İshale neden olan bağırsak virüslerinin belirtileri nelerdir? İşte Bağırsak virüsünün belirtileri…
Bağırsak virüsleri viral gastroenterit denilen bir hastalığa yol açarlar. Viral gastroenterit, A.B.D.’deki en yaygın ikinci hastalıktır ve bu ülkede yılda milyonlarca ishal vakasına sebep olur. Çok bulaşıcıdır ve genellikle hafif atlatılsa da yaşlılarda, çok küçük çocuklarda ve bağışıklık sistemi zayıflamış olan kişilerde daha şiddetli bir hastalık şeklinde geçirilebilir.
Gastroenterite yol açan çeşitli virüsler vardır. Rotavirüs çocuklarda gastroenterit görülmesinin en yaygın sebebidir. Genellikle 2 yaşın altındaki çocukları etkiler ve genellikle bu vakalar kış ve bahar aylarında görülür. Kalisivirüsler tüm yaş gruplarında hastalıklara ve problemlere yol açarlar. Bu tip virüslerden biri olan norovirüs,
Ekim ve Nisan ayları arasındaki gastroenterit salgınlarından sorumludur. Viral gastroenterite, mide gribi adı da verilse de grip genellikle gastroenterite yol açmaz.
Bağırsak virüsünün belirtileri ishal, mide bulantısı ve kusmadır. Dışkılar daha sulu hale gelir ve daha kötü kokarlar. Dışkının içinde kan veya mukus görülmesi olasıdır. Baş dönmesi aniden gelebilir ve bunun sonucunda iştah kaybedilebilir. emezis nöbetleri veya kusma görülebilir.
Normalde bağırsaklarda bulunan ve gıdaları sindirmeye yardımcı olan sarı renkli bir sıvı olan safra bu vakalarda kusmuğun içinde genellikle görülmez. Eğer kusma çok şiddetlenirse safra ve kan görülebilir. Kusma sebebiyle kişinin vücudu çok miktarda su kaybedebilir.
Bağırsak virüsünün belirtileri olan ishal ve kusma sonrasında vücudun susuz kalması olasıdır. Susuzluğun belirtileri ise güçsüzlük, idrarın azalması, dudakların ve dilin kuruması, kalp atışlarının hızlanmasıdır.
Bunun nedeni kalbin vücutta azalan sıvıları telafi etmek için daha fazla kan pompalamaya çalışmasıdır. Gastroenterit sebebiyle geçmeyen kusma ve ishal, vücutta elektrolit dengesizliğine de yol açar. Özellikle önemli iki elektrolit olan potasyum ve sodyum değerleri düşebilir. Bu da kalp ritmi anormalliklerine, böbrek yetmezliğine ve ciddi vakalarda şoka girmeye sebep olabilir.
İshal ve kusma mide kramplarına yol açabilir ve şişkinlik hissi verir. Kusma devam ettikçe Ağrı kötüleşebilir. Ayrıca bazı mikroorganizmalar bağırsaklarda çok fazla gaz üretebilirler, bu da daha fazla ağrıya sebep olabilir. Bağırsaklar aşırı aktif olabilirler, bu da mideden guruldama seslerinin gelmesine yol açar.
Bağırsak virüsünün tedavisi vücut enfeksiyonla savaşırken ona iyi bakılması sayesinde olur. Bu bolca sıvı alımı (ister beslenmeyle, ister damardan verilecek sıvılarla), mide bulantısını azaltacak antiemetik ilaçlar ve elektrolit dengesizliklerinin düzeltilmesi anlamına gelir.
Gastroenterit sebebiyle vücudu çok susuz kalanların, özellikle de böbrek yetmezliği veya şok belirtileri gösterenlerin, acil bakım ünitesinde yakından takip edilmesi gerekebilir.
MİLLİYET