Korn Ferry Hay Group’un “2016 Ücret ve Yan Haklar Araştırmaları”, Türkiye genelindeki özel şirketlerin gelecek yıl maaşlarda ortalama yüzde 9 zam yapacağını ortaya koydu. Araştırmaya göre, 2017’de en yüksek maaş artışı yüzde 12,2 ile çağrı merkezleri, en düşük maaş artışı ise yüzde 7,8 ile yatırım ve finansal kiralama sektöründe olacak.
Yönetim ve insan kaynakları danışmanlığı şirketi Korn Ferry Hay Group’un araştırmasına göre, Türkiye genelindeki özel şirketler, gelecek yıl maaşlarda ortalama yüzde 9 zam yapacak.
Korn Ferry Hay Group’un bu yılın ağustos-eylül döneminde 52 sektörden, bin 572 şirketten insan kaynakları yöneticisiyle birebir görüşmeler sonucu gerçekleştirdiği “2016 Ücret ve Yan Haklar Araştırmaları”ndan derlediği bilgilere göre, Türkiye genelindeki özel şirketlerin maaşlarda yapacağı zam
2017’DE ORTALAMA YÜZDE 9 OLACAK
İş gücü yatırımında son birkaç yıldır öne çıkan yerli şirketler ise yabancı şirketlerle aynı oranda zam yapacak. Yerli şirketler, bu yıl yaptıkları yatırımı 2017’de de korumaya devam edecek. Türkiye istihdamına ve genel iş gücü maliyetlerine yön veren holdingler de ülkedeki genel ücret artışına paralel olarak yüzde 9’luk bütçe belirledi.
Araştırmaya göre, Türkiye’deki şirketlerin ücret artışlarını belirlerken dikkat ettikleri en önemli parametreler “artan yetenek savaşı”, “asgari ücret artışı” ve “enflasyon oranı beklentisi” oldu.
EN YÜKSEK ÜCRET ARTIŞINI ÇAĞRI MERKEZLERİ YAPACAK
“2016 Ücret ve Yan Haklar Araştırmaları”na göre, gelecek yıl en yüksek maaş zammı yüzde 12,2 ile çağrı merkezleri sektöründe yapılacak. En düşük zam oranı uygulayacak sektör ise yüzde 7,8 ile yatırım ve finansal kiralama sektörü olacak.
Asgari ücretle çalışanların yoğun bulunduğu çağrı merkezlerinin en çok maaş zammı yapacak sektör olması, asgari ücret artışının Türkiye ücret piyasalarında önemli bir etkisi olduğunu gösterdi.
Araştırma ayrıca, şirketlerin insan kaynakları departmanlarının yetenekli çalışanların elde edilmesi ve elde tutulması yönünde planlamalar yaptığını da ortaya koydu. Teknolojik yakınsama ve Endüstri 4.0 gibi mega trendlerin etkisiyle daha yetenekli çalışanları şirkete çekmek ve elde tutmak konuları, tüm sektörler için de önemli gündem olmaya devam ediyor. Şirketlerin ücret artışı yapma nedenleri arasında yetenekli çalışanı elde etmek veya devamlılığını sağlamak da önemli bir etken olarak yer aldı.
Şirketler, gelecek dönemde bir yandan “performans yönetimi” ve “ücret ve yan haklar” konularına eğilecek, diğer yandan da “liderlik gelişimi” ve “çalışan bağlılığındaki” çalışmalarını arttıracak.
“ÖZEL SEKTÖRÜN 2017 PLANLARI, TÜRKİYE’NİN GELECEĞİNE GÜVENLERİNİ ORTAYA KOYDU”
Korn Ferry Hay Group Bilgi Hizmetleri Müdürü Ersin Yıldırım, araştırmaya ilişkin yaptığı değerlendirmede, özel sektörün 2017 planlarının, Türkiye’nin geleceğine güvenlerini ortaya koyduğunu söyledi.
Yıldırım, “Geçen yıl gibi, 2017’de de yüzde 9 düzeyinde gerçekleşecek ücret artışları, özel sektörün önünü görebildiğini ve gelecek planlarını büyüme üzerine kurguladığını gösteriyor. Yetenekli çalışanlar elde etmek ve elde tutmak için yaptıkları planlar, yan haklar gibi uygulamalar da bunun bir diğer göstergesi.” şeklinde konuştu.
Asgari ücret artışının Türkiye ücret piyasalarına etkisini de değerlendiren Yıldırım, şunları kaydetti: “Korn Ferry Hay Group’un araştırma sonuçlarına göre, asgari ücretin etkisinin önemli ölçüde hissedildiği çalışan gruplarına sahip çağrı merkezleri ile otomotiv yan sanayi, dayanıklı tüketim malları, yapı malzemeleri ve lojistik gibi sektörlerin ücret artış oranları diğer sektörlerin üzerinde gerçekleşecek. Şubat ayında gerçekleştirdiğimiz ve asgari ücret artışının sektörler üzerinde etkilerini araştırdığımız rapora paralel olarak, ücret artışlarında önemli payın asgari ücret ve asgari ücretin hemen üzerinde yer alan çalışan gruplarına harcanacağını gözlemledik.” Kaynak: Milliyet