda ve İlaç Kurumu, hamile kadınlara için zararlı olabilecek balık türlerinin bir listesini yayınladı. ABD’de federal bir kurum olan Gıda ve İlaç Kurumu bünyesinde bulunan Sağlık ve İnsan Hizmetleri bölümü hamile kadınlar için deniz ürünlerini sınıflandırdı. Balıklar, En iyiler, İyiler ve Uzak Durulması Gerekenler olarak üçe ayrıldı. En İyiler sınıfındaki balıkların haftada 2-3 kez yenebileceği belirtilirken, İyiler’inse bir kez yenmesi tavsiye edildi.
Balık ürünlerinin hamilelikte tüketilmesi gerektiği tavsiye edilirken ABD’de hamile kadınların haftalık 50 gram kadar balık tükettiği ve bunun tavsiye edilen miktarın çok altında olduğu belirtildi. FDA hamilelere düşük civa değerlerine sahip balık türlerinden haftada 200-250 gram yemelerini tavsiye etti.
FDA’ye göre hamile kadınların tüketmemesi gereken balıklar arasında Kral Uskumru (İspanyol Uskumrusu), Atlantik Kılıçbalığı, Kılıçbalığı, Turuncu İmparator Balığı, Köpekbalığı, Tilefish, Ton Balığı ve İrigöz Ton Balığı bulunuyor.
Kaynak: NTV