SİYASET: CHP’den OHAL raporu… ’12 Eylül’ü aratmıyor’

CHP’li Sarıhan’ın hazırladığı raporda, OHAL sürecinde yapılan uygulamaların 12 Eylül dönemindeki hak ihlallerini aştığı ifade edildi.

CHP’nin hukukçu Ankara milletvekili Şenal Sarıhan, “15 Temmuz Darbe Girişimi ve OHAL Uygulamaları Raporu” başlıklı bir çalışma yaparak 12 Eylül askeri darbesi döneminde yapılan uygulamalarla, günümüzdeki OHAL dönemi arasındaki uygulamaları karşılaştırdı.

Raporun satırbaşları

İşkence 12 Eylül’ü aratmıyor: İşkence ve kötü muamele 12 Eylül’ü aratmayacak durumdadır. Basına da yansımış olan fotoğraflar dahi, gözaltına alınan kişilere yapılan uygulamaların, suçları ya da haklarındaki iddia ne olursa olsun kimseye uygulanmaması gereken ve insanlığa karşı suç olarak kabul edilen işkencenin açık kanıtlarıdır.

Varsayıma dayanılarak tutuklama: 12 Eylül sürecince gözaltına alınan sayısı 650 bin, tutuklu sayısı 52 bin iken, bugün, yalnızca 15 Temmuz – 5 Ağustos arasında 18 bin 44 kişi gözaltına alınmış ve 9 bin 677 kişi tutuklanmıştır. Tutuklamalar, varsayıma dayalıdır.

Gerekçesiz tutuklamalar: 12 Eylül, gözaltı ve tutuklamalarda çoğunlukla sivil kişilere ve akademisyenlere yönelmişken, 15 Temmuz; asker, yargıç, savcı ve diğer kamu görevlilerini hedef almıştır. Askerler, kamu görevlileri, akademisyenler, hâkimler ve savcılar gerekçesiz kararlar ile tutuklanmaktadır.

DETAY İÇİN,
KAYNAK: http://www.cumhuriyet.com.tr/haber/siyaset/601133/CHP_den_OHAL_raporu…__12_Eylul_u_aratmiyor_.html