Ankara’nın birçok yerinde olduğu gibi, dün akşam ve gece Meclis’te de çok sıcak saatler yaşandı. FETÖ’nün darbe girişiminin duyulmasıyla Meclis’e gelen TBMM Başkanı İsmail Kahraman, bazı bakanlar ile AK Parti, CHP ve MHP milletvekilleri, geceyi Meclis’te geçirdi.
FETÖ’nün darbe girişiminin ardından, TBMM Başkanı Kahraman, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci ile bazı AK Parti, CHP ve MHP milletvekilleri Meclis’e gelerek Genel Kurul salonunda toplandı.
Ankara’nın birçok yerinde olduğu gibi, Meclis’te de savaş uçaklarının sesleri işitildi ve birçok yerden silah sesleri duyuldu. TBMM Kampüsü’nün Dikmen Caddesi, Atatürk Bulvarı ile Güvenlik Caddesi girişleri, Meclis’in servis otobüsleri ile barikat oluşturularak kapatıldı.
Giriş kapılarına silahlı çok sayıda polis yerleştirildi ve milletvekilleri dışında kimsenin kampüs içine girmesine izin vermedi. Kampüse araç girişi de yasaklandı.
TBMM Başkanı Kahraman, bakan ve milletvekillerinin salonda yerlerini almasıyla Genel Kurul’da resmi olmayan bir toplantı gerçekleştirildi.
İsmail Kahraman, Başkanlık Divanında yerini alırken, katip üyelerin koltuklarına CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel ile MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay da oturdu.
Kahraman, Genel Kurul Salonu’na gelen Özgür Özel, Erkan Akçay, CHP Grup Başkanvekili Levent Gök, CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan, eski MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural’ı öperek karşıladı. Salona giren muhalefet partisi milletvekillerini, AK Parti milletvekilleri de alkışladı.
“Olağanüstünün üstü bir toplantı”
TBMM Başkanı Kahraman, Genel Kurul’daki sözlerine, “Bu toplantı, olağanüstünün üstü bir toplantı.” diye başladı.
Bir darbe teşebbüsü ile karşı karşıya olunduğunu belirten Kahraman, “Türk Silahlı Kuvvetlerimiz, bu darbe teşebbüsüne karşı olduğunu açıkladı. Milletimiz de demokrasiye sahip çıktığını meydanlarda ifade ediyor.” diye konuştu.
İsmail Kahraman, böyle bir darbe teşebbüsünün herkesi derinden üzdüğünü söyledi.
Toplantıya AK Parti, CHP ve MHP Grup Başkanvekilleri ile milletvekillerinin katıldığını ifade eden Kahraman, “Demokratik tecrübemiz eskidir, yerleşmiş ve kökleşmiştir. Demokrasiye karşı olacak her hareketin karşısında olduğumuzu bu vesileyle bir kez daha ortaya koymuş oluyoruz. Burası milletimizin demokrasi mabedidir, bir araya geldik.” değerlendirmesini yaptı.
“Başkaldırıya girişenleri yargı önüne çıkartıp…”
AK Parti Grup Başkanvekili Mehmet Muş, “Bu alçakça millet iradesine karşı başlatılan bir avuç ihanetçi darbecinin teşebbüsü, kesinlikle akemete uğrayacaktır, başarıya ulaşma şansı yoktur.” dedi.
“Darbecilere yenilmeyiz, teslim olmayız”
CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, CHP olarak 94 yıldır seçimlere girdiklerine işaret ederek “Yeneriz, yeniliriz ama asla darbecilere yenilmeyiz, teslim olmayız.” diye konuştu.
MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay, “Demokrasimize, anayasal düzenimize kabul edilemez ve karşısında kararlılıkla duracağımız bir darbe girişimi söz konusudur. Başta Meclis olmak üzere Türkiye’nin bütün kurumları dimdik ve kararlı bir şekilde bu girişimleri bertaraf edecektir. Maceracılara asla geçit verilmeyecektir.” dedi.
Milletvekilleri, bombalar atılırken konuşmalarını sürdürdü
Milletvekilleri, savaş uçaklarından Meclis Kampüsü’ne bombalar atılırken konuşmalarını sürdürdü. Kampüse yaklaşık 10 bomba atıldı. Bu bombalardan biri Başbakanlık makamının bulunduğu koridora düştü ve en büyük zararı buraya verdi.
Muhalefet kulisi girişinde ve içinde bulunan 12 polisin yaralanmasına ve buradaki camların tamamının kırılmasına neden olan bombanın şiddeti Genel Kurul Salonu’nda da hissedildi, salonu bir anda toz bulutu kapladı.
Bombaların kampüs içine düştüğü anlarda, milletvekilleri alkışlarla bu bombaların atılmasına olan tepkilerini dile getirdi.
Meclis ana bina giriş kapıları, Başkanlık Divanı giriş kapısı, Genel Kurul salonu giriş kapıları, dış kulisin tamamı ile kampüs içindeki binaların camları da bu atılan bombalar nedeniyle kırıldı ya da çok büyük zarar gördü.
Bombaların şiddetini artırması üzerine güvenlik kuvvetleri ve TBMM Başkanlık korumalarının uyarısıyla, Genel Kurul Salonu’nda bulunan TBMM Başkanı Kahraman, bakanlar, milletvekilleri, basın mensupları ve Meclis personeli, salonun altındaki sığınağı geçti, burada bir süre kaldıktan sonra daha aşağıda bulunan sığınağa yönlendirildi.
TBMM Başkanı Kahraman, burada AK Parti Grup Başkanvekilleri İlknur İnceöz ve Mehmet Muş, CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehdi Eker, AK Parti Ankara Milletvekilleri Cemil Çiçek ve Aydın Ünal ile toplantı yaptı.
İsmail Kahraman ile beraberindekiler, sabaha kadar sığınakta kaldı. Saat 09.30 civarında güvenlik kuvvetlerinin uyarısından sonra sığınaktan çıkan parlamenterler, Meclis’teki hasarı bir süre inceledikten sonra Genel Kurul Salonu’na geçti.TRTHABER