Dolar kuru tarihi zirveleri görürken ülke ekonomisi de tekliyor. TÜİK verilerine göre, eylül ayında ihracat yüzde 5.6 geriledi.
Dolar kuru tarihi zirveleri görürken ülke ekonomisi de tekliyor. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, eylül ayında ihracat yüzde 5.6 geriledi. Yine, 2016 yılı üçüncü çeyreğinde turizm geliri de geçen yılın aynı çeyreğine göre yüzde 32.7 azaldı.
TÜİK, eylül ayına ilişkin dış ticaret istatistiklerini açıkladı. Buna göre, ihracat 2016 yılı eylül ayında 10 milyar 935 milyon dolar oldu. Söz konusu düzey, ihracatın 2015 yılının aynı ayına göre yüzde 5.6 azaldığını gösteriyor.
DIŞ TİCARET AÇIĞI YÜZDE 14.1 ARTTI
İhracattaki yüksek gerilemeye rağmen ithalattaki gerilere aynı düzeyde olmadı. İthalattaki azalış sadece yüzde 0.7 oldu. Eylül ayındaki ithalat toplamı 15 milyar 296 milyon dolar olarak gerçekleşti.
İthalattaki azalışın ithalatın çok gerisinde kalması doğal olarak dış ticaret açığını büyüttü. Eylül ayında dış ticaret açığı yüzde 14.1 artarak 4 milyar 362 milyon dolara yükseldi.
İhracatın ithalatı karşılama oranı 2015 eylül ayında yüzde 75.2 iken, 2016 eylül ayında yüzde 71.5’e düştü.
TURİZMDE SORUN RUSYA DEĞİL
Rusya ile ilişkilerin normalleşmesinden sonra oluşan “İlişkilerimizi düzelttik. Seneye Rus turist yağacak, sorun kalmayacak” algısının da gerçeği yansıtmadığı, rakamlar açıklandıkça ortaya çıkıyor.
TÜİK, üçüncü çeyreğe ilişkin turizm istatistiklerine göre turizm gelirleri çok azaldı. Buna göre, turizm geliri temmuz, ağustos ve eylül aylarından oluşan üçüncü çeyrekte bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 32.7 azalarak 8 milyar 277 milyon 9 bin dolar oldu. Turizm gelirinin yüzde 71.6’sı yabancı ziyaretçilerden, yüzde 28.4’ü ise yurt dışında ikamet eden vatandaş ziyaretçilerden elde edildi. Bu çeyrekte yabancıların ortalama harcaması 622 dolar, yurt dışında ikamet eden vatandaşların ortalama harcaması ise 901 dolar oldu. Geçmiş yılların ortalaması yabancı turist başına harcama yaklaşık bin dolardı. Bu durum sayısal azalmanın yanında gelen turistin de daha az harcadığının göstergesi. Almanya, İran, İngiltere, Fransa, ABD, Rusya, Irak’tan gelenlerde ciddi azalma var. Sadece Suudi Arabistan ve Kuveyt’ten gelenlerde bir artış var ama onlar da bu açığı kapatmaya yetmiyor.
Sorun Rusya değil. Güvenli, huzurlu, eğlenceli, insan haklarına saygılı bir ülke olamamak.