IMF’ye borcunun son taksidi, 14 Mayıs 2013 tarihinde ödeyerek borcunu sıfırlayan Türkiye artık alan el değil veren el oldu. Türkiye ile IMF arasında Afet Etkilerinin Sınırlandırılması ve Borcun Hafifletilmesi Fonu’na ilişkin hibe anlaşması onaylandı. Buna göre Türkiye, yerel hukuk ve bütçe ödenekleri çerçevesinde fonun vekili IMF’ye hibe kaydıyla 1 milyon dolar finansal katkı sağlayacak
Dünya genelinde 189 üyesi bulunan Uluslararası Para Fonu’na (IMF) şu anda 70’in üstünde ülkenin milyarlarca dolar borcu bulunurken, IMF’ye borcunun son taksidi, 14 Mayıs 2013 tarihinde ödeyerek borcunu sıfırlayan Türkiye artık alan el değil veren el oldu.
Türkiye ile Uluslararası Para Fonu (IMF) arasında Afet Etkilerinin Sınırlandırılması ve Borcun Hafifletilmesi Fonu’na (CCR) ilişkin hibe anlaşması onaylandı. Buna ilişkin milletlerarası anlaşma, Resmi gazete’de yayımlandı.
Anlaşmaya göre, Hazine Müsteşarlığınca temsil edilen Türkiye, yerel hukuk ve bütçe ödenekleri çerçevesinde CCR Emanet Fonu’nun vekili olarak IMF’e, hibe kaydıyla 1 milyon dolar finansal katkı sağlayacak.
Hibe, özellikle borcun hafifletilmesini temin etmek amacıyla “Afet Sonrası Etkilerin Hafifletilmesi Penceresi” veya “Afet Etkilerinin Sınırlandırılması Penceresi” kapsamında CCR Emanet Fonu’nda belirtilen amaçlar için kullanılacak.
Türkiye, ülke dışında söz konusu anlaşmasının sonuçlanması ve uygulanması ile ilgili tüm vergi ve diğer kamusal masrafların yanı sıra kullanımlara ilişkin transferler ve kur riski maliyetlerini üstlenmeyecek.
Hibe katkısı CCR Emanet Fonu Enstrümanı’na uygun olarak, vekil tarafından idare edilecek ve fon kapsamında borcun hafifletilmesini sağlamak amacıyla kullanılacak.
Söz konusu anlaşma, Türkiye tarafından yürürlük için gerekli kendi iç süreçlerin tamamlandığına dair yazılı bildirimin IMF tarafından alınmasını müteakip yürürlüğe girecek. Türkiye anlaşmanın yürürlüğe girmesinin ardından 6 ayı geçmeyecek şekilde hibe ödeme tarihini belirleyecek.
TÜRKİYE BORÇLARINDAN NASIL KURTULDU?
İkinci Dünya Savaşı’nın açtığı ekonomik yaraları sarmak amacıyla 1947’de faaliyete geçen IMF’ye aynı yıl üye olan Türkiye, kurumla 19 stand-by anlaşması yaptı.
1961’de dönemin Başbakanı Cemal Gürsel’in kurduğu 24. hükümet döneminde imzalanan ilk anlaşmayı, 1970’e kadar yenileri takip etti.
Türkiye, 1970-1980 arasını IMF kredilerine başvurmadan geçirmesine rağmen 1980’de IMF ile uzun süreli ilk stand-by anlaşmasını imzaladı.
Türkiye, aralıklarla devam eden borçlanma serüvenini, dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kurduğu 61. hükümet döneminde sonlandırdı. Kaynak: Milliyet