EMLAK: Ev hayali kuran 7 bin kişi konut hesabı açtırdı

Ev sahibi olmayanların konut edinmelerine destek amacıyla başlatılan “Konut Hesabı ve Devlet Katkısı” uygulaması kapsamında 4 ayda 7 bin kişi bankalarda konut hesabı açtırdı. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının verilerine göre, ilk kez ev sahibi olacaklara 15 bin liraya kadar devlet katkısı sağlanmasını içeren uygulama çerçevesinde hesaplarda biriken para miktarı 28 milyon liraya ulaştı.

Ev sahibi olmayanların konut alımlarına destek için başlatılan “Konut Hesabı ve Devlet Katkısı” uygulaması kapsamında son 4 aylık sürede 7 bin kişinin açtırdığı banka hesaplarında biriken para 28 milyon liraya ulaştı.

İlk kez kendi evini alacaklara Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığınca ayrılan ödenek üzerinden 15 bin liraya kadar devlet katkısı sağlanmasını içeren destek, 26 Şubat 2016’da yayımlanan “Konut Hesabı ve Devlet Katkısına Dair Yönetmelik” çerçevesinde 26 Ağustos 2016 tarihi itibarıyla uygulanmaya başlandı.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı verilerinden derlediği bilgilere göre, “Konut Hesabı ve Devlet Katkısı” uygulamasının başladığı tarihten bu yana geçen 4 aylık sürede 7 bin vatandaş konut hesabı açtırdı. 11 bankada açılan hesaplarda biriken para miktarı 28 milyon liraya ulaştı.

ASGARİ 3 YIL DÜZENLİ ÖDEME ŞARTI

“Konut hesabı ve devlet katkısı” uygulaması ile kendisine ait bir konutu olmayan Türk vatandaşlarının yurt içinde ilk ve tek konut satın alımlarına destek olunması amaçlanıyor.

Konut hesabı açarak, en az 3 yıl hesaba düzenli ödeme yapan Türk vatandaşlarına konut edinim tarihindeki birikiminin yüzde 20’sine kadar devlet katkısı ödeniyor. Söz konusu devlet katkısı, 15 bin lirayı geçemiyor.

Hesap açtıranların devlet katkısına hak kazanabilmesi için 7 Nisan 2015 tarihi itibarıyla tamamı kendi adına kayıtlı konutunun bulunmaması ve konut edinim tarihine kadar asgari 3 yıl konut hesabına düzenli ödeme yapmış olması gerekiyor.

6 AY İÇERİSİNDE MÜRACAAT ETMEK GEREKİYOR

Devlet katkısı, hak sahibine konut hesabının bulunduğu banka aracılığıyla ödeniyor. Vatandaşların konut edinim tarihinden itibaren 6 ay içerisinde konut hesabının bulunduğu bankaya müracaat etmesi gerekiyor.

Bankalar, gerekli işlemlerin yürütülmesinin ardından, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığınca aktarılan devlet katkısını konut hesabına geçirerek, hak sahibinin kullanımına hazır hale getiriyor.

Aileler, 18 yaşından küçük çocukları adına da konut hesabı açtırabiliyor. Vatandaşların eşinden ve birinci derece kan hısımlarından satın aldığı konutlara devlet katkısı ödenmiyor.

36 AY DÜZENLİ ÖDEME YAPANA 13 BİN LİRA DEVLET KATKISI

Konut hesapları, bankaların yurt içi şubelerinde Türk lirası cinsinden mevduat veya katılım fonu hesabı olarak açılabilirken, katılımcılar birden fazla konut hesabı açtıramıyor ve hesap başka bir bankaya taşınamıyor.

Hesap açtırma işlemlerinde bankalar, başvuru hesabının konut hesabı açılmasına engel bir durumunun bulunmadığını Tapu ve Kadastro Paylaşım Sistemi üzerinden tespit ediyor.

Konut hesabına ilişkin ödemeler, aylık veya üç aylık düzenli ödemeler şeklinde yapılabiliyor. Aylık ödemelerde alt sınır 250 lira, üst sınır ise 2 bin 500 lira olurken, ödemelerin üç aylık ödeme planına göre yapılması durumunda söz konusu alt ve üst sınırların 3 katı geçerli oluyor.

Vatandaşlar, aylık ödeme planını seçmesi halinde bir dönem içerisinde en fazla üç defa, üç aylık ödeme planını seçmesi halinde de bir dönem içerisinde en fazla bir defa ödeme yapmama hakkına sahip. Katılımcılara bir dönem içerisinde konut hesabından en fazla iki defa çekim hakkı tanınıyor.

Devlet katkısı verilmesinde düzenli ödeme süresi 36 ile 47 ay olanlar için konut hesabındaki birikim tutarının yüzde 15’i kadar ödeme yapılıyor. Ancak, ödenecek tutar 13 bin lirayı geçemiyor.

Düzenli ödeme süresi, 48-59 ay olanlar için birikim tutarının yüzde 15’i kadar ödeme yapılıyor. Buradaki tutar da 14 bin lirayı aşamıyor. Düzenli ödeme süresi 60 ay ve üzeri olanlar için ise konut hesabındaki birikim tutarının yüzde 20’si kadar devlet katkısı veriliyor. Bu ödeme süresinde ödenecek tutar ise maksimum 15 bin lira olarak belirlendi. Kaynak: Milliyet