Boşanmak duygusal olarak zor bir karar ve süreçtir. Bir yandan alıştığınız bir yaşamı geride bırakmanız, bir yandan da yeni bir hayata adım atmanız gerekir. Ama duygusal açıdan yükünüz ne kadar fazla olursa olsun bazı maddi konuları açığa kavuşturmanız da şart. Bunların başında, çekilen konut kredisi borçları ve tabii ki o krediyle satın alınan ev gelir.
Evlenince Hayat Ne Kadar Müşterek?
Evlilik, sevdiğiniz insanla aynı evi, aynı anıları paylaşmak, başka bir deyişle onunla müşterek, yani ortak bir hayat kurmaktır. İyi giden evliliklerde bu müşterek hayat gerçekten de büyük bir huzur ve mutluluk kaynağıdır. Elbette kimse boşanmak için evlenmez. Fakat bazı evlilikler biter ve geriye çocuklar, anılar, eşyalar ve borçlar kalır.
Birçok kişinin düşündüğünün aksine finansal açıdan evlilik tamamen müşterek bir hayatı şart koşmaz. Tarafların evlenmeden önce satın aldıkları taşınmazlar veya edindikleri borçlar evlilikle paylaşılabilir hale gelmez. Aynı şekilde, taraflardan birinin anne babasının kişisel olarak hediye edeceği veya miras bırakacağı taşınmazlar da eşler arasındaki ortaklık kapsamına girmez.
Mal Ayrılığı Rejimi ve Edinilmiş Mallara Katılma Rejimi Nedir?
Mal ve borç paylaşımı konusunda, hukuki olarak iki terimle karşılaşırsınız: “Mal Ayrılığı Rejimi” evliliği sona erdiren boşanma ve ölüm gibi durumlarda tarafların sahip oldukları malları nasıl paylaşacağını düzenler. Buna göre, eşlerin evlendikten önce ve evlendikten sonra edindikleri mallar üzerinde tek başına karar verme hakları vardır.
“Edinilmiş Mallara Katılma Rejimi” ise (eşler aksine bir evlilik sözleşmesi yapmamışsa) 1 Ocak 2002’den itibaren edinilen malları kapsar. Bu rejimde edinilmiş mal, kişisel mal ve paylı mal olmak üzere üç mal türü bulunur. Bir malın kişisel mal olduğunu kanıtlayamazsanız o mal edinilmiş mal sayılır, malın kimin olduğu kanıtlanamıyorsa da o mal paylı mal sayılır.
Konut kredisi durumunda da süreç genelde şöyle işler: Eşlerden biri evlenmeden önce tek başına kredi çekerek bir konut edindiyse diğer eşin bu borcu paylaşma yükümlülüğü olmadığı gibi evde hak iddia etme durumu da yoktur. Fakat konut kredisi evlilik sırasında birlikte çekildiyse ve ev birlikte alındıysa boşanmayla birlikte borç da ev de yarı yarıya paylaşılır.
Boşandıktan sonra eşlerden biri evde yaşamaya devam edebilir. Diğer eş de bu durumu kabul ederse evde yaşayan eş evin kalan %50 tescilini almalı veya kendine düşen bedelini ödemelidir.
Eşinizin Borcundan Sorumlu Musunuz?
Konut kredisi çekilirken eşler birbirine kefil olduysa borcunu ödeyemeyen eşin borcu diğer eşten istenebilir. Mal Ayrılığı Sözleşmesi yapmış olsanız bile burada dikkat etmeniz gereken nokta eş muvafakatnamesi.
1 Ocak 2002’ta getirilen eş muvafakatnamesi şartına göre, eşlerden biri konut kredisi çekerken, diğer eşin kefil olmasını isterken, konut alıp satarken veya ipoteğe verirken eşlerinin rızasını aldığına dair bu belgeyi sunmak zorunda. Bu işlemlerden herhangi biri imzaladığınız bir muvafakatname olmadan gerçekleştirişmişse eşinize dava açarak bunları geçersiz hale getirebilirsiniz. Kaynak: Milliyet